‘Ramazanda fiyatları yükseltmek fırsatçılıktır’

   2026 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, “Ramazan evvel yapımcı ve market fiyatları arasındaki fark en çok yüzde 498,18 ile kuru incirde görüldü” dedi.

Bayraktar, TZOB Genel Merkezinde düzenlediği basın toplantısında, ramazan evvel yapımcı ve market fiyatlarını açıkladı.

Her ramazan evvel gıdaya talebin arttığına ve birtakım ürünlerde fiyat artışı yaşandığına işaret eden Bayraktar, bunun yapımcıden mi aracıdan mı kaynaklandığını belirleme etmeye ve spekülatif faaliyetlerin önüne geçmeye çalıştıklarını söyledi.

Ramazana saseneı günler kala market fiyatlarına bakıldığında geride bıraktığımız ay sonuna göre 5 üründe fiyat değişimi görülmezken, 16 üründe azalma, 15 üründe ise fiyat artışı bulunduğunu belirten Bayraktar, markette fiyat düşüşünün yüzde 40,82 miktar ile en çok karpuzda görüldüğünü, en çok fiyat artışının ise yüzde 34,31 ile kabakta kaydedildiğini belirtti. Ramazan evveli yapımcı fiyatlarına bakıldığında geride bıraktığımız ay sonuna göre 12 üründe fiyat değişimi görülmezken, 10 üründe azalma, 10 üründe ise fiyat artışı ortaya geldiğine ilgi çeken Bayraktar, yapımcıde fiyatı en çok düşen ürünün yüzde 45,45 ile karpuz bulunduğunu, en çok fiyat artışının da yüzde 39,56 ile limonda görüldüğünü kaydetti.

Hayvansal ürünlerden yumurtada, mayısın son iki haftasında birtakım çiftliklerde görülen kuş gribi vakalarına bağlı şeklinde hem iç piyasada hem de ihracatta bir daralma ortaya geldiğini, arzda çoklık gibi etkilerle yumurta fiyatlarının 20,5 kuruştan 17,5 kuruşa kadar gerilediğini izah eden Bayraktar, ihracatın yükselmesi ile birlikte fiyatların tekrar 21 kuruşa çıktığını söyledi.

“Ramazanda et sorunu görülmüyor”

Et kullanımının de arttığı ramazanın, fiyatlarda yukarıya yönlü bir baskıyı yanında getirdiğine ilgi çeken Bayraktar, şu değerlendirmede bulundu:

“Ramazanda muhakkak bir hayvan sorunu olmayacaktır. Kırmızı et üretimimiz 1 milyon tonu geçmiştir. Ramazan ayında bir et sorunu görülmüyor. Üretici desteklendiği prosese ülke insanımızın lüzumsinimi bulunan eti üretir. Bu ramazanda da bu tür olmuştur. Hiçbir kaygıya lüzum yok.”

“Kuru incir 6 kat pahalı satılıyor”

Ramazan evvel yapımcı ve market fiyatları arasındaki en çok farkın yüzde 498,18 ile kuru incirde görüldüğünü belirten Bayraktar, kuru incirin 6 kat, maydanozun 5,7 kat, salatalığın 5 kat, karpuzun 4,8 kat, kabağın 4,6 kat, kuru fasulyenin 2,7, nohutun 2,6 kat ve sütün 2,8 kat çokya tüketiciye satıldığına ilgi çekti.

Bu sene ve geride bıraktığımız sene ramazan evveli fiyatları karşılaştırıldığında yapımcı fiyatlarında, 11 üründe azalma, 21 üründe ise fiyat artışı bulunduğunu belirten Bayraktar, bundan ileri senelerde ramazanın gittikçe ürün fiyatlarının yüksek bulunduğu ilkbahar devresine doğru kayacağını ifade etti.

“Üretici-tüketici fiyatlarındaki makas kapatılamıyor”

Üretici-tüketici fiyatları arasındaki makasın bir türlü kapatılamadığını ifade eden Bayraktar, pazarlamadaki problemler sebebiyle yapımcının düşük fiyata ürün satarken, tüketicilerin de oldukça pahalıya tüketmek halinde kaldığını söyledi.

Diğer Haberler

Petrol Fiyatlarında Sert Yükseliş: Brent Tırmanışta

Küresel enerji piyasalarında dikkat çeken bir hareketlilik yaşanıyor. ABD’nin İr...

TROY Kart Vurgusu: Kullanımı Yaygınlaştırılacak

Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısı sonrası yapılan açıklamada, enflasyonla m...

Süper Hızlı Tren ile İstanbul-Ankara Arası 80 Dakikaya İnecek

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İstanbul-Ankara Süper Hızlı Tre...

Küresel Gerilim Altını Uçurdu

Tarihi Rekorlar Peş Peşe Geldi ABD ile Avrupa Birliği arasında tırmanan siyasi ...

Enflasyonu Beklentileri Aştı: Bakan Şimşek Nedenini Açıkladı

Türkiye’de Ocak 2026 enflasyon rakamları beklentilerin üzerinde gelerek ekonomi ...

EPDK Şirketlere Yüklü Miktarda Ceza Kesti

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, Azami Uzlaştırma Fiyat Mekanizması kapsamında ...

Turist Kazıklayan Taksici, Utanmadan Böyle Pazarlık Yaptı

İstanbul'da tatil yapan turist çift, Eminönü'nden taksiye binerek Mecidiyeköy'e ...

Kamu Bankalarında Yeni Dönem

Vakıfbank ve Halkbank Yönetiminde Stratejik Değişim Türkiye’nin finansal omurga...

Maliye'den Medyum ve Falcılara Sıkı Takip

"Hazine ve Maliye Bakanlığı, Kayıt Dışı Etkinlikleri Mercek Altına Aldı: 1,8 Mil...

Mehmet Şimşek’ten Vergi Ve Zam Açıklaması

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomi gündemine ilişkin yaptığı açıklam...

Ünlü Zincir Market Bölünecek

BİM'den File Market İçin Stratejik Adım: Kısmi Bölünme Kararı SPK’ya Sunuldu Tü...

Uçak Bileti Tavan Fiyatına Yüzde 30 Zam

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından 2013 yılından itibaren uygulanan uçak...

Altında Yaşanabilecek Hareketler Sıralandı

Altın fiyatları geçen hafta ile kıyaslandığında yüzde 3'lük bir düşüşle güne baş...

EFT den Fazla Ücret Almaya Artık Son

Merkez Bankası, mobil bankacılık üzerinden para transfer edilen EFT ve FAST işle...

Fed Toplantısında Faiz Düşüşü Kararı Çıktı

Faiz Oranı Yüzde 3,50–3,75 Aralığına Çekildi Küresel piyasaların merakla takip ...
GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR