Bayraktar, TZOB Genel Merkezinde düzenlediği basın toplantısında, ramazan evvel yapımcı ve market fiyatlarını açıkladı.
Her ramazan evvel gıdaya talebin arttığına ve birtakım ürünlerde fiyat artışı yaşandığına işaret eden Bayraktar, bunun yapımcıden mi aracıdan mı kaynaklandığını belirleme etmeye ve spekülatif faaliyetlerin önüne geçmeye çalıştıklarını söyledi.
Ramazana saseneı günler kala market fiyatlarına bakıldığında geride bıraktığımız ay sonuna göre 5 üründe fiyat değişimi görülmezken, 16 üründe azalma, 15 üründe ise fiyat artışı bulunduğunu belirten Bayraktar, markette fiyat düşüşünün yüzde 40,82 miktar ile en çok karpuzda görüldüğünü, en çok fiyat artışının ise yüzde 34,31 ile kabakta kaydedildiğini belirtti. Ramazan evveli yapımcı fiyatlarına bakıldığında geride bıraktığımız ay sonuna göre 12 üründe fiyat değişimi görülmezken, 10 üründe azalma, 10 üründe ise fiyat artışı ortaya geldiğine ilgi çeken Bayraktar, yapımcıde fiyatı en çok düşen ürünün yüzde 45,45 ile karpuz bulunduğunu, en çok fiyat artışının da yüzde 39,56 ile limonda görüldüğünü kaydetti.
Hayvansal ürünlerden yumurtada, mayısın son iki haftasında birtakım çiftliklerde görülen kuş gribi vakalarına bağlı şeklinde hem iç piyasada hem de ihracatta bir daralma ortaya geldiğini, arzda çoklık gibi etkilerle yumurta fiyatlarının 20,5 kuruştan 17,5 kuruşa kadar gerilediğini izah eden Bayraktar, ihracatın yükselmesi ile birlikte fiyatların tekrar 21 kuruşa çıktığını söyledi.
“Ramazanda et sorunu görülmüyor”
Et kullanımının de arttığı ramazanın, fiyatlarda yukarıya yönlü bir baskıyı yanında getirdiğine ilgi çeken Bayraktar, şu değerlendirmede bulundu:
“Ramazanda muhakkak bir hayvan sorunu olmayacaktır. Kırmızı et üretimimiz 1 milyon tonu geçmiştir. Ramazan ayında bir et sorunu görülmüyor. Üretici desteklendiği prosese ülke insanımızın lüzumsinimi bulunan eti üretir. Bu ramazanda da bu tür olmuştur. Hiçbir kaygıya lüzum yok.”
“Kuru incir 6 kat pahalı satılıyor”
Ramazan evvel yapımcı ve market fiyatları arasındaki en çok farkın yüzde 498,18 ile kuru incirde görüldüğünü belirten Bayraktar, kuru incirin 6 kat, maydanozun 5,7 kat, salatalığın 5 kat, karpuzun 4,8 kat, kabağın 4,6 kat, kuru fasulyenin 2,7, nohutun 2,6 kat ve sütün 2,8 kat çokya tüketiciye satıldığına ilgi çekti.
Bu sene ve geride bıraktığımız sene ramazan evveli fiyatları karşılaştırıldığında yapımcı fiyatlarında, 11 üründe azalma, 21 üründe ise fiyat artışı bulunduğunu belirten Bayraktar, bundan ileri senelerde ramazanın gittikçe ürün fiyatlarının yüksek bulunduğu ilkbahar devresine doğru kayacağını ifade etti.
“Üretici-tüketici fiyatlarındaki makas kapatılamıyor”
Üretici-tüketici fiyatları arasındaki makasın bir türlü kapatılamadığını ifade eden Bayraktar, pazarlamadaki problemler sebebiyle yapımcının düşük fiyata ürün satarken, tüketicilerin de oldukça pahalıya tüketmek halinde kaldığını söyledi.
Çeyrek Altın Ne Kadar? Murat Dilsiz |
|
En Özel Burç Yorumları |
|
| Elektrikli Otomobil Ürettiler Mert Akça |