Konut Satışları Mart Ayında Azaldı

   2026 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Türkiye genelinde konut satışları Mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 21,4 azalarak 105 bin 476 oldu. Yabancılara yapılan konut satışlarında ilk sırayı 1.324 konut satışı ile Antalya aldı. Mart ayında Rusya Federasyonu vatandaşları Türkiye’den 1175 konut satın aldı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Mart ayı Konut Satış İstatistikleri’ni açıkladı. Buna göre, Türkiye genelinde konut satışları Mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 21,4 azalarak 105 bin 476 oldu.

EN YÜKSEK PAY İSTANBUL’UN

Konut satışlarında İstanbul 18 bin 166 konut satışı ve yüzde 17,2 ile en yüksek paya sahip oldu. Satış sayılarına göre İstanbul’u 12 bin 23 konut satışı ve yüzde 11,4 pay ile Ankara, 6 bin 120 konut satışı ve yüzde 5,8 pay ile Antalya izledi. Konut satış sayısının en az olduğu iller sırasıyla 23 konut ile Ardahan, 54 konut ile Hakkari ve 69 konut ile Bayburt oldu.

YÜZDE 11.5 AZALDI

Konut satışları Ocak-Mart döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 11,5 azalışla 283 bin 215 olarak gerçekleşti. Türkiye genelinde ipotekli konut satışları Mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 16,5 azalış göstererek 25 bin 262 oldu. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 24,0 olarak gerçekleşti. Ocak-Mart döneminde gerçekleşen ipotekli konut satışları ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 13,9 azalışla 58 bin 822 oldu.

Mart ayındaki ipotekli satışların 8 bin 811’i; Ocak-Mart dönemindeki ipotekli satışların ise 18 bin 164’ü ilk el satış olarak gerçekleşti.

80 BİN 214 KONUT EL DEĞİŞTİRDİ

Türkiye genelinde diğer konut satışları Mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 22,8 azalarak 80 bin 214 oldu. Toplam konut satışları içinde diğer satışların payı yüzde 76,0 olarak gerçekleşti. Ocak-Mart döneminde gerçekleşen diğer konut satışları ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 10,9 azalışla 224 bin 393 oldu.

Türkiye genelinde ilk el konut satış sayısı, Mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 14,2 azalarak 32 bin 899 oldu. Toplam konut satışları içinde ilk el konut satışının payı yüzde 31,2 oldu. İlk el konut satışları Ocak-Mart döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 11,2 azalışla 83 bin 907 olarak gerçekleşti.

İKİNCİ EL KONUT SATIŞI 3 AYLIK DÖNEMDE AZALDI

Türkiye genelinde ikinci el konut satışları Mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 24,3 azalış göstererek 72 bin 577 oldu. Toplam konut satışları içinde ikinci el konut satışının payı yüzde 68,8 oldu. İkinci el konut satışları Ocak-Mart döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 11,7 azalışla 199 bin 308 olarak gerçekleşti.

YABANCILAR EN ÇOK ANTALYA’DA KONUT SATIN ALDI

Yabancılara yapılan konut satışları Mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 38,7 azalarak 3 bin 415 oldu. Mart ayında toplam konut satışları içinde yabancılara yapılan konut satışının payı yüzde 3,2 oldu. Yabancılara yapılan konut satışlarında ilk sırayı bin 324 konut satışı ile Antalya aldı. Antalya’yı sırasıyla bin 90 konut satışı ile İstanbul ve 240 konut satışı ile Mersin izledi. Yabancılara yapılan konut satışları Ocak-Mart döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 23,8 azalarak 10 bin 926 oldu.

EN ÇOK KONUT SATIŞI RUS VATANDAŞLARINA YAPILDI

Mart ayında Rusya Federasyonu vatandaşları Türkiye’den bin 175 konut satın aldı. Rusya Federasyonu vatandaşlarını sırasıyla 472 konut ile İran, 165 konut ile Irak ve 160 konut ile Ukrayna vatandaşları izledi.

Diğer Haberler

Almanya'da Çiftçilerden Dev Protesto

Almanya'da çiftçiler 8 Ocak Pazartesi günü, federal hükümetin tarımsal motorin d...

Yunanistan'da 4 Türk Aday Milletvekili Oldu

Yunanistan'da seçimlerin galibi Miçotakis'in partisi Yeni Demokrasi oldu. Batı T...

Trendyol Süper Lig'de Derbi Haftaları Belli Oldu

Süper Lig 2024-2025 sezonu fikstür çekimi, TFF'nin Riva'daki merkezinde yapıldı....

Kıvanç Tatlıtuğ Gündemle İlgili Sessizliğini Bozdu

Kıvanç Tatlıtuğ, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun tutukla...

Bedelli Askerlik Ücreti Belli Oldu

2023 yılının ilk çeyreğinde 104 bin TL olarak belirlenen bedelli askerlik ücreti...

Suriye’de Yeni Para Birimi Dönemi Başlıyor

Ekonomide Tarihi Adım Suriye Merkez Bankası Başkanı Abdülkadir el Hasriya, ül...

İstanbul'da 56 Derece Hissedilen Sıcaklık

İstanbul, Afrika kökenli sıcak hava dalgasının etkisi altına girerek, adeta bir ...

Sanatçı Ferdi Tayfur Apar Topar Hastaneye Kaldırıldı

Marmaris'te yaşayan 79 yaşındaki ünlü sanatçı Ferdi Tayfur soğuk algınlığına bağ...

Şiddet İçerikli Dizilere Reklam Boykotu Başladı

Okul Saldırıları Sonrası Medyada Radikal Değişim: Şiddet İçerikli Dizilere Rekla...

Uçak Bileti Tavan Fiyatına Yüzde 30 Zam

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından 2013 yılından itibaren uygulanan uçak...

Yakınlaştığı 3 Liderin Başına Gelenler Kafaları Karıştırdı

Son dönemde Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile görüşen ve ilişkilerini ge...

Düşen Askeri Uçakta Şehit Olan Mehmetçiklerimize Son Veda

Milletin Yüreğini Dağlayan Büyük AcıGürcistan’da düşen askeri kargo uçağında şeh...

İsmail Hacıoğlu Krizi ve Şok Ayrılık

TRT 1 ekranlarında yayınlanan ve geniş bir izleyici kitlesine ulaşan :contentRef...

İran'da Protestolarda Can Kaybı 538'e Yükseldi

İran’da ekonomik sorunlar nedeniyle başlayan ve iki haftayı aşkın süredir devam ...

Bahçeli'den Merih Demiral Soruşturmasına Sert Tepki

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Avusturya maçında attığı gollerden sonra bozku...
GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR