Turistler Nemrut’ta iftar sofrasına misafir oluyor

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

UNESCO Dünya Mirası Listesinde yer alan Nemrut Dağı’nı ziyaret eden turistler, ören yerindeki vazifelilerin iftar sofrasına misafir oluyor.

Kahta eyaletinde tespit edilen ve “dünyada güneşin doğuşu ve batışının en şık gözlemlendiği yer” şeklinde nitelendirilen Nemrut Dağı’nda turizm sezonunun en dinamik devresi yaşanıyor.

Günlerinin büyük kısmını bölümde yaşamış Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü vazifelileri de ramazan bundan ötürü orucu, güneşin batışında meydana çıkan görünüm ile birlikte açıyor.

Bölgeye gelen yerli ve yabancı turistler ise vazifelilerin iftar sofrasına misafir oluyor.

Ören yeri vazifelilerden Bilal Mente, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 24 senedir Nemrut Dağı’nda vazife yaptığını söyledi.

Yüksek ve serin olduğundan ötürü Nemrut Dağı’nda rahat oruç tuttuklarını ifade eden Mente, “Devasa heykellerin varolduğu bir yerde, güneşin batımından sonra meydana gelen görkemli kızıl görünüm ile birlikte iftar yapıyoruz. İftarda bu şık görünümyı izlemenin sevincini yaşıyoruz” dedi.

İftar amacıyla yöresel yemeklerden meydana gelen sofra hazırladıklarını izah eden Mente, güneşin batışını izlemeye gelen yerli ve yabancı turistleri de iftar sofralarında misafir ettiklerini belirtti.

Mente, sofraya çağrı ettikleri yabancı turistlerin şaşırdığını dile getirerek, şu şekilde konuştu:

“Oruç tuttuğumuzu ve iftar yapacağımızı söylediğimizde bize saygı gösteriyorlar. Turistler kimi zaman iftar vaktine yakın yemek ikram ettiğimizde yemiyorlar ve orucumuzu açarken sofraya oturuyorlar. Güzel görünüm ile birlikte yemek Yemenin sevincini yaşıyorlar. Ayrılırken, sanki fazla eskiden dostmuşçasına vedalaşıyorlar.”

Türk kültürünü öğreniyorlar

Görevlilerin iftar sofrasına misafir tespit edilen Polonyalı Anna Puşkeviç de Türkiye’ye üçüncü kez yaklaştığını kaydetti.

Türk kültürü ile ilgili çoğu şey öğrendiğini belirten Puşkeviç, “Türk insanı ve kültürü ile ilgili fazla şey biliyorum ama iftar sofrasını ilk kez görüyorum. Bu şık görünüm ile birlikte yemek fazla şık. Görevlilere bizeiftar sofralarında yer verdikleri amacıyla teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Rehber Mehmet Eskin ise turistlerin iftar sofrasında misafir edilmesinin, Türk kültürünün tanıtılması yönünden büyük ehemmiyet taşıdığını vurguladı.

Turistlere ramazan ve iftar ile ilgili oldukça eskiden veriler verdiklerini belirten Eskin, “Burada da iftar sofrasında yemek yiyince onlar amacıyla oldukça anlamlı oldu. Nemrut Dağı’nda turistlere bedava yemek ikram edilmesi ve iftar sofrasında yemek yemeleri onları fazla şaşırttı” dedi.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR