“İsrail’in bu müdahalesi kabul edilemez”

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Gazze’ye uygulanan ablukayı delerek insani yardım götürmeyi amaçlayan fakat İsrail’in saldırısına uğrayan Mavi Marmara gemisinde yer alan Alman Sol Parti Milletvekili Annette Groth, İsrail’in uluslararası sulardaki gemilerin ilerlemesini engellemesinin kabul edilemez olduğunu söyledi.

Milletvekili Groth yaptığı açıklamada, İsrail’in 5 sene evvel 10 bireyin öldüğü ve fazla sayıda bireyin yaralandığı Mavi Marmara’ya yönelik saldırısının acımasızca ve kanunlara aykırı olduğunu vurgulayarak üç gün evvel 3. Özgürlük Filosu’ndan “Marianne” teknesine uygulanan araya girmeknin de yasa dışı olduğunu ifade etti.

“İsrail Deniz Kuvvetlerinin ve hükümetinin uluslararası sulardaki gemilerin ilerlemesini engellemesi kabul edilemez” diyen Groth, İsrail’in Gazze’ye uyguladığı ablukanın da uluslararası hukuka aykırı olduğunun altını çizdi.

Groth, Gazzelilerin haline ilgi çekmek gerekliliğini söyleyerek “İsrail’in Gazze’yi ablukaya alması ve bunu sürdürmesi uluslararası hukuka aykırı. Gemilerde tespit edilen yolcuların buna ilgi çekmesi fazla mühim ve meşrudur” değerlendirmesinde bulundu.

Yeni “Gazze filosu” yola çıktığında 5 sene evvel yaşadıklarını hatırladığını ifade eden Groth, “Gemiler Gazze’ye kadar gidemeseler de insanların bu çabası, Gazzelilere kaderlerinin unutulmadığını gösteriyor” diye konuştu.

Gazze’nin tekrar inşasına başlanamadığına işaret eden Groth, İsrail hükümetinin sınır kapılarından hiçbir şeyin sokulmasına izin vermediği amacıyla gıda, su, ilaç, tıbbı malzemenin yanı sıra bölgenin tekrar inşası amacıyla gereken malzemenin de eksik olduğunu kaydetti.

Groth, uluslararası toplumun da 2014’te Gazze’nin tekrar inşası taahhüt ettiği 5,4 milyar doların yalnızca fazla ufak bir bölümünü ödediğini anımsattı.

Gazze’ye yönelik ablukanın anında ve tamamıyla kaldırılması amacıyla uluslararası toplumun eş güdümlü hareket etmesi gerekliliğini ifade eden Groth, “Bunu yapmayan, oradaki insanların durumundan ötürü suçlu hale düşer. Gazze’nin ablukaya alınması dünyada her taraftan eleştiriliyor. Fakat aslında bu hususta hiçbir şey yapılmıyor. Bu iki yüzlülüktür ve kabul edilemez” dedi.

“AB, İsrail ile uygulanan ortaklık anlaşmasını askıya alsın”

Alman hükümetine, ablukanın kaldırılması amacıyla neler yaptığını sorduğunu hatırlatan Groth, devamlı bu kötü durumun bilindiği ve İsrail hükümetiyle uygulanan görüşmelerde buna işaret edildiği yanıtını aldığını belirtti.

Groth, Alman hükümetinin çabalarının yeterli olmadığını vurguladı.

İsrail ve Akdeniz ülkeleriyle AB arasında uygulanan ortaklık anlaşmalarının ikinci maddesinin insan haklarına uyulmasını öngördüğüne ilgi çeken Groth, “Ben senelardır AB ile İsrail arasındaki ortaklık anlaşmasının askıya alınmasını talep ediyorum” dedi.

İsrail ordusu, Gazze ablukasını delmeyi amaçlayan 3. Özgürlük Filosu’ndan “Marianne” isimli tekneye uluslararası sularda araya girmek etmişti. Eski Tunus Cumhurbaşkanı Muhammed Munsif el-Marzuki veİsrail Meclisindeki Arap milletvekillerinden Basil Gattas’ın da varolduğu tekne, İsrail askerleri yönünden Aşdot limanındaki donanma üssüne çekilmişti.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR