134 Yıl Önceki Petrol Haritası Gerçek Çıktı

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Osmanlı padişahlarından II. Abdülhamit, bir asır önce başlattığı petrol arama çalışmaları ve çalışmalar neticesinde hazırlanan petrol haritası gerçek çıktı. Bugün TPAO’nun arama yaptığı bölgelerinde yer aldığı haritaya göre, Türkiye’de Şırnak, Mardin, Diyarbakır, Bitlis ve Hakkari çevresinde petrol rezervi bulunuyor.

Şırnak, Türkiye’nin en önemli petrol yataklarının üssü olmaya emin adımlarla ilerliyor. Kısa süre önce Gabar’da ardından Cudi Dağı’nda keşfedilen milyar dolar değerindeki petrol rezervlerinin ardından dikkatler Bestler Dereler, Feraşin, Kato ve bölgede başka noktalara çekildi. Beytüşşebap ilçesindeki Kato Dağı’nda ve Feraşin bölgesinde aramalar devam ederken, Bestler Dereler bölgesinde de sismik çalışmalar yapıldığı öğrenildi. 1889 ile 1901 yılları arasında Osmanlı İmparatorluğu’nun 34’üncü padişahı II. Abdülhamit tarafından başlatılan petrol aramasında Şırnak bölgesinin de içinde olduğu 65 petrol noktası haritası oluşturuldu. Bugün TPAO’nun arama yaptığı bölgeler de haritada gösteriliyor.

Sultan Abdülhamit’in 134 yıl önceki petrol haritası gerçek çıktı

HARİTAYA GÖRE TÜRKİYE’DE 5 ŞEHİRDE REZEV BULUNUYOR

II. Abdülhamit’in hazırladığı petrol haritası ile ilgili bilgi veren Şırnak Üniversitesi Maden Mühendisi Doç. Dr. Öykü Bilgin, “Osmanlı İmparatorluğu’nun 34’üncü padişahı II. Abdülhamit tarafından o zamanlar 1889 yılında Akdeniz’de petrol gazı bulunduğu tespit edildikten sonra, II Abdülhamit tekrar yeni çalışmalar başlatmış ve bu çalışmalar da yabancı ve Türk mühendisler görev almıştır. Bu çalışmalar sonucunda da bir harita oluşturulmuştur. Harita da 65 nokta belirlenmiş, bu noktalarında birçoğu Irak bölgesine ait. Ancak, Irak’la birlikte Türkiye sınırından Cizre, Şırnak, Mardin, Diyarbakır, Bitlis ve Hakkari çevresinde de petrol rezervinin olduğu belirtilmektedir” dedi.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR