Türkiye Yıl Sonunda Eko-Etiket Sistemine Geçiyor

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürlüğünce 25 Temmuz’da başlatılan “Ulusal Çevre Etiket Sisteminin Kurulması Projesi”nin sene sonucunda tamamlanması planlanıyor.

İLK KEZ 3 ÜRÜNE ÇEVRE ETİKETİ VERİLECEK

Projeyle, Türkiye’nin kurumsal kapasitesinin artırılması ve AB Eko-Etiket mevzuatının, Türkiye mevzuatına kazandırılması hedefleniyor.

Çalışma kapsamında ilk önce 3 sektör ve 6 ürün seçilerek, “etrafsel etiket” açısından boşluk analizi yapılacak. Bu değerlendirmeye göre 3 değişik ürün amacıyla etraf etiketi uygulanacak kriterler oluşturulacak.

Proje sonucunda ise Türkiye’de ilk kez 3 ürüne etraf etiketi verilecek. Böylece “Türkiye etraf etiket” uygulamasına geçilmiş olacak.

TÜKETİCİLERE ÇEVRE DUYARI SEÇENEĞİ

Çevre etiket düzeneğinin hem tüketici hem de üreticiyi ilgilendiren tarafları bulunuyor.

Ürünün ham madde temininden geri kazanımına kadar her safhasını amacıylae alan sistem, temiz üretim, sürdürülebilir tüketim amacıyla bir vasıta ve yeşil aklamaya (etrafa uyumlu gibi göstermeye) karşı dargın olacak. Sistem, tüketicilere alternatif sağlayacak bulguyu sunacak.

Sistemle ilaveten “enerji verimliliği”, “atık minimizasyonu” ve “ürün yönetimi” de teşvik edilecek. Böylece insanların, etrafa zararlı ve oldukça duyarlı mamüller arasında fark yapmasına yardımcı olunacak.

Öte yandan, “Türkiye Eko-Etiket” yapımcıların hem ihracatta avantajlı hale geçebilmesine hem de iç pazarda mamüllerinin seçim edilmesine imkân sağlayacak.

EKO ETİKET NEDİR?

Avrupa Birliği’nin Eko-Etiket (etraf etiketi) uygulaması, tüketicilerin oldukça yeşil ürün ve hizmetleri ayırt edebilmelerine yardımcı olmak hedefiyle başlatılmış bir uygulamadır. AB Çevre etiketi (Eco label), gıda, içecek, ilaç ve tıbbi mamüller dışındaki alanlarda rastgele bir hizmet ya da ürün amacıyla verilebilmektedir. Bugün AB Eko-Etiketi fazla geniş bir ürün ve hizmet yelpazesini kapsamakta olup, yeni kümeler devamlı şeklinde ek edilmektedir.

AB Bakanlar Konseyinin 23 Mart 1992 tarihli 880 saseneı Tüzüğü ile etraf etiket sistemi kurulmuş ve eko-etiket alan ürün-hizmet adedi her geride bıraktığımız sene süratle artmış ve 2010 senesinde 1152 adet lisans verilmiştir. 2010 senesinde mevzuat gözden geçirilerek düzenlenmiş ve 66/2010/EC saseneı Eko-Etiket Tüzüğü şeklinde yürürlüğe konulmuştur.

Bir çiçek amblemi ile simgelenen bu etiket, üretim ve tüketim vasıtalarının etrafa saygılı olduğunu göstermektedir.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR