Bankaların Mobil Hizmetinde 4.5G Alarmı

   2026 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Dünyanın en süratli mobil internet teknolojisi 4.5G amacıyla geri sayım başladı. Bu teknojiyi kullanabilmek amacıyla ise 4.5G uyumlu bir akıllı aygıt ve SIM kart gerekiyor. Etkileşim operatörleri düzenledikleri kampanyalarla SIM kart değişimini bedava şeklinde yapıyor.

Fakat 4.5G’li SIM kartların süratli değişim süreci bankaları zorlamaya başladı. Bunun nedeni de internet ve mobil bankacılık programlarına giriş amacıyla sarfedilen tek kullanım şifrenin tek bir SIM kartla eşleştirilmesi. Emniyet amacıyla alınan bu önlemde, banka müşterilerine hesap numarası ve şifrelerini girdikten sonra tek şifrelik gönderiliyor. Bu şifre de SIM kartla eşleştiriliyor. Fakat SIM kartı değişikliklerinde tek kullanımlık şifreler emniyet gerekçesi ise gönderilmiyor.

Bu yüzden de kulllanıcılar internet üzerinden işlemlerini gerçekleştirmekte zorlanıyor.

BLOKEYİ KALDIRIN

Bu soru amacıyla ise bankalar alarma geçti. Birçok banka internet sitelerinin ana sayfalarından bilgilendirmeler paylaşarak müşterilerine mevzu ile ilgili bilgi verdi. Verilen bilgilerde 4.5G amacıyla SIM kartını değiştiren abonelerin, internet ve mobil bankacılığa girişte SMS ile gönderilen tek kullanımlık şifrenin size gelmemesi durumunda, müşterisi oldukları bankanın telefon bankacılığını araması, ATM’lerde şifre işlemleri menüsünde yer alan ‘SIM Kart bloke kaldırma’ aşamasını kullanması ya da direk şubeden destek alması gerektiği beliritildi.

bankalarin-mobil-hizmetinde-4-5g-alarmi_x_8297394_6246_z5[1]

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) 1 Ocak 2010’da yürürlüğe giren düzenlemesine göre bankaların İnternet Şubesi girişlerinde tek kullanımlık şifrelerin tüketimi mecburi duruma geldi. Bu program kapsamında, internet bankacılığını kullanabilmek amacıyla müşterilerin kayıtlı cep telefonu numaralarına “Tek Kullanımlık Şifre” gönderiliyor. Herhangi bir biçimde cep telefonunun SIM kartını değiştirenlerin ise internet bankacılığı işlemlerine getirilen blokajı kaldırması gerekiyor.

46 MİLYON SIM KART

2015 senesi sonu itibariye Türkiye’de toplam 73.6 milyon SIM kart bulunuyor. Mobil Etkileşim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İşadamları Derneği’nin (MOBİSAD) paylaştığı verilere göre bu SIM kartların 46 milyonu 4.5G uyumlu SIM kart ile değiştirildi. Geriye kalan aşağı yukarı 27 milyon SIM kartın 7 milyonunun ise 1 ay içerisinde yeni 4.5G uyumlu SIM kart alacağı öngörülüyor. Bu yüzden de bankacılık işlemlerinde sorun yaşam sürdüren kullanıcıların adedinin önümüzdeki zamanlarda yükselmesi bekleniyor.

Diğer Haberler

Fenerbahçe Ankara’ya Gizli İniş Yaptı

Taraftarlar Takımı Havalimanında Göremedi Gençlerbirliği Maçı Öncesi Kafile Kar...

THY'nin Şam'a İlk Seferi için Tarih Belli Oldu

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye'den Şam'a ilk uçuşun 23...

Altın Dolu Çantayı Sahibine Ulaştıran Çocuklara Ziyaret

Örnek Davranış Türkiye Gündemine Taşındı İstanbul Bağcılar’da yaşanan olay, d...

Temmuzun İşaret Edilmesine Memur-Sen'den İtiraz

Kamu işçisine yüzde 45 zam yapılması memurları ayaklandırdı. Bu gelişme sonrası ...

Fenerbahçe'de Başkan Ali Koç'a Yeni Rakip

Fenerbahçe'de Başkanlık İçin Yeni İsim Gündemde: Hakan Bilal Kutlualp Adaylığını...

2026 Dünya Kupası Kurasında Türkiye'nin Muhtemel Rakipleri Belli Oldu

Milliler Play Off’u Geçerse D Grubunda Mücadele Edecek...

Kısmetse Olur Cansel, Hukuki Süreç Başlattı

Kısmetse Olur: Aşkın Gücü yarışmacılarından Cansel Ayanoğlu'nun yıllar önceki gö...

40 Milyonu Reddetti Yunus Akgün'ün Galatasaray'dan İstediği Ücret

Kerem Aktürkoğlu'nun takımdan ayrılmasından sonra ortaya koyduğu performansla di...

Yakınlaştığı 3 Liderin Başına Gelenler Kafaları Karıştırdı

Son dönemde Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile görüşen ve ilişkilerini ge...

Putin'den Trump'a Övgü Dolu Sözler

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD Başkanı Donald Trump'ın Avrupa'nın elit...

Düşen Askeri Uçakta Şehit Olan Mehmetçiklerimize Son Veda

Milletin Yüreğini Dağlayan Büyük AcıGürcistan’da düşen askeri kargo uçağında şeh...

Trump Komşu Ülkeyi Almakta Kararlı

ABD Başkanı Donald Trump, Kanada'nın ABD sübvansiyonları olmaksızın varlığını sü...

Merkez Bankası Yıl Sonu Enflasyon Tahminini Yükseltti

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan bu yılın ikinci enflasyon raporunu açıkladı...

Fenerbahçe Başkanı Sadettin Saran’dan TFF’ye Acil Toplantı Talebi

Galatasaray Samsunspor Maçının Son Anları Tartışma Yarattı Trendyol Süper Lig’i...

Dünya Genelinde Sistemler Çöktü

Dünya genelinde internet sistemlerinde büyük bir arıza yaşanıyor. Teknoloji şirk...
GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR