New York’taki Kıbrıs Zirvesinde Gergin Anlar!

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Birleşmiş Milletler’in New York’taki merkezinde dün akşam uygulanan Genel Sekreter Ban Ki-moon, KKTC Cumhurdiğernı Mustafa Akıncı ve Rum önder Nikos Anastasiadis arasındaki üçlü Kıbrıs doruksinde takvim tartışması çıktı. 45 dakika plan edilen doruk 1.5 saate uzadı. Toplantıda Akıncı, sene sonuna kadar çözüm amacıyle takvim tespit edilmesini istedi, fakat Rum önder Nikos Anastasiadis şiddetle karşı çıkınca gergin anlar yaşandı.

ORTAK BASIN TOPLANTISI

Zirve sonrasında BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, beraberinde Türk ve Rum önderlerle ortak basın toplantısı düzenledi. Genel Sekreter, Kıbrıs’ta 2016 senesi içerisinde kapsamlı bir çözüme varılması amacıyle gösterilen çabadan ötürü önderleri kutladı ve konunun uluslararası ebatı da dahil gereksinim duyulacak her hususta destek vermeye hazır olduğunu açıkladı.

Ban, “Kıbrıs amacıyla önümüzdeki proses çok kritik. Zaman çok mühimdir. BM ve ben, sürecin başarı ile sonuç vermesi amacıyla elimizden geleni yapacağız” dedi. Ban, önderlerin kendisinden şahsi katkısını artırmasını istediğini söyledi.

TOPLANTI SONRASI AKINCI’DAN AÇIKLAMA

Basın toplantısının sonrasında Mustafa Akıncı ayrı gazetecilere konuştu. KKTC Cumhurdiğernı Mustafa Akıncı, Kıbrıs probleminin çözümüne ilişkin, Ekim ayında tekrar yoğunlaştırılmış bir müzakere sürecine girileceğini, amacın bu sene bitmeden çözüm üretmek olduğunu söyledi.

rumlar-takvime-hayir-dedi-kriz-cikti_x_8802804_865_z11

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon ve Güney Kibri Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis ile üçlü görüşmenin sonrasında gazetecilere açıklamalarda tespit edilen Akıncı, toprak hususu ile alakalı yer adı, harita, yüzdelik gibi konuların fakat değişik bir formatta ve bir dizi toplantılar yapılarak sonuç vermesini istediklerini ve sonrasında süre kaybetmeden 5’li bir toplantı ile emniyet ve garantiler konularının da bir sonuca bağlanmasını öngördüklerini anlattıklarını kaydetti.

“BU İŞİ GECİKTİRMEK ANLAYIŞI KİMSEYE YARAR GETİRMEYECEKTİR”

BM’den prosese oldukça çok katkıda bulunmasını istediklerini ifade eden Akıncı, ‘Ekim ayında tekrar yoğunlaştırılmış bir müzakere sürecinin amacıylae gireceğiz. 2016 amacı var olmaya devam ediyor ve bu yöndeki çalışmalarımızı sürdürmeye devam edeceğiz. Umarım Kıbrıs’ta özlenen barış her iki yönü da tatmin edecek, karşılıklı kabul edilebilir bir barışın koşullarını bu çalışmalarla sağlayabiliriz. Anastasiadis dahil herkes süre etkeninin farkında ve bu işi geciktirmek zihniyeti kimseye fayda getirmeyecektir diye konuştu.

Uluslararası uyuşmada garantör ülkelerin de bulunması gerektiğine değinen Akıncı, Emniyet garantileri hususu garantörleri de sahibi olan bir olaydır, yalnızca iki toplumu ilgilendiren bir ebatı yoktur. Uluslararası bir uyuşmadan söz etmekteyiz. Dolayısıyla garantörlerin de amacıyla de olacağı bir formatta emniyet ve garanti meselelerinin nihai şeklini alması söz hususu olacaktır dedi.

Rum kesiminin takvim hususu ile alakalı isteksiz olduğunu bildiren Akıncı ‘2017 senesine kadar bu problem çözülmezse kaygı ederim ki çözüm diğer bir bahara kalır olarak konuştu.

‘DÖNÜŞÜMLÜ BAŞKANLIK’ VURGUSU

Akıncı idare ve dönüşümlü diğernlıkla alakalı bir soruya verilen yanıtta da, ‘O olmadan bir çözüm olmaz, siyasi eşitliğimizin mühim unsurlarından birisidir. Onu içermeyecek bir uyuşma metni referanduma sunulmaz.” dedi.

MASADA GERGİN ANLAR

Rum kaynaklar ise 45 dakikalık görüşmenin 1.5 saate uzamasına Akıncı’nın takvim ısrarının sebep olduğunu duyurdu. Rum kaynaklar, Ban Ki-moon’un beraberinde tansiyonun yükseldiğini, Anastasiadis’in takvim belirlenmesi talebini reddetmesi sebebiyle Akıncı’nın sinirlendiğini kaydetti. Ban Ki-moon’un da takvim hususu ile alakalı Rum öndere karşı çıkmadığı belirtildi. Anastasiadis, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, dorukden çıkan sonuçtan çok memnun olduğunu duyurdu.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR