Emekli, Dul ve Yetim Aylığı Birlikte Alınabilir mi?

   2026 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Emekli olduktan sonra şayet vefat etmiş eşiniz ve babanızın emekli maaşı bulunuyorsa, 3 maaşa kadar maaş bağlanma şansınız bulunuyor. SSK, Bağkur ve Emekli Sandığı emeklisi olmanız halinde şayet ölen eşiniz ya da ölen babanız değişik kurumdan emekli olmuşsa 3 maaşa kadar maaş sağlanabilmektedir.

Ülkemizde sosyal emniyet sistemi, birtakım şartlarda bilhassa de kadın emekliye çift maaş hakkı tanıyor. Çift maaş hakkı dul ve yetimlere de sağlanıyor. Dul kavramının içerisine erkekler de giriyor. Çoğu emekli ise aldığı maaşın kesilebileceği ya da bilmediği amacıyla ikinci, hem de üçüncü maaş hakkını aramıyor.

3 MAAŞ NASIL ALINIYOR?

Kısacası Emekli Sandığından emekli bulunan bir şahıs, Vefat eden bağkurlu eşi ve vefat eden SSK lı babasından maaş bağlatarak 3 maaşa kadar maaş alabiliyor. Bu kombinasyon değişik şeklindeta gerçekleşebilmektedir. Yani şahıs SSK dan emekli olup eşi Emekli sandığı ve babası bağkur olduğunda da maaşlarından faydalanbiliyor. Önemli bulunan aynı kurumdan emekli olunmamasıdır. Yani hem bağkurlu emekli maaşı alıp, hem de bağkur eş ya da bağkur babanın maaşından faydalanmak diye bir hal söz hususu olmamaktadır.

Emekli ister SSK’ya, ister Bağ- Kur’a, ister Emekli Sandığı’na tabi olsun, vefat eden eşinden dul aylığı yani ikinci bir maaş alıyor. Fakat alıncak maaşın tutarı değişiyor. Örneğin; SSK emeklisi kadın; vefat eden eşi SSK ya da Bağ- Kur’lu ise maaşın yüzde 50’sini, Emekli Sandığı’na tabi ise maaşın yüzde 75’ini alıyor. Vefat eden eşinden dul aylığı alırken, SSK’lı şeklinde bir işte çalışmaya devam eden kadın, şayet babası memuremeklisiyken ya da Emekli Sandığı’na tabi çalışırken vefat ederse hem dul aylığını hem de babasından yetim aylığını alabiliyor. Hem de SSK’lı işinden ötürü da maaşını almaya devam ediyor. Yine hem emekli hem de çalışan kadın, vefat eden eşinden de aylık alarak maaş miktarını 3’e çıkarabiliyor. Bazı hallerde da eş ya da anne-babanın aylıklarından birinin seçim edilmesi gerekiyor. 2 ya da 3 maaş alma olanağı bulunan emeklinin, bundan yararlanabilmek amacıyla Sosyal Emniyet Kurumu’na başvurması yeterli.

DUL, YETİM AYLIĞINDA AYLIK ORANLARI

Ölen sigortalının çocuğu yoksa ve dul eşi rastgele bir işte çalışmıyorsa eşe, yüzde 75 oranında aylık bağlanır.
Hak sahibi eş ve çocuk varsa maaşın yüzde 50’si eşe, yüzde 25’i çocuğa bağlanır.
Hak sahibi eş ve iki çocuksa; eşe maaşın yüzde 50’si, çocuklara da yüzde 25’eri ödenir.
Hak sahibi eş ve 3 çocuk varsa maaşın yüzde 40’ı eşe bağlanır, çocuklara ise yüzde 20’şer hisse düşer.

Diğer Haberler

"Enflasyon Bizim de Canımızı Yakıyor"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Balıkesir'de düzenlenen mitingde konuştu. Gündemine yerel...

Oyuncu Berkay Tulumbacı ile Şarkıcı Ezgi Gergin Nişanlandı

Güldür Güldür Show' oyuncusu Berkay Tulumbacı, bir süredir birlikte olduğu şarkı...

İran - İsrail Savaşında Nükleer Tehdit Gölgesi

İran Tel Aviv ve Hayfa’ya Misilleme Yaptı İsrail’in 13 Haziran’da başlattığı ha...

Konut Satışları Mart Ayında Azaldı

Türkiye genelinde konut satışları Mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre y...

Uğurcan Çakır için Jose Mourinho Devrede

Trabzonspor'dan ayrılmasına kesin gözüyle bakılan adı Galatasaray ile anılan kal...

İran'da Protestolarda Can Kaybı 538'e Yükseldi

İran’da ekonomik sorunlar nedeniyle başlayan ve iki haftayı aşkın süredir devam ...

Her An 5.5 ve Üzeri Deprem Olabilir

Jeoloji Mühendisi Aysun Aykan, Türkiye'de 24 şehir, 110 ilçe ve 500'ü aşkın maha...

Trump'ın Fed Başkanlığı Adayı Kevin Warsh

Yeni Dönem İçin Kritik Bir İsim ABD Başkanı Donald Trump, Federal Reserve (Fe...

Fenerbahçe Ankara’ya Gizli İniş Yaptı

Taraftarlar Takımı Havalimanında Göremedi Gençlerbirliği Maçı Öncesi Kafile Kar...

Türk SİHA'ları Yunanistan'ı Masrafa Soktu

Türkiye'nin son zamanlardaki savunma sanayi atağı komşuyu harekete geçirdi. Yuna...

THY'nin Şam'a İlk Seferi için Tarih Belli Oldu

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye'den Şam'a ilk uçuşun 23...

Türk Enerji Şirketi, Afrika Ülkesinin Elektriğini Kesti

Batı Afrika ülkesi Gine-Bissau'nun başkenti Bissau, Türk elektrik tedarik şirket...

A Milli Takım’da Berke Özer Krizi

A Milli Futbol Takımı’nda, Dünya Kupası Avrupa Elemeleri kapsamında oynanacak Gü...

Adana Demirspor Belhanda ile Yolları Resmen Ayırdı

Süper Lig ekiplerinden Adana Demirspor, Younes Belhanda ile yolların ayrıldığını...

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Asgari Ücret Mesajı

Ortak Paylaşım Forumu'nda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, asgari ücret zammıyla i...
GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR