TOKİ’den Kurayla Ev Satın Alanlar Kârla Devrediyor

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

TOKİ ve Emlak Konut’un İstanbul’da kura ile sattığı evler gereksinim sahibinden çok yatırımcıların gözdesi oldu. Kuraya girerek bu evleri alanlar üstüne kâr marjını ekleyerek devir ediyor. Fiyatların ideal olması, banka kredisi kullanmadan ödeme alternatifi ve taksitlerin teslimde başlaması bu evleri cazip kılıyor. Bu evlerin kiminde satış şartnamesinde teslime kadar devir yasağı var, kimin de ise yok. Devir yapılması serbest tespit edilen evlerde işlemler süratli ilerliyor. Yasak tespit edilen yerlerde ise noterde gönüllülük temelına dayalı sözleşme yapılıyor.

ALICI DEVİRLİ EV İSTİYOR

Bölgede etkinlik gösteren emlak ofisleri çalışanları son aylarda en çok işlemin devir üzerinden bulunduğunu, fiyatların yükselmesi ve faiz miktarlarının yüksekliği sebebiyle normal yoldan satış yapamadıklarını söylüyor. Kura ile ev satışlarına yoğun katılım bulunduğunu, bunun büyük bir kısmının yatırımcı takım ve emlakçılar bulunduğunu savunan bir emlak büroyu sahibi “Emlak Konut Başakşehir Evleri’nden numune vereyim. Bu projesinin ilk etabında devir var, fakat bu yaygınlaşınca ikinci etapta teslime kadar 3. şahısye devir yasaklandı. İlk etapta kurayı kazananlar evlerine göre 20-40 bin lira gibi değişen miktarda peşinat verip aldı. Şimdi o evlerin 1+1’ini 125-150 bin, 2+1i’ini 175 bin, 3+1’ini 230 bin liraya devrediyorlar. Evi alan şahıs ödemelere ise teslimde başlıyor. Başakşehir bölgesi ciddi prim yaptı ve alıcı bu prim ile kârını koyacak ev hakkını devrediyor” dedi.

2. ELİ ÖNLEMEYE ÇALIŞIYORUZ

Hedeflerinin dar gelirli, mevzuta erişmekte zorlanan vatandaşları mevzut sahibi uygulamak bulunduğunu bildiren TOKİ Başkanı M. Ergün Turan, mevzutların gerçek sahiplerine ulaşması amacıyla sözleşmelere şartlar koyduklarını açıkladı ve şunları söyledi: “Bazı hallerde sözleşmeyi bozan nedenler meydana çıkabiliyor. Sözleşmeyi bozan nedenlerin ortadan kaldırılması amacıyla tebligat ve ihtar gönderiyoruz. Sözleşme şartları tekrar de yerine getirilmediği takdirde meşru proses başlıyor.”

garibana-yapildi-uyaniklari-zengin-etti_x_8386464_2164_z2[1]

Alt gelir grubundaki vatandaşlara yönelik mevzut satışında yurttaşların borçlarını bitirene kadar devir hakkı olmadığını altını çizen Turan, “Konutların geçek hak sahiplerine ulaşması amacıyla sözleşmelere şartlar koyuyoruz. Türkiye çapında diğer hiçbir gayrimenkulünün olmaması, hane halkı toplam gelirinin 3.200 TL’nin altında olması (İstanbul amacıyla 3.700 TL) ve ikamet koşulu aranıyor. Bu şartları alt gelir grubu amacıyla hazırladığımız sözleşmede aynı vakitte madde şeklinde da yazıyoruz” dedi. Sözleşme şartlarına dair halleri takip ettiklerini açıklayan Turan, “Konutlarımızın aslında hak sahiplerine ulaşabilmesi ve kalabilmesi amacıyla elimizden gelen tüm gayreti gösteriyoruz. Bunu sağlamak amacıyla her projede yalnızca sözleşmeyi imzalamakla kalmıyoruz. Hem de farklı ilan yöntemleriyle tebligat yaparak bunu denetlemeye çalışıyoruz. Amacımız ikinci elin oluşmasını önlemek” dedi.

MÜDAHALE EDEMEYİZ

Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, mevzut alıcısının devir yasağı tespit edilen evlerden uzak durması gerekliliğini söyledi. Emlak Konut yönünden mevzu ile alakalı uygulanan bildirimde şu ifadelere yer verildi: “Hükümetimizin başlatmış bulunduğu altyapı projeleri bu bölgelerde tespit edilen projelerimizdeki fiyatları çok kısa vakitde süratli bir biçimde arttırdı. Merkez Bankası’nın yayınladığı fiyat endeksine baktığımızda İstanbul ‘daki fiyat artışlarının senelik ortalama yüzde 23 bulunduğunu görmekteyiz. Bu miktar yeni alt yapı yatırımlarının yapıldığı şehrin çeperlerinde oldukça da yükselmekte ve diğer yatırım araçlarına bakıldığında değer artışının hepsinden oldukça çok bulunduğu görülmekte. Konut alıcıları da söz hususu fiyat artışlarından istifade etmek amacıyla devir yoluna gitmektedir. Her ne kadar satış sözleşmelerinde belli bir vakit devir yasağı koysak da alıcılar bizim dışımızda noter aracılığı ile devir uygulamaktadır. Borçlar kanunun sözleşme serbestiyeti hükmü ve serbest pazar şartları tarafında bu devirlere araya girmek etmemiz söz hususu değil”.

DEVİRLİ SATIŞA DİKKAT EDİN

Konut alıcılarını devirli satışlar hususu ile alakalı uyaran Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, “Gayrimenkul alım satımında temel tespit edilen tapu devridir. İstisnası da noterden yapılacak tespit edilen satış vaadi sözleşmeleridir. Satış vaadi yapabilmek amacıyla o tapuda hak sahibi olmak temeltır. Aksi durumda noterden uygulanan satış vaadi ile bireyin hak sahibi olmayan şahıstan tapu talep etmesi olası değildir. Şimdilik tapu ile hak sahibi kılınmayan bireylerin gerçekleştirdikleri satış vaadi sözleşmeleri, bu sözleşmelerde devir yetkisi yok ise olası değildir. Satış vaadinde devir yetkisi var ise bu şahıslardan devir alınan hak gelecekte tapu oluştuğunda talep edilebilir. Fakat devir yasağı tespit edilen sözleşmelerde hak sahibi olunmayacağı amacıyla bu hem hukuki şeklinde kabul edilmeyecek hem de pratikte şahıs aniden çok şahısye devrederse bu biçimde ciddi bir suçlar oluşacaktır” dedi.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR