Trafiği Kilitleyen Mahmutbey Gişelere Serbest Geçiş Geliyor

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, İstanbul’da trafiğin en yoğun yaşandığı noktalardan biri tespit edilen Mahmutbey gişelerde 2 ay içerisinde serbest geçiş sistemi getirileceğini açıkladı.

Katıldığı bir televizyon programında açıklamalarda tespit edilen Ahmet Arslan şunları söyledi:

“TRAFİK YÜZDE 30 RAHATLAYACAK”

“Mahmutbey resmen İstanbul’un dışında bir yerken şimdi kavşak durumuna geldi. Karayolu söylemiyle şişe başı konumu var. Trafik geliyor ve toplanıyor. Biz İzmir – Seferihisar’da serbest geçiş dediğimiz, vasıtaların direkt takip edildiği, vasıtaların duraksamadığı bir sistem kurduk. Mahmutbey gişeleri amacıyla de süreci başlattık. 2 ay içerisinde Mahmutbey gişelerini serbest geçiş durumuna getireceğiz. Tam 2 aylık bir süremiz var. Serbest geçiş durumuna getirince yüzde 30 trafiğin rahatlamasını bekliyoruz. OGS – HGS ayrımı olmadığından şoförler zikzak da yapmayacak. Bu yüzde 30 rahatlama sağlayacak.

“ÜCRETLİ GEÇİŞ ŞART”

Ekim ayının sonucunda Fatih Sultan Mehmet Köprüsü Etiler katılması var, orayı da 30 Ekim’de döneme sokuyoruz. Mahmutbey gişelerinin tamamıyla bedava olması tarafında talepler geliyor ama uzaklık çok uzun. Otoyol yapıyorsunuz, o bölgeye para yatırıyorsunuz. Yeni yatırımları yapabilmeniz amacıyla ücretli geçiş gerekli.

YENİ KÖPRÜLERDEN GEÇİŞ SAYISI

Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden günde aşağı yukarı 110 bin vasıta geçiyor. Osmangazi Köprüsü’nde ise günlük ortalama 20 bin vasıta geçiyor. Biz etüd çalışması yapar iken Osmangazi’den 15 bin, Yavuz Sultan Selim’den 50 bin vasıta bekliyorduk. Bizim bu konuştuğumuz sayılar başlangıç sayıları. Bağlantı yollarının tamamlanmasıyla bu sayı oldukça da artacak.

ÇANAKKALE KÖPRÜSÜ

1915 Çanakkale Köprüsü’nün ihalesine çıkıyoruz. Ocak ayı ortalarında teklifleri alacağız. O da bittiğinde Marmara Denizi’nin çevresinde komple bir ring oluşturacağız. En geç 5 yılda bitecek. Yap – işlet – devret sistemiyle yapılacağından oldukça erken bitecektir. Çanakkale Köprüsü, Yavuz Sultan Selim ve Osmangazi köprülerinden oldukça büyük olabilecek ayak açıklığı sebebiyle.

AVRASYA TÜNELİ

AvrAsya Tüneli Avrupa yakasında Yenikapı’da, eski balık halinin oradan yerin altına inen, karşıda da Selimiye Kışlası’nın bulunduğu yerden çıkan, Haydarpaşa Hastanesi’nin oradan yerin üzerine çıkan 5,5 km’lik bir tünel.

Tarihi Yarımada’daki tarihi dokuyu göz önüne alırsanız oradaki trafik zarar veriyor. Araçlar hem trafik oluşturmadan hem de çok emisyon oluşturmadan yer altına inecek. Tünelden geçiş süreci 15 dakikaya düşmüş olacak. İnşallah 20 Aralık’ta açacağız.

Günlük 120 – 130 bin arasında vasıta geçişi öngörüyoruz. Verdiğimiz vasıta garantisi günlük 70 bin araca denk geliyordu. Sadece ufak ölçekli vasıtalar geçecek. Yaya geçişi söz hususu değil. 2 katlı bir tünel, 2 şerit gidiş, 2 şerit geliş.

HAYDARPAŞA GARI NE OLACAK?

Haydarpaşa Garı, yüksek süratli tren garı şeklinde hizmet vermeye devam edecek. Sadece gar değil Haydarpaşa limanı ve orada çok sayıda kamusal alan var. Oranın kazandırılması amacıyla bir proje var. Kruvaziyer limanı, yat limanı otel projeleri var. Fakat bu Haydarpaşa Garı amacıyla değil gar ile Haydarpaşa limanı arasındaki bölge amacıyla bir proje var.

3. HAVALİMANI’NA ULAŞIM

Gayrettepe’den üçüncü havalimanına 34 km uzunluğunda bir metro hattı yapılacak.”

SERBEST GEÇİŞ SİSTEMİ NEDİR?

Serbest Geçiş Sistemi’nde HGS ve OGS kullanıcıları aynı sistemi kullanabiliyor. Serbest Geçiş Sistemi ile HGS ve OGS şeridi amacıyla ayrı yönlere geçmek gerekmiyor.

Yeni sistem kullanılmaya başladıktan sonra ayrı ayrı yerleri tespit edilen HGS ve OGS gişeleri yıkılacak. Sistem şu anda İstanbul’da halen Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nde kullanılıyor.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR