‘Ramazanda fiyatları yükseltmek fırsatçılıktır’

   2026 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, “Ramazan evvel yapımcı ve market fiyatları arasındaki fark en çok yüzde 498,18 ile kuru incirde görüldü” dedi.

Bayraktar, TZOB Genel Merkezinde düzenlediği basın toplantısında, ramazan evvel yapımcı ve market fiyatlarını açıkladı.

Her ramazan evvel gıdaya talebin arttığına ve birtakım ürünlerde fiyat artışı yaşandığına işaret eden Bayraktar, bunun yapımcıden mi aracıdan mı kaynaklandığını belirleme etmeye ve spekülatif faaliyetlerin önüne geçmeye çalıştıklarını söyledi.

Ramazana saseneı günler kala market fiyatlarına bakıldığında geride bıraktığımız ay sonuna göre 5 üründe fiyat değişimi görülmezken, 16 üründe azalma, 15 üründe ise fiyat artışı bulunduğunu belirten Bayraktar, markette fiyat düşüşünün yüzde 40,82 miktar ile en çok karpuzda görüldüğünü, en çok fiyat artışının ise yüzde 34,31 ile kabakta kaydedildiğini belirtti. Ramazan evveli yapımcı fiyatlarına bakıldığında geride bıraktığımız ay sonuna göre 12 üründe fiyat değişimi görülmezken, 10 üründe azalma, 10 üründe ise fiyat artışı ortaya geldiğine ilgi çeken Bayraktar, yapımcıde fiyatı en çok düşen ürünün yüzde 45,45 ile karpuz bulunduğunu, en çok fiyat artışının da yüzde 39,56 ile limonda görüldüğünü kaydetti.

Hayvansal ürünlerden yumurtada, mayısın son iki haftasında birtakım çiftliklerde görülen kuş gribi vakalarına bağlı şeklinde hem iç piyasada hem de ihracatta bir daralma ortaya geldiğini, arzda çoklık gibi etkilerle yumurta fiyatlarının 20,5 kuruştan 17,5 kuruşa kadar gerilediğini izah eden Bayraktar, ihracatın yükselmesi ile birlikte fiyatların tekrar 21 kuruşa çıktığını söyledi.

“Ramazanda et sorunu görülmüyor”

Et kullanımının de arttığı ramazanın, fiyatlarda yukarıya yönlü bir baskıyı yanında getirdiğine ilgi çeken Bayraktar, şu değerlendirmede bulundu:

“Ramazanda muhakkak bir hayvan sorunu olmayacaktır. Kırmızı et üretimimiz 1 milyon tonu geçmiştir. Ramazan ayında bir et sorunu görülmüyor. Üretici desteklendiği prosese ülke insanımızın lüzumsinimi bulunan eti üretir. Bu ramazanda da bu tür olmuştur. Hiçbir kaygıya lüzum yok.”

“Kuru incir 6 kat pahalı satılıyor”

Ramazan evvel yapımcı ve market fiyatları arasındaki en çok farkın yüzde 498,18 ile kuru incirde görüldüğünü belirten Bayraktar, kuru incirin 6 kat, maydanozun 5,7 kat, salatalığın 5 kat, karpuzun 4,8 kat, kabağın 4,6 kat, kuru fasulyenin 2,7, nohutun 2,6 kat ve sütün 2,8 kat çokya tüketiciye satıldığına ilgi çekti.

Bu sene ve geride bıraktığımız sene ramazan evveli fiyatları karşılaştırıldığında yapımcı fiyatlarında, 11 üründe azalma, 21 üründe ise fiyat artışı bulunduğunu belirten Bayraktar, bundan ileri senelerde ramazanın gittikçe ürün fiyatlarının yüksek bulunduğu ilkbahar devresine doğru kayacağını ifade etti.

“Üretici-tüketici fiyatlarındaki makas kapatılamıyor”

Üretici-tüketici fiyatları arasındaki makasın bir türlü kapatılamadığını ifade eden Bayraktar, pazarlamadaki problemler sebebiyle yapımcının düşük fiyata ürün satarken, tüketicilerin de oldukça pahalıya tüketmek halinde kaldığını söyledi.

Diğer Haberler

Depoları Doldurun! Yine Yakıt Zammı Geliyor

Son dönemde üst üste gelen zamlarla 36 lirayı aşan benzin ve motorine yeni zamla...

Trump'ın Fed Başkanlığı Adayı Kevin Warsh

Yeni Dönem İçin Kritik Bir İsim ABD Başkanı Donald Trump, Federal Reserve (Fe...

Küresel Gerilim Altını Uçurdu

Tarihi Rekorlar Peş Peşe Geldi ABD ile Avrupa Birliği arasında tırmanan siyasi ...

Köfteci Yusuf Ürünlerini "Helal Sertifika" Adı Altında Satıyormuş

Tarım Ve Orman Bakanlığı'nın yayınladığı taklit ve tağşiş yapılan gıdalar listes...

Araç Muayenesinde Kredi Kartı Komisyonu Çilesi Bitiyor

Türkiye'de sayıları milyonları bulan araç sahiplerinin senelerdir en çok şikayet...

Fırıncı Elektrik Faturasını Görünce Küçük Dilini Yuttu

Fransa'nın kuzeydoğusundaki Bollwiller kasabasındaki bir fırıncıya 109 bin eurol...

Şimşek: "Türkiye 2026'da Devler Liginde Olacak"

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomiye dair iyimser söylemlerde bulund...

"Enflasyon Bizim de Canımızı Yakıyor"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Balıkesir'de düzenlenen mitingde konuştu. Gündemine yerel...

TÜİK Verilerine Göre Konut Satışlarında Düşüş Sürüyor

Türkiye'deki konut satışlarındaki son durum TÜİK verilerinde açıklandı. Buna gör...

Dünyaca Ünlü Dev Bankalar Tahminlerini Paylaştı

Merkez Bankası faiz kararını perşembe günü açıklayacak. Piyasaların merakla bekl...

Süper Hızlı Tren ile İstanbul-Ankara Arası 80 Dakikaya İnecek

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İstanbul-Ankara Süper Hızlı Tre...

Almanya'da Çiftçilerden Dev Protesto

Almanya'da çiftçiler 8 Ocak Pazartesi günü, federal hükümetin tarımsal motorin d...

Chery'den Türkiye'ye Dev Yatırım

Çinli otomotiv devi Chery, Türkiye'de önemli bir yatırım yapma kararı aldı. Sams...

TROY Kart Vurgusu: Kullanımı Yaygınlaştırılacak

Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısı sonrası yapılan açıklamada, enflasyonla m...

Fiyatı Yüzde 160 Arttı, Ticaret Bakanlığı Müdahale Etti

İspanya'da yaşanan kuraklık ve böceklenme sonucu zeytinyağında geçen sezon dünya...
GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR