DAİŞ çatışmalarında bin 218 Peşmerge hayatını kaybetti

   2026 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri Cabbar Yaver, ABD’li askeri eksprlerin eğiteceği ve her biri, 2 bin 200 askerden oluşacak 3 yeni Peşmerge alayının kurulacağını söyledi.

Yaver, Erbil’de düzenlediği basın toplantısında, “ABD askerlerinin eğitim vereceği, her biri, 2 bin 200 personelden oluşacak 3 yeni Peşmerge alayının kurulmasına karar verdik. Bu yönde çalışmalarımız başladı ve en kısa vakitte personel alımına başlayacağız. Peşmergeler 18-30 yaş arasında olacak. Bu Peşmergeler, en az 8 sene hizmet verecek ve hiçbir siyasi partiye üye olmayacak” dedi.

“Yeni Peşmerge birliklerin silah ve teçhizatlarının da ABD yönünden karşılanacağını” izah eden Yaver, “Irak’ın bir parçası şeklinde ABD’den gelen askeri yardımların bir alanı payımıza düşüyor. Bundan sonra ileriki bulunan bütün askeri yardımlar bu 3 yeni alaya verilecek. ABD’li askerler, Peşmergelere esas askeri eğitimlerin yanı sıra başka hususi dersleri de verecek. Elbette bu Peşmergeler, bakanlığımıza bağlı olacaklar” ifadelerini kullandı.

– Koalisyon ülkelerinin desteği

Cabbar Yaver, ABD öncülüğündeki birlik güçlerinin, DAİŞ’e karşı Peşmerge güçlerine hava hücumu desteği vermeye devam ettiğini bildirdi. Koalisyon ülkelerinin silah ve mühimmat yardımlarını da sürdürdüğünü açıklayan Yaver, DAİŞ’e karşı yapılan birlikun İsveç, Macaristan ve Norveç’in katılımı ile genişlediğini kaydetti.

– Bin 218 Peşmerge hayatını kaybetti

Yaver, “DAİŞ çatışmalarında bir 218 Peşmergenin hayatını kaybettiğini, 6 bin 724’ünün ise yaralandığını” kaydetti. Kaybbulunan ve DAİŞ’in elinde bulunduğu ön görü edilen Peşmerge adedinin ise 54 bulunduğunu söyledi.

– Peşmerge ile Şii milisler arasındaki çatışma

Yaver, Diyala ilinin Celavle ve Sadiye kasabalarında Peşmerge güçleriyle Şii milislerden meydana gelen Haşdi Şabi (Halk Toplulukları) arasında çıkan çatışmaya dair ise, bu hususta bir hatalı kavramanın söz hususu bulunduğunu söyleyerek şu şekilde mevzuştu:

“Ortada ciddi bir problem yok. Peşmerge yalnızca havaya ikaz ateşi açtı ve problem fazla büyümeden vaka kapatıldı. Peşmerge güçleri, DAİŞ’in dinamik bulunduğu bölgelerde kendini koruma hedefli şeklinde 3 metre genişliğinde ve yüksekliğinde hendek kazmaya başladı. Sorun masa başında diyalog yolu ile çözülmüştür.”

– Musul’un kurtarılması

Enbar iline bağlı Ramadi kentinin düşmesinin sonrasında Musul’u kurtarılmasına yönelik dengelerin değiştiğine işaret eden Yaver, “Şu anda Irak ordusunun önceliğinde Ramadi’nin kurtarılması var. Musul’un üstünde oldukça sonra yoğunlaşacaklar. Bu mevzu ile ilgili birkaç defa toplantı yaptık fakat Bağdat’ta yakın bulunan Ramadi’nin düşmesiyle şu anda kimse Musul’dan bahsetmiyor” diye mevzuştu.

Cabbar Yaver, Irak hükümetinin, Peşmergeye şimdiye kadar rastgele bir yardım yapmadığı verisini paylaştı. Yaver, Peşmergenin Irak ordusunun bir parçası şeklinde Savunma Bakanlığından alması gereken bütçeden yararlanamadığını kaydetti.

Diğer Haberler

THY'nin Şam'a İlk Seferi için Tarih Belli Oldu

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye'den Şam'a ilk uçuşun 23...

Devrim Muhafızları'nda Ölen İsim Yerine Ahmet Vahidi Atandı

2026 yılında ABD ve İsrail’in İran’a yönelik gerçekleştirdiği saldırılar, ülkeni...

Basın Toplantısında Dikkat Çeken Sözler

JD Vance ve İlham Aliyev’den Stratejik Ortaklık Mesajı  ABD ve Azerbaycan Arası...

Maduro Altınları İsviçre'ye Kaçırmış

Venezuela’nın Kayıp Altınları Ortaya Çıktı Venezuela’da ekonomik çöküşün hızl...

Plajda Manzaranın Tadını Çıkarırken Yıldırım Çarptı

Kolombiya'da gittiği plajda manzaranın tadını çıkarmak isteyen genç kadın, yıldı...

Mısır'dan İsrail'e Ambargo

1,1 Milyar Metreküplük Doğal Gaz Akışı Durduruldu 2026 yılında Orta Doğu’da tır...

Rus Lider Putin'in, Askeri Üniformalı Kadına İltifatı Gülümsetti

Rusya lideri Vladimir Putin, bir basın toplantısında askeri üniforma giyen bir k...

Suriye’de DEAŞ Saldırısı Sonrası Washington’dan Sert Mesaj

Saldırıda ABD Kayıpları Suriye’de DEAŞ mensubu bir teröristin düzenlediği silah...

Putin'den Barış Zirvesi Önerisi: Zelenski Reddetti

Beyaz Saray'da Kritik Zirve: Barış Umutları Masadaydı ABD Başkanı Donald Trump,...

Sözde Dağlık Karabağ Rejimi Kendini Lağvetti

Ayrılıkçı Ermenilerin Karabağ'da kağıt üstünde kurduğu ve dünyada hiçbir ülke ta...

Suudi Arabistan’daki Erken Uyarı Radarı İmha Edildi

İran’dan Kritik Hamle Orta Doğu’da tansiyonu yükselten yeni bir gelişme yaşandı...

Yurt Dışında Kullanılan Oylar Yola Çıktı

Türkiye'de 14 Mayıs'ta yapılacak seçimler için oy kullanma süreci birçok noktada...

Yakınlaştığı 3 Liderin Başına Gelenler Kafaları Karıştırdı

Son dönemde Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile görüşen ve ilişkilerini ge...

New York'un Belediye Başkanı Mamdani'den İlk Gün Hamlesi

New York’ta Yönetim Değişti: Zohran Mamdani’den İlk Günde Dikkat Çeken İptaller ...

Los Angeles'tan Sonra Şimdi de New York'ta Yangın Çıktı

ABD'nin New York kentinin Bronx bölgesinde bulunan bir yerleşim alanında büyük b...
GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR