“Türkiye, çalkantılardan rahatlıkla çıkacak güçtedir”

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar yaptığı açıklamada, Türkiye’nin dışsatım hedeflerini yakalaması, GSYH’sini artırması ve dış ticaret açığını dengelemesi amacıyla doların seyrinden çok, Türkiye’ye oldukça çok dövizin girmesi, katma sayısal değeri yüksek kaliteli mal ve hizmetlerin

üretilmesi, özetle inovatif mamul mallardan meydana gelen yeni ürün dışsatım politikaları geliştirilmesinin mühim bulunduğunu söyledi.

Özellikle ara malını Türkiye’de üretmeyi teşvik edecek tedbirlerin alınması gerekliliğini altını çizen Çağlar, “Bu sayede dışsatımımızı yalnızca dövizin gidişatına mahkum olmaktan kurtarmış oluruz. Tabii ki dolardaki artışın her sektörü değişik etkileyeceği açıktır. En büyük etki, hususi sektörün döviz cinsinden borç yükündeki artışı şeklinde karşımıza çıkıyor” diye konuştu.

Çağlar, döviz kurlarındaki hareketi ve dışsatımı yalnızca iç siyasi hale bağlamanın olası olmadığını dile getirerek, durumun vatan dışındaki parametrelere de bakarak değerlendirilmesi gerekliliğini söyledi.

Türk Lirası’nın dolara karşı değer kaybetmesinden çok, avronun dolara karşı değer kazanmasının mühim bulunduğunu bildiren Çağlar, “Çünkü bizim girdilerimiz dolarla, dışsatımımız ise avro ağırlıklı. Dolayısıyla avronun dolara karşı değer kazanması, dışsatımımızı çok oldukça olumlu etkileyecektir. Diğer taraftan sahip olunan parite seviyelerinde dolarda bir yükseliş olması halinde bu avroya da yansıyacak. Bu yansımanın da dışsatımımızı olumlu etkilemesi beklenebilir” ifadelerini kullandı.

“Dolar/TL bandı amacıyla kehanetlerde bulunmak olası değil”

İbrahim Çağlar, Dolar/TL bandı amacıyla kehanetlerde bulunmanın hem de bir rakam vermenin olası olmadığının altını çizerek, esasen bu noktada uygulanan tahminlerin de çoklıkla doğru çıkmadığını vurguladı.

Yılın başında 2,48 seviyelerinde bulunan sepet kurun, bugün 2,90’lara geldiğini bildiren Çağlar, şunları kaydetti:

“Dolar/Avro paritesine baktığınızda tekrar sene başında 1,20 iken, doların değer kazanma süreciyle, 1,05’lere kadar düşmüştür. Şu an itibariyle de 1,12 seviyelerinde… Genel şeklinde doların, avro ve başka para birimleri karşısında bir değer kazanma sürecinde bulunduğu açık. Gelişmekte bulunan piyasalar en çok, dünyada güçlenen doların getirdiği kur oynaklığıyla baş etmeye çalışıyor. Kurda yaşanan hareketlenme, dış ticaretimizi bir oran olumsuz etkiledi. Fakat hareketli yapıya sahip Türk iş dünyası bu açığı da en kısa vakitte kapatmayı başaracaktır.”

Seçimin sonrasında Dolar/TL paritesinin 2,80’in üstüne çıktığını fakat sonra 2,70’lere gerilediğini anımsatan Çağlar, dengelerin yerine oturması ve dış sermaye girişinin yükselmesi ile TL’nin olması gerektiği düzeye geleceğini vurguladı.

Çağlar, Türkiye’nin senelardır uyguladığı başarılı finansal politikalar ve dayanıklı ekonomik yapısal temeller üstünde kaldığı müddetçe bu tür çalkantılardan rahatça çıkacak güçte bulunduğunu sözlerine ekledi.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR