Fransızlar Yeni Çalışma Yasasını Protesto Ettiler

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Fransa’da yeni çalışma yasa tasarısına reaksiyonlar kapsamında petrol rafinerileri ve petrol depolarına giden yollar kapatıldı. Fransa’nın en büyük işçi konfederasyonu CGT yönünden uygulanan açıklamada, ülke genelinde tespit edilen 8 petrol rafinerisinden 6’sında yol kapatma eylemi düzenlendiği duyuruldu.

EYLEMCİLER DAĞITIM ENGELLİYOR

Hafta sonundan itibaren kademeli şeklinde başlayan yol kapatma eylemleriyle göstericiler, rafinerilerden ve depolardan akaryakıt istasyonlarına nakil yapılmasını engelliyor.

Hafta sonu zamanınce devam eden eylemde ülkede bin 500 benzin istasyonu tamamıyla yakıtsız kaldı.

Özellikle ülkenin Bretagne, Nord-Pas-de Calais, Normandiya ve güney kesimlerinde devam eden blokaj bundan dolayı sürücüler benzinliklerin önünde uzun kuyruklar oluşturdu.

kafalari-kizinca-koca-ulkede-benzin-birakmadilar_x_8462112_6017_z2[1]

ARAÇ BAŞI 20 LİTRE BENZİN

Bazı benzin istasyonları ise her vasıta başına yalnızca 20 litre benzin verirken, sendikalar grevin gelişen zamanlarda oldukça da artacağını bildirdi.

İsrail gezisinde tespit edilen Fransa Başbakanı Manuel Valls ise greve karşın rastgele bir stok sorunu olmadığı, tasarıdan katiyen vazgeçmeyeceklerini söyledi.

Hafta sonu Fransız Petrol Endüstrisi (UFIP), ülkenin en mühim petrol şirketi TOTAL’in ülke genelindeki 2 bin 200 akaryakıt istasyonundan 237’sinde yakıt stokunun tükendiğini duyurmuştu.

Batı bölgesindeki birtakım valilikler, dün kriz olasılığına karşı satılacak yakıt miktarına sınırlama ve stoklamayı önlemek amacıyla bidonla yakıt satışına yasak getirmişti.

PROTESTOLARIN SEBEBİ

Ülkede yoğun protestolara amaç tespit edilen yeni çalışma yasa tasarısının yasalaşması halinde, günlük azami 10 saatlik çalışma zamanı 12 saate çıkarılacak, iş sözleşmesinde farklılık uygulamak isteyen çalışanlar işten atılabilecek, yarı vakitli çalışanların haftalık 24 saat tespit edilen asgari çalışma zamanı düşürülecek, çok mesailerde oldukça az ödeme yapılabilecek.

Yeni tasarı ayrıca, işverenlere çalışanlarının mesai zamanını artırma ve maaşlarını düşürme yetkisi veriyor. Mecliste kabul edilen tasarının yasalaşması amacıyla senatoda da onaylanması gerekiyor.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR