Arıcı Kadınlar Kilosu 10 Bin TL Olan ‘Arı Sütü’ Üretecek

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Türkiye’de 16 bin 600 ton bal üretimiyle birinci sırada yer alan Ordu’da, Büyükşehir Belediyesi’nin destekleriyle eğitim verdiği 20 kadın arıcı, kilosu 7-10 bin liradan satılan ‘arı sütü’ üretimine başlayacak. Büyükşehir Belediye Başkanı Ak Partili Enver Yılmaz, “Türkiye’de ve dünyada bal üretiminde söz sahibiyiz. Ev hanımlarımıza yönelik gelir getirici projeler yürütüyoruz. ‘Arı sütü’ üretimiyle destek vereceğiz” dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) bilgilerine göre geride bıraktığımız sene Türkiye’de imal edilen 107 bin 665 ton balın, 16 bin 601 tonunu Ordulu arıcılar üretti. 5 bin arıcı ve 556 bin arı kolonisiyle bal üretiminde birinci sırada yer alan Ordu’da, kilosu 7-10 bin TL arasında satılan ‘arı sütü’ üretiminin de artırılması hedefleniyor. Türkiye’de çok az oranda imal edilen, genellikle perakende ve gram durumunda satışa yasenean yerli ‘arı sütü’ üretiminin artırılması amacıyla de Ordu Büyükşehir Belediyesi ve Ordu’da tespit edilen Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü yönünden ‘Arı Sütüne Giriş, Kadın Arıcılara Kovan Desteği Projesi’ kapsamında 20 kadın arıcıya eğitim verildi.

kadinlar-para-kazanmanin-yeni-yolunu-buldu_x_8969366_8042_z11

‘BAL FESTİVALİ’ İLE 500 KOVAN DAĞITILACAK

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, projenin başarı ile tamamlandığını, kuramsal ve uygulamalı eğitim alan 20 kadın arıcıya ‘arı sütü’ üretimi amacıyla 500 kovan dağıtılacağını belirtti. 18 Kasım’da Ordu’da ‘Bal Festivali’de düzenleyerek, burada kovan dağıtımıyla ‘arı sütü’ üretiminin başlatılacağınısöyleyen Başkan Yılmaz “Ordu ilimiz arıcılıkta mühim bir yerde ve konumda. Türkiye’de gezginci arıcılarımız bal üretiminde birinci sırada yer alıyor. Genellikle ev hanımlarımıza gelir getirici, ekonomik gelir gerçekleştiren projelere yöneldik. Bu kapsamda, genellikle perakende şeklinde gram durumunda satılan ve kilogramı da 10 bin TL’yi bulan ‘arı sütü’ amacıyla proje hazırladık. Başlangıçta 20 kadın arıcıya eğitim verildi. Projemizin ilk etabı tamamlandı” diyerek sözlerine şu şekilde devam etti:

“Kadınların ekonomik hayatta yer almasını sağlayacak siyaset ve projelere öncelik verilmesi, onların ekonomik ve sosyal ilerlemeye mühim katkılar sağlayacak potansiyel zor durumuna getirilmesi amacıyla, kadın yapımcılarimize ilaveten arı kovanı dağıtımı yapacağız. Bu proje kapsamında Altınordu, Ulubey ve Gülyalı’da 20 kadın arıcımıza 500 adet arı kovanı dağıtılacak. Büyükşehir’in sağladığı bu destekle kadın yapımcılar bundan sonra aile ekonomilerine mühim katkı sağlayacak. Bu projeyi oldukça da büyütmeyi hedefliyoruz ve Ordu bal üretiminin yanı sıra bundan sonra ‘arı sütü’ üretiminde de söz sahibi olacak.”

ORDU 120 ÜLKEDEN FAZLA BAL ÜRETİMİ YAPIYOR

Türkiye’de bal üretiminde birinci sırada yer alan Ordu’da koloni başına düşen bal verimi 29.82 kilogram iken, Türkiye’de ise ortalama şeklinde bu rakam 13.96 kilogram şeklinde belirtildi. Besin ve Tarım Örgütü (FAO), arıcılık bilgileri ile TÜİK rakamları karşılaştırıldığında da, Ordu ilinin 138 ülkenin 120’sinden oldukça çok bal üretimi gerçekleştirip, dünya bal üretimin de yüzde 1’ini karşıladığı vurgulandı.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR