Bakan Şimşek: “Hedefimiz Enflasyonu Düşürmek”

   2026 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, katıldığı canlı yayında Orta Vadeli Program’da birinci önceliğin enflasyonu tek hanelere indirmek olduğunu söyledi. Bakan Şimşek, “Bu zor bir süreç ama mümkün. Geçmişte başardık, yine başaracağız.” dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, NTV canlı yayınında ekonomi gündemine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Geçtiğimiz hafta açıklanan Türkiye’nin 3 yıllık yol haritasının belirlendiği Orta Vadeli Program’a ilişkin konuşan Bakan Şimşek, ekonomi yönetiminin birinci önceliğinin enflasyonu tek hanelere düşürmek olduğunu söyledi. Şimşek, “Bu zor bir süreç ama mümkün. Geçmişte başardık, yine başaracağız.” dedi.

Bakan Şimşek’in açıklamaları şöyle:

Küresel ekonomiye baktığımız zaman; büyümenin düşük seyrettiği dönemdeyiz. Ortalama büyüme yüzde 3 civarında olacak. Bu tabii düşük sayılır. Bunun birçok sebebi var ama kısa vadeli baktığınız zaman pandemi sonrası enflasyon yükselişe geçti. Şu anda küresel finansal koşulların oldukça sıkışık olduğu bir dönemdeyiz.

“OVP’DE ÖNCELİK ENFLASYONU DÜŞÜRMEK”

Ovp’nin üç temel bileşeni var. Bunlardan bir tanesi ülkemizin karşı karşıya olduğu, en önemli makroekonomik sorunlardan biriyle mücadele konusu. Enflasyonu tekrar makul düzeye, tek haneye getirecek bir program. Dezenflasyon programı orta vadeli programımızın en önemli hedefi. Birincil önceliğimiz fiyat istikrarıdır. Enflasyonu tekrar, 3 yılın sonunda hedefimiz tek haneye düşürebilmek. Bu zor bir süreç ama mümkün. Geçmişte başardık, yine başaracağız.

“PROGRAMIN 2. VE 3. BİLEŞENİ: MALİ DİSİPLİN VE YAPISAL REFORMLAR”

Programın ikinci bileşeni mali disiplin. Geçmişte, AK Parti hükümetlerinin en güçlü tarafı maliye politikasının bir çıpa görevi yapmış olması. Bütçe açıklarını düşük tutuyoruz, bunun sayesinde milletimize eser ve yatırım odaklı bütçeler sunduk. Önümüzdeki 3 seneye baktığımız zaman, gerek depremin gerekse geçmişte aldığımız bir takım kararların etkisiyle; EYT gibi, bütçede bir miktar bozulma var. Hedefimiz, bütçe açığını deprem hariç yüzde 3’e çekmek.

Üçüncü önemli bileşen; yapısal reformlar. Şunu net şekilde söyleyebilirim; Türkiye rekabet gücünü artıracaksa, verimlilik üzerinden büyüyecekse; bir taraftan üretken alanlara yatırım yaparken, bir taraftan da mevcut kaynakların verimli kullanımına yönelik çok ciddi yapısal dönüşüm çabası olacak. Bunu da geçmişte olduğu gibi sadece bir metin olarak sunmadık, takvimlendirdik. Hangi reformu, hangi çeyreklerde yapacağımızı ortaya koyduk.

“ENFLASYON HEDEFİMİZİ İDDİALI BULANLAR OLABİLİR”

Üç aylık ve üç aylık bir geçmiş var. Üç aylık sürede tahminler sürekli değişebiliyor. Burada resmi anlamaya çalıştık. Önce bir ekip kuruldu, Cumhurbaşkanımızın liderliğinde bir Bakanlar Kurulu oluşturuldu. Hazine ve Maliye görevi bana tevdi edildi. Biz de güçlü bir ekip kurduk. Daha sonra durum değerlendirmesi yaptık. Enflasyon hedefimizi iddialı bulanlar olabilir. Biz mümkün olduğunca, o an itibariyla en gerçekçi rakamları ortaya koymaya çalıştık. Benim edindiğim izlenim; genel anlamda programın hedefleri gerçekçi bulunuyor. Burada enflasyonla ilgili tahmin değişiklikleri, bizim resmi daha iyi anlamamızla ortaya çıktı. Bundan iki ay önce küresel petrol fiyatları, varil başına 70-80 dolar arasıydı, bugün 90’ın üzerine çıkmış durumda. 2021’in Aralık ayıyla, aşağı yukarı 2023’ün Mayıs ayına kadar kur belli bir düzeyde tutulmuş. Biz kuru serbest bıraktık. Tabii kur etkisi var. Sürekli değişen bir husus. Geçişkenlik zamanla azalacak.
“KUR HEDEFİMİZ YOK”

Bizim bir kur hedefimiz yok. Aslında tahmin de olmaması lazım. Biz bir program yaptık, programın değişik evreleri var. Bugün ile Haziran’a kadar farklı bir perspektif… Şu anda küresel finansal koşullar sıkı. Risk iştahı zayıf. 2024’ün ikinci yarısından itibaren, enflasyondaki düşüşle birlikte faiz düşüşü konuşulacak düyada. Bununla birlikte büyümeye ilişkin beklentiler ve fon akışı farklı seyredecek. Dolayısıyla bizim önümüzdeki yılın ilk yarısıyla, ikinci yarısıyla farklı perspektiflerimiz var. Bizim bir kur tahminimiz ve hedefimiz olamaz.

KREDİ KARTI VE KREDİLERE DÜZENLEME

1 Eylül itibariyle, yıllık kredi kartı üzerinden kredi hacmi yüzde 140 civarında artmıştı. Enflasyonun iki katından fazla. Bu kadar yüksek seyreden bir kredi hacmiyle siz enflasyonu ve cari açığı kontrol altına alamazsınız. Miktarsal sıkılaştırma denilen bir konsept var. Orada ilk adımı attık. KKM’de karşılık yoktu, karşılık getirdik.

Daha önemli konular var. Taşıt kredilerinde biz, çok net bir şekilde sınırlayıcı bir perspektife sahibiz. Birinci konutu kredilendirme konusunda değişikliğe gitmeyeceğiz ancak ikinci, üçüncü konut veya tatil yerlerindeki yerlere ilişkin vatandaşın imkanı varsa alır ama krediyle desteklemeyeceğiz. Krediyi bu alanda ciddi bir şekilde sınırlayacağız.

Diğer Haberler

Aston Villa'nın Kadın Takımı Sahaya Çıkmaya Korkar Hale Geldi

Aston Villa'nın kadın futbol takımı yeni sezon formalarının ıslandığında tüm vüc...

Yakınlaştığı 3 Liderin Başına Gelenler Kafaları Karıştırdı

Son dönemde Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile görüşen ve ilişkilerini ge...

Kanada Depremlerden Etkilenenlere Vize Kolaylığı

Kanada, Türkiye ve Suriye'de depremlerden etkilenenlere vize kolaylığı ve önceli...

Merkez Bankası Yıl Sonu Enflasyon Tahminini Yükseltti

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan bu yılın ikinci enflasyon raporunu açıkladı...

Kira Gelir Beyannameleri için Başvuru Süresi Uzatıldı

Gayrimenkul sahibi olanların gelir beyanı dönemiyle ilgili başvuru süresinde değ...

Küresel Gerilim Altını Uçurdu

Tarihi Rekorlar Peş Peşe Geldi ABD ile Avrupa Birliği arasında tırmanan siyasi ...

Çocukların Anısına, Enkaza Balonlar Bağlandı

Kahramanmaraş merkezli depremlerden en çok etkilenen illerden biri de Hatay oldu...

Fatih Ürek'in Vefatının Ardından Ailesi Hakkında Şok İddialar

Sanatçı Fatih Ürek’in hayatını kaybetmesinin ardından ailesine yönelik ortaya at...

Köfteci Yusuf Ürünlerini "Helal Sertifika" Adı Altında Satıyormuş

Tarım Ve Orman Bakanlığı'nın yayınladığı taklit ve tağşiş yapılan gıdalar listes...

Eto'o'nun Son Hali Ağızları Açık Bıraktı

Ukrayna'ya destek için oynanan özel maçta efsane futbolcular yeniden sahada boy ...

Aşiret Düğününde Takılanlar Ağızları Açık Bıraktı

Van'da gerçekleştirilen ve 10 bin kişinin katıldığı aşiret düğününde damada 10 m...

İsrailli Rehinelerin Aileleri Gemileri Yaktı

Gazze'de on binlerce masum sivili katleden Netanyahu yönetiminin ateşkese yanaşm...

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Suriye'nin Yeni Yönetimine Çağrı

Büyükelçiler konferansında açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye'n...

Trump Komşu Ülkeyi Almakta Kararlı

ABD Başkanı Donald Trump, Kanada'nın ABD sübvansiyonları olmaksızın varlığını sü...

Putin'den Trump'a Övgü Dolu Sözler

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD Başkanı Donald Trump'ın Avrupa'nın elit...
GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR