Cep Telefonunuzdan İzlendiğinizi Nasıl Anlarsınız?

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Birkaç sene evveline kadar, ‘fazla dert etmeyin’ der ve eklerdim; cep telefonlarına sızan korsanlar son derece profesyonel, hedefleri bizim gibi yalın vatandaş değil, onlar ünlü artistler, ünlü işadamları ve devlet büyükleriyle uğraşır. Vereceğim numune de hazırdı, dünya şampiyonu ağırsıklet boksörleri düşünün, onlar hiç sokaktan geride bıraktığımız birine yumruk atıyor mu, kendilerine denk gördükleri bir diğer şampiyona karşı ringe çıkıyorlar…

Şimdi öyle değil, bundan sonra hepimizin önlem alması gerekiyor. Peki, ne değişti?

Değişen şu: ‘Ağırsıklet korsanlar’ zeki, işi bilen, yüksek egolu insanlar ve birbirlerine hava atmak amacıyla nasıl korsanlık yaptıklarını izah eden uygulamaları (sihirbazın sırları gibi) internet üstünden paylaştılar. Bu sırlar oldukça amatör ‘sihirbazlar’ yönünden internette bulundu ve yasenedı. Bugünkü itibarıyla sanal ortam, son derece ilerlemiş hırsızlık/korsanlık uygulamaları kullanan ‘yankesicilerle’ dolu.

NE KADAR KORKALIM?

Burada şu ayırımı yapalım, ünlü biriyseniz ve ‘ağırsıklet korsan’ -şan amacıyla- sizin telefonunuzdaki hususi bilgi ve fotoğrafları ele geçirmeye çalışıyorsa (tüm önlemleri aşmayı becerip) bunu yapma mümkünlülüğü fazla yüksek. O vakit yapılacak iş, sanki şu an telefonunuz çalınmış gibi düşünüp bir diğersının eline geçip gitmesini istek etmediğiniz tüm bilgi, resim, adresleri vs. silmek.

cep-telefonunuzdan-izlendiginizi-nasil-anlarsiniz-7626608_x_6882_o[1]

Aynı tavsiye ‘en net çözüm ne?’ diyen herkes amacıyla geçerli.

Not: Zararlı yazılıma karşı uygulama (antimalware) yüklemeyi deneyebilirsiniz. Fakat net çözüm her vakit amacıyla reset atmak olacaktır.

ALABİLECEĞİNİZ TEDBİRLER

Bu kadar kökten çözüm bana gerekmiyor, ama sanal yankesiciden de korunayım diyorsanız, dünyadaki tüm eksprlerin üstünde birleştiği önlemleri alçakta sıralıyorum:

1 Mutlaka parola kullanın ve kimseyle paylaşmayın. İki bireyin bildiği parola saklı değildir.

2 Telefonunuzdaki resimleri (mesela kredi kartınızın resmi), hususi haberleşmeleri muhafaza etmek istiyorsanız mobil aygıtta değil, evinizdeki bilgisayara ya da flash hafıza gibi bir hafızaya yedekleyerek koruyun.

3 Cep telefonunun telesekreter hususiliğini kullanmayın, kullanacaksanız netlikle şifre koyun.

4 Telefonunuz amacıyla yeni kullanım sistemleri sürüldüğünde anında yükleyin zira genellikle emniyet açıklarını kapatmaya yöneliktir.

5 Kullanmadığınızda telefon netlikle kilitli kalsın.

6 Nereden yaklaştığını bilmediğiniz hiçbir mesajı açmayın, silin gitsin.

7 Bir uygulama yüklediğinizde hangi izinleri verdiğinize ilgi edin, mesela hava hali uygulaması yüklüyorsanız bulunduğunuz yeri bilmek istemesi normal ama kişilerinize erişmek ve mesajlarınızı okumak istemesi pek de normal değil.

8 Bluetooth üstünden telefonunuza erişmek mümkündür, çevre kalabalıksa tercihen kapatın.

9 Bilmediğiniz wi-fi ağlarına bağlanırken ilgili olun, yankesiciler wi-fi sever.

10 Ara sıra telefonu resetleyin ve şifre/parolanızı değiştirin.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR