Enflasyon Merkez Bankası Başkanı’nın Üzerinde Baskı Oluşturdu

   2026 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Enflasyon mart ayında yüzde 1,08 artarak yıllık bazda yüzde 16,19 oldu. İngiliz haber ajansı Reuters, enflasyonun son 22 ayın en yüksek seviyesini görmesinin ardından dikkat çeken bir analiz yaptı. Reuters, enflasyonun Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu üzerinde sıkı para politikasını sürdürme konusunda baskı yarattığını yazdı.

Tüketici enflasyonu yüzde 16,19 ile son 22 ayın zirvesine yükselirken, Reuters haber ajansı, enflasyondaki yükselişin Merkez Bankası’nın (TCMB) yeni başkanı Şahap Kavcıoğlu üzerinde baskı yarattığı yorumunda bulundu.

Haberde, “Türkiye’de enflasyon 2019 ortasından sonraki ilk kez martta yüzde 16’yı aştı. Bu durum, sürpriz atama sonrasında sıkı para politikasını devam ettirmesi konusunda TCMB’nin yeni başkanı Şahap Kavcıoğlu üzerinde baskı yarattı” ifadelerine yer verildi.

AĞBAL SONRASI TL YÜZDE 12 DEĞER KAYBETTİ

Reuters anketindeki beklentinin yüzde 16,11, şubat enflasyonunun yüzde 15,61 olduğu hatırlatılan haberde, son dört senenin büyük kısmında enflasyonun çift hanede kaldığı, resmi hedef olan yüzde 5’in çok üzerinde seyrettiği hatırlatıldı.

TCMB’nin önceki başkanı Naci Ağbal’ın 18 Mart’ta politika faizini yüzde 17’den yüzde 19’a çıkardığını ve iki gün sonra görevden alındığına işaret edilen haberde, Ağbal sonrasında TL’de yüzde 12 değer kaybı görüldüğünü aktardı.

KAVCIOĞLU BANKACILARLA FARKLI KONUŞTU

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın iki yıldan kısa bir sürede dört TCMB Başkanını kovduğunu, bu adımların Türkiye’nin para politikası güvenilirliğine zarar verdiğini ve TL’de uzun süreli değer kaybını beraberinde getirdiğini hatırlatan Reuters, tüm bunların da enflasyonu yükselttiğini vurguladı.

TCMB’nin yeni başkanı Kavcıoğlu’nın geçmişte sıkı para politikasını eleştirdiğini, Erdoğan gibi “yüksek faizin enflasyona neden olacağı” yönündeki görüşü dile getirdiğini ancak atama sonrasında yatırımcılar ve bankacılarla toplantısında yüksek enflasyon nedeniyle faizlerin yüksek kalması gerektiğini söylediğini aktaran ajans, Goldman Sachs’ın enflasyonda önümüzdeki aylarda yüzde 18 ile zirvenin görüleceği tahminini aktardı.

Diğer Haberler

TMSF'den Point Bornova AVM İçin Dev Satış Kararı

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu, İzmir’in önemli alışveriş merkezlerinden biri ol...

Yangının Çıktığı Gün Belediye Başkanı Tatile Çıktı İddiası

Çanakkale'nin Damyeri köyünde çıkan ve 48 saat sonra kontrol altına alınan orman...

Depoları Doldurun! Yine Yakıt Zammı Geliyor

Son dönemde üst üste gelen zamlarla 36 lirayı aşan benzin ve motorine yeni zamla...

NATO Ve İtalya Arasında Epic Fury Operasyonu Krizi

Uluslararası arenada askeri ve diplomatik dengeleri sarsacak dev bir üs gerilimi...

Kanye West İstanbul'da Dünya Rekoruna İmza Attı

Dünyaca ünlü rap ikonu Kanye West, İstanbul Atatürk Olimpiyat Stadyumu'nda gerçe...

Kıvanç Tatlıtuğ Gündemle İlgili Sessizliğini Bozdu

Kıvanç Tatlıtuğ, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun tutukla...

İsrail'den İran'a Finans Hamlesi: Bank Melli Terör Örgütü İlan Edildi

İsrail Savunma Bakanı Israel Katz, İran devletine ait Bank Melli hakkında dikkat...

Maaştaki Artış Sonrası Emeklilerde Promosyon Beklentisi

En düşük emekli aylığının 5 bin 500 liradan 7 bin 500 liraya yükseltilmesi, emek...

Kuzey Kore, Tüm Dünyanın Kilitlendiği Savaşta Tarafını Seçti

Ortadoğu’daki Gerilim Küresel Etkiye Dönüştü İsrail ile İran arasında son günle...

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Eşi, Donald Trump'ı Karşıladı

Ankara'da gerçekleştirilen 36. NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi kapsamı...

Suriye’de DEAŞ Saldırısı Sonrası Washington’dan Sert Mesaj

Saldırıda ABD Kayıpları Suriye’de DEAŞ mensubu bir teröristin düzenlediği silah...

TÜED, Emekliler İçin Fahiş Fiyat Artışlarına Karşı Önlem

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED), emeklilere yönelik fahiş fiyat artışlarına kar...

Aşiret Düğününde Takılanlar Ağızları Açık Bıraktı

Van'da gerçekleştirilen ve 10 bin kişinin katıldığı aşiret düğününde damada 10 m...

İran'da Protestolarda Can Kaybı 538'e Yükseldi

İran’da ekonomik sorunlar nedeniyle başlayan ve iki haftayı aşkın süredir devam ...

Bakan Şimşek: "Hedefimiz Enflasyonu Düşürmek"

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, katıldığı canlı yayında Orta Vadeli Progr...
GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR