İMF’ye Borç Veriyor muyuz?

   2026 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Türkiye yıllardır İMF’den aldığı borçları bu ay bitirdi. 14 Mayıs 2013 itibariyle İMF’ye olan son taksitte ödendi. Artık Türkiye İMF’den bağımsız bir ekonomiye sahip. Başbakan Yardımcısı Mehmet Babacan ve Hazine Müsteşarı Çanakçı’nın eşliğinde Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Ankara Şubesinde İMF’ye borç olan son taksiti birlikte ödedi. İMF’ye borcun bitmesi Türkiye’nin dış borcunun İMF’ye bitmesi anlamına geliyor. Bu konunun gerçekleşmesinden sonra ortaya atılan iddia ise “İMF’ye borç veriyoruz” iddiası oldu.

İMF’ye Borcumuz Bitti mi?

Uluslararası Para Fonu İMF’ye yıllardır olan borçlar son 10 yılda azaltarak bu ay itibariyle bitirildi. Özellikle 2011 yılından itibaren ödenen borçlar ve yeni borçların alınmaması İMF’ye olan borcun bitmesini sağladı. Babacan’ın ekran karşısına geçerek düğmeye basmasıyla Türkiye’nin İMF’ye olan borcu ilk kez bitmiş oldu. Babacan 19 yıldır bitmeyen İMF borcunun ilk kez sıfırlanarak 14 mayıs 2013 tarihinin bu konuda önemli bir milad olduğunu belirtti.

İMF’ye Borç Veriyor muyuz?

Türkiye’nin İMF’ye olan borcunun bitmesinin ardından İMF’ye borç veriyor muyuz? sorusu akıllara geldi. Çünkü, son 1 yıldır “İMF’den artık borç almıyoruz, İMF’ye borç veriyoruz” söylentileri dolaşıyordu. İMF’ye henüz borç vermedik. Ancak, İMF’ye kredi sağlayan ülkeler arasına girdik. Yani, İMF kaynak ihtiyacı olursa, Türkiye’den kredi alabilecek. Bu demek oluyor ki TÜrkiye artık alan el değil veren el konumunda. İMF’ye borçların bitmesinin ardından İMF’ye borç veriyor muyuz? sorusunun cevabını vermiş olduk. Fakat, şunu unutmamak gerekir ki henüz iMF Türkiye’den borç yada kredi almış değil. Bu konuda Merkez Bankası Başkanı Başçı çalışmalarını ve müzakerelerini yürüttüğünü açıkladı. Babacan İMF’ye son taksitin 14 mayıs 2013 tarihinde verilerek İMF borcunun kapatılmasıyla ilgili “Hayırlı ve uğurlu olsun” diyerek sözünü tamamladı. Son olarak İMF’ye son taksitin ödenmesinde yaşanan diğer bir gelişmede Merkez Bankası yetkilileri tarafından Başbakan Yardımcısı Babacan ve Hazine Müsteşarı Çanakçı’ya 14 mayıs 2013 tarihinin ve İMF’ye borçların bitmesinin anısına hatıra para hediye etmeyi ihmal etmedi.

Diğer Haberler

Barcelona Yıldızı Lamine Yamal'ın Skandalları Bitmiyor

Lamine Yamal: Futbol Sahasından Magazin Sayfalarına Uzanan Gençlik Fırtınası Ba...

Kurultayda Yaşanan 2 Olay CHP Tarihine Geçti

Art arda yaşadığı seçim hezimetlerine rağmen koltuğu bırakmayan Kemal Kılıçdaroğ...

İran'da Protestolarda Can Kaybı 538'e Yükseldi

İran’da ekonomik sorunlar nedeniyle başlayan ve iki haftayı aşkın süredir devam ...

Uraz Kaygılaroğlu, Gelin Alma Merasiminde Göbek Attı

Sevilen oyuncu Uraz Kaygılaroğlu, yakın arkadaşının gelin alma törenine katıldı....

Sergen Yalçın'dan Fenerbahçe ve Galatasaray'a Olay Sözler

Spor yorumcusu Sergen Yalçın, Fenerbahçe Teknik Direktörü Jose Mourinho ve Galat...

İsrail Medyası, İletişim Başkanı Fahrettin Altun'u Hedef Aldı

Türkiye, İsrail'in Gazze'de gerçekleştirdiği katliamda net bir tavır sergilerken...

Oxford’daki Akademik Buluşmaya Türkiye’den Katılım

Oxford İslam Araştırmaları Merkezi 40 Yılını Kutladı İngiltere'nin köklü akadem...

Kurban Bayramı İkramiyesi Belli Oldu: Emeklilere 4 Bin Lira Ödenecek

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, milyonlarca emekliyi ilgilendir...

Sakine Teyzenin Evi Görenleri Şaşkına Çeviriyor

Isparta'nın Sav beldesinde yaşayan 75 yaşındaki Sakine Akkul'un evini görenler g...

Bakan Şimşek: "Hedefimiz Enflasyonu Düşürmek"

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, katıldığı canlı yayında Orta Vadeli Progr...

Donald Trump Portreli Altın Para Basılacak

Amerika Birleşik Devletleri Bağımsızlığının 250. Yılı İçin Donald Trump Portreli...

Kamyon Kazasında Hayatını Kaybedenlerin Sayısı 6'ya Yükseldi

Kahramanmaraş'ın Andırın ilçesinde cenaze merasimine hazırlanan kalabalığın aras...

Fenerbahçe'den Yılın Transfer Bombası Brahim Diaz

Fenerbahçe'den Yılın Transfer Bombası: Real Madrid'in Yıldızı Brahim Diaz Gündem...

Bedelli Askerlik Ücreti Belli Oldu

2023 yılının ilk çeyreğinde 104 bin TL olarak belirlenen bedelli askerlik ücreti...

Maduro Altınları İsviçre'ye Kaçırmış

Venezuela’nın Kayıp Altınları Ortaya Çıktı Venezuela’da ekonomik çöküşün hızl...
GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR