İYİ Parti, asgari ücretin 2 bin 650 lira olmasını önerdi

   2026 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Cihan Paçacı, “2020 yılı için geçerli asgari ücretin vergiden muaf tutulup 2019 TÜİK enflasyon artış oranı ilave edilerek 2 bin 865 lira 40 kuruş brüt, net 2 bin 650 lira 50 kuruş olması sağlanmalıdır.” dedi.

Paçacı, düzenlediği basın toplantısında, 2020’de uygulanacak asgari ücretin tespiti için görüşmelere başlandığını anımsattı. Asgari Ücret Tespit Komisyonunun yapısının incelenmesi gerektiğini vurgulayan Paçacı, komisyonun oluşumu ve işlemesinde Birleşmiş Milletler, Uluslararası Çalışma Örgütü ve Avrupa Konseyi standartlarının dikkate alınmadığını savundu.

Uygulamada komisyondaki son sözün hükümete ait olduğunu dile getiren Paçacı, hükümetin kendi içinde önceden belirlediği asgari ücret miktarını göstermelik görüşmeler sonucunda açıkladığını ve bu karara itiraz edilemediğini ileri sürdü.

“KOMİSYON GÖRÜŞMELERİ TİYATRO NİTELİĞİNDE”

İşçi ve işveren temsilcilerinin karara karşı herhangi bir yaptırımının söz konusu olmadığını iddia eden Paçacı, “Sayın Cumhurbaşkanı asgari ücret rakamını bildirmekte, ilgili bakan da bunu deklare etmektedir. Komisyon görüşmeleri ise topluma karşı sergilenen bir tiyatro oyunu niteliğinden öteye geçmemektedir. Göstermelik olarak yapılan bu asgari ücret görüşmeleri, devlet ciddiyetine ve sosyal devlet kavramına ters ve yakışıksız kalmaktadır.” değerlendirmesinde bulundu.

Cihan Paçacı, asgari ücretin belirlenmesi yönteminin demokratik olmadığını savundu. Asgari ücret üzerinde, asgari ücretin yarısı kadar vergi ve kesinti yükü bulunduğuna dikkati çeken Paçacı, bu yükün kayıt dışı istihdamın kamu eliyle artırılması sonucunu doğurduğunu söyledi. Türkiye’nin, Avrupa ülkeleri içinde en düşük asgari ücrete sahip 4. ülke olduğunu belirten Paçacı, asgari ücretin tespitinde esas alınan, özellikle enflasyon kriterinin irdelenmesinde de fayda bulunduğunu vurguladı.

“ASGARİ ÜCRET VERGİDEN MUAF TUTULMALIDIR”

Parti olarak asgari ücret tespitinde insanca yaşama kriterlerinin dikkate alınması gerektiğine inandıklarının altını çizen Paçacı, şunları kaydetti:

“Asgari ücret mutlak surette vergiden muaf tutulmalıdır. Ayrıca asgari ücret tespitinde kullanılan, enflasyon kriteri hesaplama yöntemi değiştirilmelidir. TÜİK tarafından hesaplanan genel enflasyon oranı değil, asgari ücretlinin bütçesindeki en önemli harcama kalemlerini oluşturan gıda, barınma, ısınma, ulaşım ve eğitim harcamaları baz alınarak hesaplanacak Özel Enflasyon Oranı (Endeksi) üzerinden asgari ücrete zam yapılmasını öngörmekteyiz. 2020 yılı için geçerli asgari ücretin vergiden muaf tutulup 2019 TÜİK enflasyon artış oranı ilave edilerek 2 bin 865 lira 40 kuruş brüt, net olarak ise 2 bin 650 lira 50 kuruş olması sağlanmalıdır.”

Diğer Haberler

Ünlü Zincir Market Bölünecek

BİM'den File Market İçin Stratejik Adım: Kısmi Bölünme Kararı SPK’ya Sunuldu Tü...

Etna Yanardağı Faaliyete Geçti! Tüm Uçuşlar İptal Edildi

İtalya'nın Sicilya Adası'nda bulunan Etna Yanardağı yeniden faaliyete geçti. Yan...

Murat Kurum'dan Seçim Sonuçlarına İlişkin İlk Yorum

Ak Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Kurum, 31 Mart Yerel Se...

Maduro ve Eşi Sürüklenerek Kaçırıldı

ABD Başkanı Donald Trump, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ve eşinin yaka...

Benzine ve Motorine Zam Var Mı?

21 Haziran Cuma gününden itibaren geçerli olmak üzere benzinin litresine 1 lira ...

Hande Erçel Çok Cesur Pozlar

Şu sıralarda Hakan Sabancı ile aşk yaşayan Hande Erçel, son olarak sosyal medya ...

Tusem Tarım Hakkında İkinci Konkordato Süreci Başladı

Manisa’da üretim tesisleri bulunan ve Ege Bölgesi’nde zeytin sektöründe faaliyet...

Bakan Şimşek: "Hedefimiz Enflasyonu Düşürmek"

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, katıldığı canlı yayında Orta Vadeli Progr...

40 Milyonu Reddetti Yunus Akgün'ün Galatasaray'dan İstediği Ücret

Kerem Aktürkoğlu'nun takımdan ayrılmasından sonra ortaya koyduğu performansla di...

Sakine Teyzenin Evi Görenleri Şaşkına Çeviriyor

Isparta'nın Sav beldesinde yaşayan 75 yaşındaki Sakine Akkul'un evini görenler g...

Mauro Icardi'den Ayrılık İddialarına Sert Tepki

Ayrılık Haberlerine Sosyal Medyadan Yanıt Galatasaray’ın golcü yıldızı Mauro Ic...

Galatasaray'dan Türkiye Kupası Kura Çekimine Protesto

Türkiye Futbol Federasyonu'nu protesto eden Galatasaray, bu tutumunu Türkiye Kup...

500 TL'lik Banknot İddiaları Yalanladı

TL'nin dolar karşısında değer kaybetmesi sonucu bir süredir 500 TL'lik banknotun...

Vergi Zamları Sonrası Gözler Ona Çevrilmişti

Art arda gelen vergi zamları sonrası eleştirilerin hedefi olan Hazine ve Maliye ...

TÜED, Emekliler İçin Fahiş Fiyat Artışlarına Karşı Önlem

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED), emeklilere yönelik fahiş fiyat artışlarına kar...
GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR