Dünyasına Damga Vuran Kadın Yöneticiler

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Bugün gazetesinden Murat Gülderen’in haberine göre, oldukça çok erkeklerin ilgi bölümünde gibi görünen teknoloji pazarında, kadın yönetici ağırlığı her geride bıraktığımız gün artırıyor. Dünyada bulunduğu gibi Türkiye’de de dev teknoloji markaları üst yönetimlerde kadınları seçim ediyor. Vodafone ve Intel’den sonra Dell, HTC, Fujitsu, Yota Devices gibi devler de dümenin başına Türk kadınlarını geçirdi. Erkeklere göre oldukça detaycı, empati ve organizasyon yeteneği oldukça çok tespit edilen kadın yöneticiler, sektöre nasıl damga vurduklarını Bugün’e anlattı. İşte kadın yöneticilerin ağzından başarı hikâyeleri…

“YATAY ÇÖZÜMLERİMİZ VAR”

Didem Duru: (Dell Türkiye Ülke Müdürü) Bana kalırsa kadın yöneticiler, yatay çözümlerle her sektöre dokunabilen ve iş süreçlerini güzelleştirebilen yapılarıyla öne çıkıyor. Kadın doğasının yönetime çoğu olumlu tesir sağladığının altını çizmek gerek. Kadınların organizasyon becerisi, empati yeteneğinin güçlü olması, detaylardan değişik başarı hikayeleri çıkarabilmesi, duygusal zekasını olumlu yönde kullanabilmesi gibi çoğu karakteristik özelliği yönetime olumlu katkı sağlıyor. Bu amaçla çoğu kurumsal şirket, kadın perspektifinin çok yönlülüğüne gereksinim duyuyor.

YÖNETİCİLERİN YÜZDE 23’Ü KADIN

Dell’in dünya çapındaki yöneticilerinin yüzde 23’ü kadınlardan oluşuyor. İnovasyonu tetikleyen inceleme ekibinde yer alan Dr. Carrie Gates, şirketin program ve donanımlarındaki emniyet çözümlerinin geliştirilmesinden sorumlu. Kendisinin önderliğinde çoğu 10’un üstünde patent alınırken 20’den çok patent müracaatı bekleniyor. Emniyet bölümünde 40’tan çok akademik makalesi tespit edilen Gates, 2010 senesinde “Women of Influence” mükafatını kazanırken 2012 senesinde ise Diversity Journal yönünden en çok takip edilmesi gereken kadınlar arasında gösterildi.

teknoloji-dunyasina-damga-vuran-kadin-7720847_x_9594_o[1]

“TELEKOMÜNİKASYONUN HER ALANINDA ÇALIŞTIM”

HTC Türkiye Ülke Müdürü Canan Taşar: Öncelik ile her ne yapıyorsanız o işi yapar iken mutlu olmak ve keyif alabilmek mühim. 1999’da Marmara Üniversitesi İngilizce Uluslararası İlişkiler Bölümü’nü bitirdim. O tarihten bu yana telekomünikasyon pazarında anında anında her alanda tecrübe elde etme şansım oldu. Bu hareketli pazarda değişik sorumluluklara sahip olmanın ve çok başarılı ekiplerle çalışma fırsatını yakalamış olmanın bana değer kattığını düşünüyorum. Teknoloji hem işimizin hem de hayatımızın mühim bir parçası. Bugün yalnızca akıllı telefonları değil bütün hayatımızı amacıylae alan, insanları birbirine bağlamayı ilerleten ve teşvik eden bir dünyayı konuşuyoruz. Dolayısıyla hem kadın hem erkek bütün kişilerin teknolojiden uzak kalması olası değil. Bununla eş güdümlü kadınların iş disiplini ve duygusal zekâlarıyla ön plana çıkarak güzel bir liderlük sergilediklerini düşünüyorum. Kadınların teknolojideki varlıkları giderek güçleniyor. Dünyanın en mühim mobil inovasyonlarının yaratıcısı HTC şirketinin kurucusu ve başkanı, bir kadın girişimci tespit edilen Cher Wang da bunun en güzel örneklerinden biri.

“HER SÜRECİ KOLAYLIKLA YÖNETİRİZ”

ESET Türkiye Müdür Yardımcısı Alev Akkoyunlu: Tek­no­lo­ji­de ino­vas­yon amacıyla ge­rek­li tespit edilen üret­ken­li­ğin ka­dın­lar­da er­kek­ler­den faz­la ol­du­ğu­nu id­di­a ede­bi­li­rim çün­kü ka­dın­la­rın bey­ni­nin sol lo­bu er­kek­ler­den da­ha ak­tif. Ay­rın­tı­la­ra ehemmiyet ve­ri­rim, açık büro ça­lış­ma­yı se­vi­yo­rum ve iş dün­ya­sın­da sürat be­nim amacıyla ger­çek­ten ehemmiyet­li bir kri­ter. Bıkmadan her süreci yönetebiliriz. Detaylarda yakalanan mükemmellikler oldukça kapsamlı işlerin devamlılığını sağlıyor.

“KADIN YÖNETİCİLER DAHA DEMOKRATİK”

Aysun Şabanlı: (Yota Devices Türkiye, İsrail Ülke Müdürü) Geçmişe baktığımızda kadınların doktor, mühendis, mimar, pilot, astronot olabileceğine dair de önyargılar vardı. Biz kadınlar, çok çalışarak, çok emek vererek, pek çok önyargıyla savaşarak alanlarımızda başarılı olabileceğimizi gösterdik. Birçok alanda bulunduğu gibi teknolojide de cinsiyetçi tavır çoğu lider kadın yönünden güçlanmış ve kırılmaya başlamıştır. Elbette artan her yöneticinin kendisine has özellikleri bulunmaktadır ama genel şeklinde kadın yöneticilerin oldukça demokratik, iletişime açık, empati duygularının ilerlemiş bulunduğunu söyleyebiliriz. Hem de, kadınlar konumlarını oldukça çok savaşarak elde ettikleri amacıyla galiba “imkânsız” ya da “yapılamaz” gibi kelimeleri oldukça güç kabul ettiğimizi ve güç işleri oldukça sabırla oldurtmaya çalıştığımızı da gözlemliyorum.

“TEKNOLOJİYE ESTETİK KATTIK”

Kadınların da erkekler kadar teknolojik mamülleri kullanıyor ve tüketiyor olması, galiba teknolojiye estetik dizayn anlayışını getirdi. Hem de basit sarfedilen mamüller de başarılı bir dizaynın belirleyici unsuru durumuna geldi. Hem de kadınların, basit adapte olma yeteneğinden dolayı, erkeklere göre devrimlere oldukça açık bulunduğunu, teknolojik yenilikleri oldukça acele adapte olduklarını da düşünüyorum.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR