Dolar Neden Düşüyor?

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Son haftalarda 1,81 tl seviyesine gelerek zaman zaman 1,82 tl seviyesini test eden dolar düşüyor. Doların düşme sebepleri merak ediliyor. Bunlardan biri ABD’den gelen veriler olurken bir yandanda TL nin değerinin artması olarak gösteriliyor. TL ye geçilmesindeki en büyük nedenler ise yaşanılan siyasi gelişmeler. Siyasi gelişmeler TL nin dolar karşısındaki değerini arttırırken, Amerika’dan gelen olumsuz verilerde Dolar’ın düşmesine neden oluyor. www.yenigazetesi.com olarak sizler için hazırladığımız haberimizin devamında doların neden düştüğü, dolar düşmesindeki sebepleri öğrenebilirsiniz.

Dolar Neden Düşüyor?

Geçtiğimiz aylarda açıklanan ABD tarım dışı istihdam verisi piyasaları olumlu etkilemişti. Özellikle dolar 1,78 tl seviyelerinden hızlı bir yükselişle 1,81 tl seviyesine gelmiş ve zaman zaman 1,82 tl seviyesini test etmişti. Doların birkaç aylık yükselişi sonrası 5 nisan 2013 cuma günü açıklanacak olan ABD tarım dışı istihdam verisinin bu kez 180 binlik bir artış olması bekleniyordu. Ancak, ABD tarım dışı istihdam verisi 88 binde kaldı. Aynı şekilde ABD işsizlik oranının en az 7.7 olması bekleniyordu. Ancak, işsizlik oranıda 7.6 açıklanarak ABD’de şimdilik işlerin iyi gitmediği ve halen kriz ortamından çıkılmadığını gösterdi.

ABD’nin kriz ortamından çıkmadığı halde verilerin düşük gelmeside kriz ortamının uzun bir süre daha iyileşmesinin zor görülmesine neden oldu. Bununla birlikte dolar TL karşısında değer kaybetti ve düşüş trendine girdi. Yine, hafta için yüzde 6 oranında faizin yüksek olduğunu söyleyen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, BIST açılışında bunu dile getirmesi TL nin değer kazanmasını neden oldu. Dolar en büyük düşük sebebi ABD tarım dışı istihdam verisi olsada bu hafta yapılacak toplantı ve açıklanabilecek yeni veriler doların önümüzdeki aylardaki durumu konusunda da netlikler getirecek. Dolar şu anda düşüşe devam ediyor. TL karşısında değer kaybeden dolar 1,7884 TL bandına gelmiş durumda. Cuma gününü 1,798 TL olarak kapatan doların önümüzdeki günlerde dahada düşmesi beklenebilir. Özellikle bu hafta doların devamında ne olacağı konusunda belirleyici olması bekleniyor.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR