‘Akdeniz’in akciğerleri’ yok oluyor

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Akdeniz Üniversitesi Sualtı Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu, “Akdeniz’in akciğerleri” diye tanınan posidonya çayırlarının (deniz çayırı) yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunduğunu bildirdi.

Doç. Dr. Gökoğlu, aşağı yukarı 1 senedir Antalya’daki tekne faaliyetlerinin yoğun bulunduğu koylarda dalış yaparak araştırmalarda bulundu. Nesli tükenmekte tespit edilen canlıların yer aldığı “kırmızı liste”de tespit edilen posidonya çayırlarının gelişimini araştıran Gökoğlu, teknelerin çapa ve zincirlerinin meydaan getirdiği tahribatı görüntüledi.

Gökoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Antalya bölgesindeki Sıçan Adası, Phaselis, Üç Adalar, Olimpos yerlerinde yoğun şeklinde tekne aktivitelerinin yapıldığını söyledi. Teknelerin bu bölgelere yanaştığı vakit çapa atmak mecburiyetinde kaldığını dile getiren Gökoğlu, çapalarda fazla uzun zincirler kullandığını ifade etti.

Tekne çapaları ve zincirin deniz dibindeki büyük bir kısmı ezdiğine ilgi çeken Gökoğlu, bunun sonucunda deniz ekosisteminin büyük zarar gördüğünü anlattı.

‘Deniz çayırlarının yüzde 80’i yok olmuş durumda’

Posidonya çayırlarının dünyada “kırmızı liste”de bulunduğunun altını çizen Gökoğlu, şu şekilde devam etti:

“Posidonya çayırları, deniz ekosistemi amacıyla büyük ehemmiyet taşıyor. Teknelerin çapalarının atıldığı anda ve alınması esnasında zincirler denizin dibini sürüyor. Bu sırada da çayırlar büyük tahribata uğruyor. En mühim örneğini Sıçan Adası etrafında görüyoruz. Ada’nın batı yönü birkaç sene evveline kadar tamamıyla bu çayırlarla kaplıyken, şu anda bir kısmı hayat mücadelesi veriyor. Çok yakında onlar da yok olup gidecek. Çayırların yüzde 80’i yok olmuş durumda.”

Çayırları güvenliğini sağlamak amacıyla acil tedbir alınması gerekliliğini altını çizen Gökoğlu, “Turizm hareketliliğinin fazla bulunduğu Antalya’daki koylarda ‘Akdeniz’in akciğerleri’ diye tanınan posidonya çayırları, teknelerin çapaları ve zincirleri sebebiyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Tahribat devam ederse balıklar amacıyla saklanma, beslenme ve yumurtlama alanlarını oluşturan, suya oksijen veren denizlerimizdeki çayırların nesli tükenecek ve Akdeniz’in dibi çölleşecek” dedi.

Bu hususta alakalı makamlara makale yazdıklarını izah eden Gökoğlu, “Turizm kuşkusuz devam etmeli fakat teknelerin zincir atmaları engellenmeli. Kazıklama ya da tonozlama sistemi yapılmalı. Tekneler buralara bağlanmalı. Tüm Akdeniz ülkeleri bu çayırları son derece güzel korurken, bizim hoyratça yok etmemiz üzücü” ifadelerini kullandı.

Gökoğlu, çapaların yalnızca çayırlara değil, deniz dibindeki tarihi kalıntılara da büyük zarar verdiğini sözlerine ekledi.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR