İTO’nun açıkladığı rakamlar TÜFE için iyimserliği artırdı

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

İstanbul’da haziran ayında perakende fiyatlarının yüzde 0,25, toptan fiyatların ise yüzde 0,16 gerilemesinin sonrasında, cuma günü açıklanacak haziran ayı Tüketici Fiyat Endeksi’ne (TÜFE) dair iyimserlik arttı.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) yönünden dün belirtiler haziran ayı verileri, yaş sebze ve meyve fiyatlarında yüzde 15,3’lük etkileyici bir düşüşe işaret etti.

Konuya dair sorularını yanıtlayan Halk Yatırım’ın Yatırım Danışmanlığı ve Araştırma Direktörü Banu Kıvcı Tokalı, İTO rakamlarının sonrasında haziran ayı TÜFE enflasyon tahminlerini yüzde 0,31’den yüzde eksi 0,30’a revize ettiklerini belirtti.

Yemek hizmetlerinin enflasyon üzerindeki baskısının sürdüğüne işaret eden Tokalı, “Türk-İş’in Ankara’da besin fiyatlarını yansıtan verilerinde ise oldukça ılımlı bir düşüş gözlenmişti. Ilımlı hava koşullarının yanı sıra Besin Komitesi çalışmalarının da etkili bulunduğu söylenebilir” diye konuştu.

‘TL’nin seyri enflasyon ilerlemeleri yönünden çok kritik olacak’

Odeabank Başekonomisti İnanç Sözer de TÜİK yönünden 3 Temmuz’da açıklanacak haziran ayı enflasyon rakamlarının beklentilerin altında gelebileceğini belirterek, “Beklentilerde bir iyileşme var. Ramazan ayına rağmen, ilk yarının sonucunda fiyatlar normalize olmuş görünüyor” dedi.

Çekirdek enflasyonun senenin geri kalanı amacıyla mühim olmayı sürdüreceğini dile getiren Sözer, giyim dışında çekirdek kalemlerde oran olarak yüksek gerçekleşmelerin söz hususu bulunduğunu aktardı.

Sözer, haziran ayında enflasyonun yüzde 0,4 gerileyebileceği öngörüsünde bulunarak, “Fakat çekirdek enflasyonda Merkez Bankası’nın oldukça çok odaklanmasını gerektirecek bir halle karşılaşabiliriz. TL’nin seyri enflasyon ilerlemeleri yönünden çok kritik olacak. Bu amaçla sene sonu tahminimiz bulunan yüzde 6,8’i koruyoruz” değerlendirmesini yaptı.

Risklerin yukarıyaya yönlü bulunduğunu ifade eden Sözer, sözlerini şu şekilde tamamladı:

“İçinde bulunduğumuz küresel konjonktür ve vatan amacıyladeki ilerlemeler ışığında yatırımcı algısını doğru biçimde yürütebilirsek enflasyonda olumlu bir seyir görülebilir. Fakat aksi halda, yani TL değerlenmezse bizim 6,8 bulunan sene sonu tahminimiz bile çok iyimser kalacak. Yılın son çeyreğine dair belirsizlik halen sürüyor ve bu hal enflasyonda yukarıyaya yönlü risk bulunduğuna işaret ediyor. Fakat haziran ayında besin fiyatlarında dikkat çekici bir iyileşme var bu amaçla İTO rakamlarının sonrasında iyimserlik arttı.”

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR