Maliye’den Medyum ve Falcılara Sıkı Takip

   2026 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

“Hazine ve Maliye Bakanlığı, Kayıt Dışı Etkinlikleri Mercek Altına Aldı: 1,8 Milyar Lira Kayıt Dışı Hasılat Tespit Edildi”

Hazine ve Maliye Bakanlığı, son dönemde fal, astroloji, spiritüalizm, medyumluk ve benzeri hizmetler sunan kişilerin gelirlerini mercek altına aldı. Yapılan inceleme sonucunda, bu alanda faaliyet gösteren ancak gelirlerini beyan etmeyen 1034 mükellef tespit edildi ve yaklaşık 1,8 milyar lira kayıt dışı gelir belirlendi.

Fal, astroloji, spiritüalizm, medyumluk, hacamat ve diğer alternatif sağlık tedavileri gibi alanlardaki hizmet sağlayıcılarının sayısının artması üzerine Bakanlık, bu sektörleri yakından incelemeye aldı. Bakanlık, söz konusu hizmetlerin gelir kaynaklarını araştırmak amacıyla sektördeki iş modellerini yapay zeka yardımıyla analiz etti. Bu inceleme için dijital izler, internet siteleri, sosyal medya etkileşimleri, çevrim içi ödeme sistemleri ve diğer veriler değerlendirildi.

SEANSLARDAN GELİR ELDE EDİYORLAR

Yüz yüze, telefonla, mesajla veya popüler sosyal medya platformları üzerinden yapılan hizmetlerin gelirleri incelendi. WhatsApp, Telegram, YouTube ve TikTok gibi platformlar üzerinden danışmanlık hizmetleri sunan kişiler, seans başına ücret alıyor ve takipçi sayısını artırmak için etkileşimli yayınlar düzenliyor. Ayrıca, tatil köylerinde arınma, meditasyon ve terapi gibi etkinlikler düzenleyerek gelir elde ettikleri tespit edildi.

SOSYAL MEDYA ETKİLEŞİMİ VE GELİR ANALİZİ

2021, 2022 ve 2023 yıllarında bu tür hizmetler sunan kişilerin sosyal medya hareketleri ve finansal verileri detaylı şekilde analiz edildi. Vergi mükellefi olanların beyan ettikleri gelirlerle tespit edilen gelirler karşılaştırıldı. Yapılan incelemelerde, gelir elde eden ancak vergi ödemeyen birçok kişi saptandı. Sonuç olarak, 1034 mükellef “riskli” olarak işaretlendi ve yaklaşık 1,8 milyar lira kayıt dışı hasılat tespit edildi. Ayrıca, 295 kişinin vergi mükellefi olmadan faaliyet gösterdiği ortaya çıktı ve bu kişilere mükellefiyet kaydı yapılması için işlemler başlatıldı.

BİR MÜKELLEF 15 MİLYON LİRA GELİR EDETTİ, VERGİ ÖDEMEDİ

Analizler sırasında, bir mükellefin sosyal medya üzerinden astrolojik danışmanlık, kişiye özel doğum haritası, tarot yorumları gibi hizmetler vererek 15 milyon lira gelir elde ettiği belirlendi. Ancak bu kişi, hiçbir vergi beyannamesi vermemişti. Yapılan tespitler sonrası, vergi yükümlülüklerini yerine getirmeyen mükellefler izaha davet edilecek ve beyanname vermeyenler ya da hatalı beyanda bulunanlar vergi incelemesine alınacak.

“GERÇEK GELİRLERİN BEYAN EDİLMESİ GEREKİYOR”

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, fal ve astroloji gibi şahsi hizmetlerin serbest meslek faaliyeti kapsamında vergilendirilmesi gerektiğini belirtti. Bakan Şimşek, “Vergide adaleti sağlamak ve kayıt dışılıkla mücadele etmek bizim önceliğimiz. 2024 yılı gelirlerine yönelik de çalışmalarımız devam edecek. Vergi beyannamesini zamanında veren ve yükümlülüklerini yerine getiren mükellefler, ağır cezalarla karşılaşmayacak. Herkes gerçek kazancını beyan etmeli” dedi.

Diğer Haberler

Usta Oyuncu Tanju Tuncel Hayatını Kaybetti

Sayısız dizi ve film projesinde yer alan usta oyuncu Tanju Tuncel, 83 yaşında ha...

Nilperi Şahinkaya'nın Büyük Acısı

Annesi Meltem Vural Yaşamını Yitirdi Ünlü Oyuncu Annesini Kanser Nedeniyle Kayb...

En Yakın Müttefiki Rusya'yı Hayal Kırıklığına Uğrattı

Rusya'nın en yakın müttefiklerinden olan ve köken olarak Rusya ile aynı geçmişe ...

Kuzey Kore, Tüm Dünyanın Kilitlendiği Savaşta Tarafını Seçti

Ortadoğu’daki Gerilim Küresel Etkiye Dönüştü İsrail ile İran arasında son günle...

Harabeye Dönen Malikanesi Drone ile Görüntülendi

Dünyaca ünlü uyuşturucu kaçakçısı Pablo Escobar'ın Kolombiya'nın Guatape'deki La...

Doğal Gaz Sayaçlarında Zorunlu Değişim

Eski Sayaçların Kullanım Süresi DoluyorSanayi ve Teknoloji Bakanlığı, 2014 ile 2...

Cemre Baysel ve Cem Bölükbaşı Arasında Aşk İddiası

Yeni Bir Aşk Mı Başlıyor? Ünlü oyuncu Cemre Baysel, özel hayatıyla yeniden maga...

Beyaz Saray'dan Bob Menendez Açıklaması

ABD Kongresi'nde Türkiye karşıtlığı ile tanınan New Jersey'nin Demokrat Senatörü...

Orta Doğu Ateşkesiyle Kısıtlamalar Kalkıyor

Diplomatik Zafer ve Manevi Geri Dönüş Küresel siyasetin merkez üssü haline gele...

Selene Durna Evinin Balkonundan Düşerek Hayatını Kaybetti

Beşiktaş atletizm takımında mücadele eden milli sporcu Selene Durna, 6. kattaki ...

Bahçeli'den Gözaltı Süreciyle İlgili Açıklama

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekr...

Depremin Merkez Üssü Kahramanmaraş Havadan Görüntülendi

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi merkezli 7.7 büyüklüğündeki deprem 10 ilde büyü...

Galatasaray’dan Singo İçin Radikal Karar

Galatasaray, sezon başında büyük beklentilerle kadrosuna kattığı Wilfried Singo ...

Kira Gelir Beyannameleri için Başvuru Süresi Uzatıldı

Gayrimenkul sahibi olanların gelir beyanı dönemiyle ilgili başvuru süresinde değ...

Konya'da Çiftçilerden Traktör Konvoylu Eylem

Avrupa'nın pek çok kentinde günlerdir çiftçiler, tarım politikalarını protesto e...
GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR