Moody’s Türkiye Kredi Notunu Arttırdı

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Aylardır beklenen kredi notu arttırımı sonunda geldi. Moody’s Türkiye’nin kredi notunu arttırdı ve Türkiye yatırım yapılabilir ülkeler seviyesine geldi. Uluslararası Kredi Derelendirme Kuruluşu tarafından Türkiye’nin kredi notu arttırılarak Baa3 olarak değerlendirildi. Böylelikle Türkiye Fitch’in ardından Moody’s tarafından arttırılan kredi notuyla yatırım yapılabilir ülkeler seviyesi geldi. Bu sayede Türkiye’ye gelen yabancı sermaye miktarı artacak ve yabancılar artık parasını Türkiye’de değerlendirmek isteyecek.

Türkiye’nin Kredi Notu Arttı mı?

Özellikle borsalarda kredi notunun arttırılması konusundaki beklenti ile yükselişler devam ediyordu. Moody’s tarafından kredi notunun arttırılmasının Başbakan’ın ABD gezisi sırasında olma olasılığı yüksek gösteriliyordu. Ancak, bazı kesimler Moody’s siyasi gelişmelere alet olmayacağı söyleniyordu. Başbakan Erdoğan’ın ABD görüşmeleri sırasında Moody’s tarafından ülke kredi notu arttırılarak Türkiye’nin yatırım yapılabilir seviyeye gelmesi herkesi heyecanlandırdı. Bu sayede birçok fon ve yatırımcı Türkiye’ye yatırım yapabilecek. Türkiye giren yabancı sermaye sayısında önümüzdeki aylarda artış yaşanacak.

Türkiye’nin Kredi Notunun Artması Borsaya Nasıl Yansır?

Kredi notunun artması borsa için en büyük hikayeydi. Yani, borsa bu beklenti ile yükselmeye devam ediyordu. Moody’s tarafından kredi notunun arttırılarak Türkiye’nin yatırım yapılabilir seviyeye gelmesi, önümüzdeki günlerde borsada yükselişler yaşatacaktır. Ancak, beklenti gerçekleştiği için birçok yatırımcı karlarını realize etmek isteyecektir. Buda borsada düşüşe neden olabilir. Yani, birkaç gün BiST’te yükseliş beklensede, ilerleyen günlerde düzeltme hareketi gelecektir. Bunun sonrasında ise borsanın kredi notunun arttırılmasıyla birlikte tekrar rekor seviyelere geleceği düşünülmektedir.

Moody’s Kredi Notunu Arttırdı

Fitch’in not arttırımından sonra Türkiye’nin uluslararası sermaye çekebilmesi için Moody’s tarafından kredi notunun arttırılabilmesi bekleniyordu. Çünkü, birçok yabancı fon Türkiye henüz yatırım yapılabilir ülkeler seviyesinde sayılmadığı için Türkiye’ye yatırım yapamıyordu. Bununla birlikte Türkiye’ye yabancı sermayenin daha fazla gelebilmesi ancak 2 kredi derecelendirme kuruluşunun not arttırmasıyla mümkündü. Türkiye son dönemlerde iyiye giden ekonomisiyle yatırım yapılabilecek bir ülke olduğunu zaten göstermişti. Fitch’in not arttırımı sonrası tek etken Moody’s not arttımı kalmıştı. Bu beklentinin ne zaman olacağı düşünülürken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’n Amerika’ya siyasi görüşmeleri sırasında gerçekleşmeside daha önceden tahmin edilebiliyordu. Moody’s kredini notunu arttırdığını duyurdu. Böylece artık Türkiye yatırım yapılabilir ülkeler seviyesine geldi.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR