TOTAL’den Sonra OMV’de Türkiye’den Ayrılıyor

   2026 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Türk ekonomisini tesiri altına alan durgunluk ve her gün yükselen hukuksuz uygulamalar yabancı yatırımcıların Türkiye’den kaçmasına sebep oluyor. İlk deprem finans pazarında yaşandı. Citibank, Akbank’taki ortaklığına 800 milyon dolar zararı göze alarak son verdi. Hemen sonrasında HSBC ve RBS gibi finans devleri Türkiye’de birimlerini satışa çıkardıklarını açıkladı.

İŞARET FİŞEĞİNİ TOTAL YAKTI

Finans pazarında yaşanan depremin artçı sarsıntıları enerji sektörünü de vurdu. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) iktidarı desteklemek amacıyla devamlı akaryakıt piyasasının dengesini bozması şirketlerin sabrını taşırdı. Fransız devi Total, Türkiye’deki istasyonlarını satışa çıkardı.

Daha bu vakanın şoku geçmeden Avusturyalı OMV’den satış sinyali geldi. OMV CEO’su Rainer Seele, şirketin ileriki planlarında bundan sonra Türkiye’nin mühim bir rolü olmadığını açıkladı.

total-den-sonra-simdi-omv-de-8200-turkiye-den-7620085_x_5271_o[1]

EPDK CAN SIKIYOR

OMV, Türkiye’nin en büyük akaryakıt zinciri Petrol Ofisi’nin (POAŞ) sahibi. POAŞ amacıyla 2.5 milyar dolar ödeyen Avusturyalılar bugün bir hayli pişman. Seele “Türkiye’deki yatırımlar hayal kırıklığı oldu. Ekonomik ilerlemeler beklentilerin altında kaldı. Hem de Türk devletinin cari işlemlere müdahaleleri sıklaştı. Türk düzenleyicilerin (Enerji Piyasası Denetleme Kurulu) müdahaleleri ile bundan sonra uygun bir ekonomik çerçeve bulamıyoruz.” dedi.

OMV CEO’su Rainer Seele şirketin geleceğine dair şeklinde Wirtschaftsblatt gazetesine konuştu. Gazeteye yaptığı bildirimde Rainer Seele, “Gaz pazarındaki yeni konseptimiz üstüne çalışıyoruz. Türkiye bu konseptte mühim bir rol oynamıyor. Adım ismim tamamıyla bir çekilmek bizim amacıyla olasılık dışı değil.” ifadesini kullandı.

ENERJİ YATIRIMLARI HIZ KESTİ

2015’in Ocak-Temmuz dönemini amacıylae alan 7 aylık dönemde 2 bin 388 megavatlık yeni kurulu zor yatırımı yapıldı. 2014’ün aynı döneminde ise toplam kurulu zor artışı 3 bin 528 megavat olmuştu. Yani elektrikte yeni kurulu zor yatırımları senenin 7 aylık döneminde, geride bıraktığımız senenin aynı devresine göre yüzde 32.3 azaldı. Bu hal elektrik piyasasında yatırımcıların beklentilerinde piyasadaki problemler sebebiyle meydana gelen bozulmaya işaret ediyor.

Diğer Haberler

Lübnan'da Cihazların İnfilak Ettiği An Kan Dondurdu

İsrail, Lübnan'daki çağrı cihazlarına sızarak patlattı. Korkunç saldırıyı Lübnan...

Putin: "Rusya, Ukrayna'daki Çatışmayı Sona Erdirmek İstiyor"

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "Ukrayna ile ateşkes müzakerelerine Slovaky...

Harabeye Dönen Malikanesi Drone ile Görüntülendi

Dünyaca ünlü uyuşturucu kaçakçısı Pablo Escobar'ın Kolombiya'nın Guatape'deki La...

Putin, NATO Ülkelerini Açık Açık Tehdit Etti

Rus parlamentosuna hitaben yıllık konuşmasını yapan Devlet Başkanı Vladimir Puti...

Süper Lig Ekibinin Başkanı Şike İddiasını Doğruladı

Gazeteci Murat Ağırel, 1. Lig'de oynanan maçlar öncesinde bazı kulüplere şike te...

İsa Aras Mersinli Osmaniye'de Sessizce Toprağa Verildi

16 Nisan 2026 tarihinde Kahramanmaraş'ın Onikişubat ilçesinde meydana gelen ve 9...

MSB'den "3. Dünya Savaşına Hazırız" Mesajı

Milli Savunma Bakanlığı kaynakları, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın üçüncü dünya...

Galatasaray, Muslera'nın Yerine Marcin Bulka'yı Gündemine Aldı

Galatasaray, uzun yıllardır takımın kalesini koruyan Fernando Muslera'nın olası ...

Nesrin Cavadzade'nin Üstsüz Güneşlenmesinin Nedeni Ortaya Çıktı

Attığı her adım olay olan oyuncu Nesrin Cavadzade tatilde üstsüz güneşlendiği an...

Gülşen'i Kınayan Demet Akalın, Transparan Kıyafetle Sahne Aldı

Sanatçı Gülşen'i giyimi üzerinden eleştiren Demet Akalın'ın mayo ve transparan k...

Putin'den Barış Zirvesi Önerisi: Zelenski Reddetti

Beyaz Saray'da Kritik Zirve: Barış Umutları Masadaydı ABD Başkanı Donald Trump,...

EPDK Şirketlere Yüklü Miktarda Ceza Kesti

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, Azami Uzlaştırma Fiyat Mekanizması kapsamında ...

İsmail Hacıoğlu Krizi ve Şok Ayrılık

TRT 1 ekranlarında yayınlanan ve geniş bir izleyici kitlesine ulaşan :contentRef...

Doğal Gaz Sayaçlarında Zorunlu Değişim

Eski Sayaçların Kullanım Süresi DoluyorSanayi ve Teknoloji Bakanlığı, 2014 ile 2...

Dünyaca Ünlü Dev Bankalar Tahminlerini Paylaştı

Merkez Bankası faiz kararını perşembe günü açıklayacak. Piyasaların merakla bekl...
GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR