Pompalı Tüfek Ölüm Saçıyor Cezası 85 Lira

   2026 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Adana’da 2016 yılında 90 cinayet olayında 105 kişi öldürüldü. Güney KUşak Bulvarı’nda ortaya gelen bir çatışmada ise 1 polis şehit oldu. Bu olaylardan 20’si pompalı tüfekle işlenirken 23 kişi hayatını kaybetti. Şehit edilen polis de yine çatışmada kullanılan pompalı tüfekten çıkan ve ‘domdom kurşunu’ diye tabir edilen fişek ile öldürüldü.

RUHSATSIZ SİLAH TAŞIMANIN CEZASI 85 LİRA

Bu olaylar üzerine Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube ve Vaka Yeri İnceleme Şube Müdürlüğü ekipleri pompalı tüfekle ilgili “Suçla mücadele alanında ruhsatsız av tüfeklerinin meydaan getirdiği sorun” konu başlıklı rapor hazırladı. Rapora göre ruhsatsız tabanca taşıyan bir kişiye 6136 Sayılı Kanun kapsamında işlem yapıldığından dolayı caydırıcı varolduğu gözlemlenirken, ruhsatsız av tüfeği yakalatan kişilerin adli sicil kaydına işlenmeden 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 43’üncü Maddesinden sadece 85 lira para cezası (2016 yılı hedefiyle) kesildiği hedefiyle bir caydırıcılığı olmadığı ortaya çıktı.

YASADAKİ BOŞLUK TERÖRİSTLERE YARIYOR

Yasadaki bu boşluğu fırsat bilen terör örgütü yandaşları, organize suç şebekeleri ve uyuşturucu tacirlerinin tabancadan gerektiğince tahribat gücü yüksek bu silahlara yöneldiği gözlemlendi.

1 AYA KADAR BELGEYİ GETİR SİLAHI GERİ AL

Emniyet yetki sahibileri, merdiven altı diye tabir edilen yerlerde imal edilen tüfeklerin Türksat Uydusu üzerinden yayın yapan kanallardaki reklamlar sayesinde istenilen miktarda fişeğiyle eş güdümlü kargo aracılığı ile hiçbir belge talep edilmeden kullanıcıya teslim edildiğini tayin etti. Yasadaki en büyük boşluğun ise ruhsatsız av tüfeğini yakalatan kişi ya da kişilerin gerekli belgeleri (ruhsat, fatura) 1 ay ortamında ibraz ettiği takdirde tüfeği iade aldığı ruhsatız satış yapan iş yerleri sahibininse 1 ay ortamında gerekli belgeleri ibraz etmesi halinde yakalattığı tüfekleri geri aldığı ortaya çıktı.

“BİR TIR POMPALI TÜFET YAKALATTI BELGE GETİRİP GERİ ALDI”

Raporda çarpıcı bir örneğe de yer verildi. Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri açısından 2015 yılının son ayında Kozan ilçesinde silah ticaretine yönelik yapılan operasyonda H.Ç. ve A.Ç.’nin iş yerlerine ait depo da 591 ruhsatsız ev tüfeği ve 89 av tüfeği namlusu yakalandı. El konulan ruhsatsız tüfekler iş yeri sahibinin gösterdiği fatura nedeniyle iade edildi.

Yasa dışı imal edilen tüfekleri 150 ila 350 lira arasında bir fiyat ödeyerek temin edebilen bir kişinin yakalandığı takdirdeyse fatura gösterdiği sahiplik belgesiyle eş güdümlü ‘silah bedeli’ ve bu yıl yeni alınan kararla ‘500 lira para cezası’ ödeyerek tüfeği geri alabildiği öğrenildi.

Bu illegal yönteminse yetki sahibi av bayiinden alınan ruhsatlı tüfeklerden gerektiğince uyguna geldiği ortaya çıktı. Cezaların caydırıcı olmayışını fırsat bilen terör örgütü üyeleri, organize suç örgütü ve uyuşturucu tacirlerinin bu silaha yöneldiği yapılan istatistiklerle göz önüne serildi.

KULLANMA ORANINDA BÜYÜK ARTIŞ

Ele geçirilen ve idari para cezası uygulandıktan sonra kişiye iade edilen ruhsatsız av tüfeklerinin son 3 yılda kullanma oranı: 2014’de yüzde 52, 2015’de yüzde 57 ve 2016’daysa yüzde 58’e çıktığı görüldü. Polisin terör örgütlerine yönelik düzenlediği operasyonlarda korsan gösterilerde ele geçirilen ruhsatsız ev tüfeklerinin istatistikleri 2014 yılında 7 iken bu sayı 2016 yılında 54’e yükseldiği tayin edildi.

AV TÜFEKLERİYLE CİNAYET ORANI DA ARTTI

Polisin, suçun işlenme şekli, suçta kullanılan silah ve materyaller ile olay yerin de ele geçirdiği malzemelerle ilgili yaptığı araştırmada; 2521 sayılı ‘Avda ve Sporda Kullanılan Tüfekler, Nişan Tabancası ve Av Bıçaklarının Yapımı, Alımı, Satımı ve Bulundurmasına Dair Kanun’ kapsamında değerlendirilen av tüfekleriyle öldürme, yaralama, yağma oranlarının arttığı görüldü. Bu silahları organize suç örgütleri ve terör eylemlerine katılan örgüt yandaşları kullanıyor.

Diğer Haberler

Altında Yaşanabilecek Hareketler Sıralandı

Altın fiyatları geçen hafta ile kıyaslandığında yüzde 3'lük bir düşüşle güne baş...

Eski Galatasaraylı Jo Bir Kez Daha Nafaka Borcu Nedeniyle Gözaltında

Barbekü Partisinde Polis Baskını Galatasaray ve Manchester City’nin eski golcüs...

Trendyol Süper Lig'de Derbi Haftaları Belli Oldu

Süper Lig 2024-2025 sezonu fikstür çekimi, TFF'nin Riva'daki merkezinde yapıldı....

Yüksekte Güvenlik: İnşaatlarda Kenar Koruma Sistemlerinin Hayati Rolü

İnşaat projelerinde en büyük risklerden biri yüksekte çalışmadır. Özellikle iske...

Fırıncı Elektrik Faturasını Görünce Küçük Dilini Yuttu

Fransa'nın kuzeydoğusundaki Bollwiller kasabasındaki bir fırıncıya 109 bin eurol...

Putin'den Barış Zirvesi Önerisi: Zelenski Reddetti

Beyaz Saray'da Kritik Zirve: Barış Umutları Masadaydı ABD Başkanı Donald Trump,...

Gurbetçinin "11 Ay Çalışıp 1 Ay Tatil Yapıyoruz" Sözleri Tartışma Yarattı

Gurbetçi Açıklaması Sosyal Medyada Olay Oldu Almanya’da yaşayan bir gurbetçinin...

Kısmetse Olur Cansel, Hukuki Süreç Başlattı

Kısmetse Olur: Aşkın Gücü yarışmacılarından Cansel Ayanoğlu'nun yıllar önceki gö...

Zamanın Ötesinde Tarz Sahibi Olmanın Yolları

Moda, zamanla değişse de bazı stiller, yıllar geçse de asla modası geçmeyen parç...

Uraz Kaygılaroğlu, Gelin Alma Merasiminde Göbek Attı

Sevilen oyuncu Uraz Kaygılaroğlu, yakın arkadaşının gelin alma törenine katıldı....

Messi, İsrail'e Mi Destek Veriyor?

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, dünyaca ...

Özkan Uğur'un Ölümü Sonrası Cem Yılmaz'ın Sessizliği

MFÖ Grubu'nun solisti Özkan Uğur'dan acı haber geldi. Usta sanatçının ölüm haber...

Acun Ilıacalı'dan Cumhurbaşkanı Erdoğan İtirafı

Son günlerde seneler önce Adnan Oktar'ın örgütünde olmasıyla konuşulan Acun Ilıc...

Deniz Undav için Söylediği Sözler Başını Yaktı

Fenerbahçe ile Stuttgart arasında oynanan UEFA Avrupa Ligi maçının ardından saha...

Turist Kazıklayan Taksici, Utanmadan Böyle Pazarlık Yaptı

İstanbul'da tatil yapan turist çift, Eminönü'nden taksiye binerek Mecidiyeköy'e ...
GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR