Gülen Cemaatine Kurban Derisi Toplamak Yasaklandı

   2026 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Kurban Bayramı’nda kurbanlık ve kurban derilerinden pay alma savaşı kızıştı. Türkiye çapında 600 bini büyükbaş, 2 milyonu da küçükbaş olmak üzere 2.6 milyon hayvan kesilmesi bekleniyor.

10 MİLYAR TL’Yİ AŞAN EKONOMİ

Kesilecek kurbanlar göz önüne alındığında yalnızca kurbanlık ekonomisi 6.4 milyar lira gibi rakam oluştururken, nakliye, kesim, sakatat, deri gibi başka faktörlerle eş güdümlü kurbanlık ekonomisi 10 milyar lirayı aşacak bir rakam oluşturuyor. Bu kadar büyük bir ekonomik alanda yarar sağlamak isteyen vakıflar, dernekler, Türk Hava Kurumu (THK), Diyanet İşleri Başkanlığı ve camiler ise rekabet amacıyla bütün çalışmalarını tamamladı.Türk Kızılayı ve Mehmetçik Vakfı vekaleten kurbanlık keserken, cami dernekleri ve Türk Hava Kurumu başta olmak üzere dernek ile vakıflar ise kurban derilerini toplamak amacıyla birbirleriyle yarışıyor. Önceki senelerde kurban derisi toplamada en ön sıralarda yer alan Gülen Cemaatinin deri toplamasını hükümet engellemek amacıyla harekete geçti.

81 İL EMNİYETİNE ‘EL KOYUN’ UYARISI

Hükümet Gülen Cemaatinin deri toplamasına izin vermemek amacıyla 81 ilin güven müdürlüklerini uyardı. Uyarıda, cemaat adına deri toplanmasına müsaade edilmemesi istendi. Hem de cemaat adına toplanan kurban derilerine de el konması gerektiği uyarısı yapıldı.

gulen-cemaati-kurban-derisi-toplayamayacak-7716170_x_9321_300[1]

KURBAN BAĞIŞLARINDA BAZILARINA İNDİRİM

Gelir Vergisi Kanunu’na göre “kamu yararına çalışan dernekler ve Bakanlar Kurulu’nca vergi muafiyeti bilinen vakıflara uygulanan bağış ve yardımlar, senelik toplamı beyan edilecek gelirin yüzde 5’ini aşmamak üzere” gider şeklinde düşülebiliyor.

ReklamReklam

Ancak, Gelir Vergisi Kanunu’nda 2004 senesinde eklenen madde ile “fakirlere yardım hedefiyle besin bankacılığı faaliyetinde tespit edilen dernek ve vakıflara bağışlanan; besin, temizlik, giyecek ve yakacak maddelerinin maliyet bedelinin tamamı” gelir vergisi matrahından düşülebiliyor.

MEHMETÇİK VAKFI’NA YOK

Fakirlere uygulanan bağışların bütününün gider yazılması hayırlı bir düzenleme.
Ancak Türkiye’de besin bankacılığı yapan derneklerin nerdeyse tamamı hükümete ve cemaatlere yakın dernek ve vakıflar. Çünkü bu yolla oy topluyorlar.
Diğer doğrultudan Atatürkçü Düşünce Derneği, Mehmetçik Vakfı, Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı gibi vakıf ve dernekler faaliyetleri ve amaçları gereği besin bankacılığı yapmıyor.
Hal bu tür olunca Kurban Bayramı’nda kurban kesmek yerine kurban bedelini Mehmetçik Vakfı’na bağışlayan biri, yaptığı bağışın beyan ettiği gelirin yüzde 5’ine isabet eden bölümünü gider yazabiliyor. Diğer doğrultuda ise besin bankalarına uygulanan kurban bağışlarının tamamı gider yazılabiliyor.

Diğer Haberler

Beyaz Saray'dan Bob Menendez Açıklaması

ABD Kongresi'nde Türkiye karşıtlığı ile tanınan New Jersey'nin Demokrat Senatörü...

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Suriye'nin Yeni Yönetimine Çağrı

Büyükelçiler konferansında açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye'n...

Kabine Sonrası Fatihteki Faciaya İlişkin Konuştu

Fatihte Üç Kişinin Ölümüyle Sonuçlanan Olayın Soruşturması Çok Yönlü Sürüyor Ka...

Konteyner Şiddetli Fırtınanın Etkisiyle Yola Savruldu

Hatayda Seyir Halindeki Tırın Dorsesinde Bulunan Konteyner Şiddetli Fırtınanın E...

Ekonomi Koordinasyon Kurulu Toplandı

Ekonomi Koordinasyon Kurulu, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığınd...

TFF Açıkladı! O Maçlar Artık Ücretsiz Yayınlanacak

TFF, 2. Lig ve 3. Lig'den her hafta 10 maçın TFF YouTube kanalından canlı olarak...

Konut Satışları Mart Ayında Azaldı

Türkiye genelinde konut satışları Mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre y...

Jose Mourinho'dan Dalga Geçen Röportaj

"Takımım Galibiyeti Hak Etti" Süper Lig'in 35. haftasında Fenerbahçe, RAMS Başa...

Nuri Şahin, Fener'in Bel Kemiğini İstiyor

Nuri Şahin'in teknik direktörlüğünü yaptığı Borussia Dortmund, Fenerbahçe'de baş...

Yurt Dışında Kullanılan Oylar Yola Çıktı

Türkiye'de 14 Mayıs'ta yapılacak seçimler için oy kullanma süreci birçok noktada...

Maduro ve Eşi Sürüklenerek Kaçırıldı

ABD Başkanı Donald Trump, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ve eşinin yaka...

Galatasaray, Muslera'nın Yerine Marcin Bulka'yı Gündemine Aldı

Galatasaray, uzun yıllardır takımın kalesini koruyan Fernando Muslera'nın olası ...

Trump ile Musk Arasındaki Gerilim Yükseliyor

ABD Başkanı Trump ve Elon Musk Arasındaki Vergi Tartışması Alevlendi ABD Başkan...

Futbolda Tüm Ligler 19 Aralık Salı Günü Başlayacak

TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi, Hakem Halil Umut Meler'e yapılan saldırı sonrası e...

Mısır'dan İsrail'e Ambargo

1,1 Milyar Metreküplük Doğal Gaz Akışı Durduruldu 2026 yılında Orta Doğu’da tır...
GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR