“Eşten habersiz borçlanma boşanma sebebi”

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Elazığ Barosu Genel Sekreteri Eda Burcu Yılmaz, aile hukukuna göre evlilik birliği ortamında eşlerin gerçekleştireceği olağan dışı harcamalarda birbirlerinin rızasını alabilmek mecburiyetinde olduklarını belirterek, “Yargıtay, aşırı borçlanan eşin şayet başka eşin rızasını almamışsa bunu evlilik birliğini temelinden sarsacak biçimde bir boşanma gerekçesi şeklinde görmektedir” dedi.

Yılmaz yaptığı açıklamada, Türk Medeni Kanunu’nda belirtildiği üzere aile birliği ortamında yapılacak olağan dışı harcamalarda ve ihtiyaçların karşılanmasında eşlerin eş güdümlü aile birliğini temsil yetkisine sahip olduklarını söyledi.

Eşlerden birinin temsil yetkisi bulunmaksızın tek başına gidip olağan dışı bir harcama yapması durumunda bu işlemden doğacak sorunlardan bizzat prosedürü yapan eşin mesul olduğunu ifade eden Yılmaz, şunları kaydetti:

“Bu olağan dışı harcamalar ne olabilir. Mesela bankadan kredi çekerek aşırı borçlanma, evlilik birliği amacıyladeki müşterek çocuğun hususi yatılı bir okula kaydedilmesi, yazlık bir ev alma ya da otomobil alma. Bir eş bu işlemleri gerçekleştirirse başka eşin rızasını alabilmek mecburiyetindedır. Buna bağlı şeklinde Yargıtayın şu şekilde bir kararı mevcut. Yargıtay, aşırı borçlanan eşin şayet başka eşin rızasını almamışsa bunu evlilik birliğini temelinden sarsacak biçimde bir boşanma gerekçesi şeklinde görmektedir.”

– Tazminat davası açılabilir

Yargıtay kararına göre eşin “habersiz bir biçimde gidip borçlanmasının evlilik birliğini temelinden sarsan bir olay” şeklinde nitelendirildiğini izah eden Yılmaz, başka eşin kişilik haklarına hücum şeklinde da kabul edildiğinin altını çizdi.

Aile ortamında eşinin aşırı borçlanmasından ötürü mağduriyete uğrayan başka eşin boşanma davası ve aynı vakitte tazminat davası da açabileceğini açıklayan Yılmaz, “Eğer bu eş gidip bankadan kredi çekti ve başka eşin haberi rızası yok, bu nedenden ötürü aşırı borçlanma oldu ve ortak konuta haciz geldi…Haciz prosedürü bundan ötürü başka eş manevi şeklinde zarara uğradığı amacıyla Yargıtay aşırı borçlanan eşi kusurlu bulduğundan manevi tazminata hükmedebiliyor” diye konuştu.

Aile birliğinin bozulmaması amacıyla eşlerin harcamalar konusu ile ilgili dikkatli olmaları, birbirlerinin rızasını almaları ve temsil yetkisini eş güdümlü kullanmaları gerekliliğini altını çizen Yılmaz, 2013 senesinde çıkarılan yasayla aile birliğinin korunması amacıyla bireylerin aşırı borçlanmasını önleyecek kalitede sınırsız borçlanmanın kaldırıldığını, borçlanmaya ve taksitlere limit getirildiğini anımsattı.

Bunun gayet yerinde bir planlama olduğunu açıklayan Yılmaz, “Diyelim ki eş çok savurgan davranıyor, aşırı borçlanıyor, harcamalarda bulunuyor. Bu halde şayet başka eş çok çok sıkıntıya girmişse ama boşanmak da istemiyorsa hakimden şu şekilde bir karar aldırtabilir; hakim temsil yetkisini gerektiği gibi kullanmayan ya da temsil yetkisini aşan eşin temsil yetkisini tamamıyla kaldırabilir ya da temsil yetkisini sınırlayabilir. Bu da hakimin görevleri arasında yer almıştır” dedi.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR