Trump’ın İran Kararı Merak Konusu

   2026 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

ABD Başkanı Donald Trump’ın İran’a yönelik askeri bir adım atıp atmayacağı uluslararası kamuoyunda yakından izlenirken, Beyaz Saray’dan tansiyonu etkileyen bir açıklama geldi. Yapılan değerlendirmede, İran’da planlanan yüzlerce infazın durdurulduğu bilgisi paylaşıldı ve Washington yönetiminin süreci anbean takip ettiği vurgulandı.

Beyaz Saray: 800 İdam Durduruldu

Beyaz Saray, İran’da dün uygulanması beklenen 800 idam kararının askıya alındığını duyurdu. Açıklamada, bu gelişmenin ABD yönetimine İran tarafından iletildiği belirtilirken, Başkan Trump ve ekibinin yaşananları yakından izlediği ifade edildi. Yetkililer, ABD’nin önünde halen tüm seçeneklerin bulunduğunu ve hiçbir ihtimalin dışlanmadığını kaydetti.

Trump’tan İran Rejimine Sert Uyarı

Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt, düzenlediği basın toplantısında ABD ile İran arasındaki gerilime ilişkin son durumu değerlendirdi. Leavitt, Başkan Trump’ın İran yönetimine açık bir mesaj verdiğini belirterek, göstericilere yönelik şiddetin ve ölümlerin devam etmesi halinde bunun ciddi sonuçlar doğuracağını söyledi. Washington’un bu konuda geri adım atmadığını ve süreci dikkatle izlediğini dile getirdi.

Askeri Müdahale Tartışmaları Gündemde

Trump’ın İran’a yönelik olası hamleleri hakkında kamuoyunda yoğun spekülasyonlar yapıldığını belirten Leavitt, bu planların yalnızca Başkan Trump ve en yakın ekibi tarafından bilindiğini vurguladı. Sözcü, Trump’ın kararlı tutumunun ardından infazların durdurulduğunun altını çizerek, bunun ABD’nin baskısının bir sonucu olduğunu savundu.

İran’da Protestolar Sonrası Tansiyon Kısmen Düştü

İran’da yaşam pahalılığı ve ekonomik kriz nedeniyle haftalardır süren protestolar dünya genelinde endişeyle takip ediliyor. Son günlerde ülkedeki tansiyonun bir miktar azaldığı ifade edilirken, buna rağmen can kayıplarının ve gözaltıların boyutu dikkat çekiyor. ABD Başkanı Trump’ın sert açıklamalarının ardından Washington’un Tahran’a askeri bir operasyon düzenleyip düzenlemeyeceği halen belirsizliğini koruyor.

Gösterilerin Arka Planı ve Kayıplar

İran’da protestolar, 28 Aralık 2025 tarihinde yerel para biriminin hızla değer kaybetmesi ve ekonomik sorunların derinleşmesiyle başladı. Tahran Büyük Çarşı’da esnafın öncülüğünde başlayan gösteriler kısa sürede ülke geneline yayıldı. Başkent Tahran’da 8 Ocak’ta olayların şiddetlenmesi üzerine yönetim internet erişimini kısıtladı.

İranlı yetkililer, ölü ve yaralı sayısına ilişkin resmi bir açıklama yapmazken, ABD merkezli İran İnsan Hakları Aktivistleri Haber Ajansı verilerine göre protestolar sırasında 2 bin 615 kişi hayatını kaybetti, 18 bin 470 kişi ise gözaltına alındı. Gelişmeler, hem bölgeyi hem de küresel siyaseti etkilemeye devam ediyor.

Diğer Haberler

Nuri Şahin, Fener'in Bel Kemiğini İstiyor

Nuri Şahin'in teknik direktörlüğünü yaptığı Borussia Dortmund, Fenerbahçe'de baş...

Alanya'da Ekmek Savaşı Başladı

Antalya’nın Alanya ilçesine bağlı Mahmutlar Mahallesi’nde iki market arasında ya...

Icardi, Wanda Nara'ya İstanbul'da Dava Açtı

Galatasaray'ın golcüsü Mauro Icardi, boşanma sürecinde olan eşi Wanda Nara'ya ka...

İTO Başkanı Avdagiç: "Enflasyonu Düşürmek Zorundayız"

İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, seçim öncesinde ara zam geleceği i...

Jasmine Dizisi, RTÜK Cezasının Ardından Kaldırılıyor

Jasmine Dizisinin Yayından Kaldırılacağı Tarih Belli Oldu Uzun süredir Türkiye'...

Emekliye Zamda Hesaplar Sil Baştan

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın emekli zammı açıklaması milyonlarca kişiyi...

Gözler Savaş Kabinesinden Çıkacak Kararda

İsrailli bir yetkili The Times of Israel'e, bu sabah yapılan durum değerlendirme...

Suriye'nin Kuzeyinde 9 Terörist Etkisiz Hale Getirildi

"Terörsüz Türkiye" vurgusuyla başlatılan süreçte İmralı ile görüşmeler devam ede...

Köfteci Yusuf Ürünlerini "Helal Sertifika" Adı Altında Satıyormuş

Tarım Ve Orman Bakanlığı'nın yayınladığı taklit ve tağşiş yapılan gıdalar listes...

Kamu Bankalarında Yeni Dönem

Vakıfbank ve Halkbank Yönetiminde Stratejik Değişim Türkiye’nin finansal omurga...

PSG, Kıtalararası Kupayı Penaltılarla Aldı

2025 FIFA Kıtalararası Kupa finalinde Paris Saint-Germain ile Flamengo arasında ...

Fenerbahçe, Victor Osimhen'e Teklif Yapacak

Galatasaray'ın bonservisini alma hesapları yaptığı yıldız golcüsü Victor Osimhen...

Yeni Yıl için MTV, Ehliyet Harcı Ücretlerine Zam Geldi

Yeni yılda uygulanacak vergilerde yeniden değerleme oranı ile uygulanacak harç t...

40 Milyonu Reddetti Yunus Akgün'ün Galatasaray'dan İstediği Ücret

Kerem Aktürkoğlu'nun takımdan ayrılmasından sonra ortaya koyduğu performansla di...

Narin, Annesini Uygunsuz Bir Vaziyette Gördüğü için Öldürülmüş

Diyarbakır'da kaybolduktan 19 gün sonra cansız bedeni bulunan Narin'in öldürülme...
GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR