Rusya Pahalı Olduğu için Limon Almaya Devam Ediyor

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Rusya, 24 Kasım’da yaşanan uçak krizi ardından arka arkaya yaptırımları gündeme getirirken, ilk etapta yaş sebze ve meyveye kapıyı kapattı. Geçtiğimiz zamanlarda yasaklar listesiyle başta narenciye olmak üzere çoğu ürünün 1 Ocak 2016 itibarıyla ülkeye girişinin yasaklandığı açıklandı. Bu sırada en fazla ilgi çeken ise ‘limon’un liste dışı bırakılmasıydı.

TÜRKİYE’NİN RUSYA’DAKİ İHRACAT PAYI

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) bilgilerine göre, Rusya’ya 2013 senesinde 83 milyon dolarlık limon ihracatı yapılırken, bu rakam 2014’te Rusya’daki ekonomik daralmanın da tesiri ile bir oran gerileyerek 78 milyon dolar şeklinde gerçekleşti. Bu senenin 10 aylık döneminde ise 53.2 milyon dolarlık limon ihracatı yapıldı. Türkiye’nin sattığı oran azalmış görünse de gerçekten 2013 senesinde Rusya’nın limon ithalatında Türkiye’nin payı yüzde 62 iken, 2014’te yüzde 68’e çıktı. Aynı dönemde Arjantin’in payı yüzde 12, Güney Afrika’nın payı ise yüzde 7 şeklinde gerçekleşti.

VOTKA DA ETKİLEDİ

Söz hususu pazarlarda kuraklığın tesiri ile limon fiyatlarının yükselmesi Rusya’da limonu zam şampiyonları arasına oturttu. Limonun kilo fiyatı 3 dolardan 10 dolara kadar çıktı. Yaptırımlara karar verirken enflasyonu artırmamaya yoğunlaşan Rusya hükümeti, yeni bir fiyat artışı yaratmamak üzere limonu liste dışı bıraktı. Akdeniz İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Bülent Aymen, Rusya’nın limonu ambargo dışı tutmasını değerlendirerek bir diğer nedenin fazla olduğunu dile getirdi, “Ruslar, kış aylarında limonu votka ile yoğun şekilde tüketiyor. Bu amaçla ambargo dışı kaldı” dedi. Aymen, limon satışının narenciye ürünleri arasında ilk sırada olduğunu söyledi.

fiyati-10-dolara-yukselince-putin-onu_x_7940926_605_z5[1]

DÖNEN TIR’LAR ROMANYA’YA YÖNLENDİRİLDİ

Önceki gün Tarım Bakanı Faruk Çelik ile de birlik şeklinde görüştüklerini hatırlatan Aymen, “Ürünlerimiz sınırlarda hâlâ bekliyor. Sadece 160 ton ürün geri döndü, o da 8-9 konteynerdi ve Romanya’ya gitti. Şu ana kadar iç piyasaya sürülme hali olmadı. Firmalar diğer ülkelerle bulunan bağlantılarını döneme sokuyor” dedi.

160 TON FİYATI YÜZDE 40 DÜŞÜRÜR MÜ?

Akdeniz İhracatçıları Birlikleri, sınırdan dönen 160 ton meyve sebzenin iç piyasaya girmediğini Romanya’ya satıldığını söylerken, yurtiçinde yüzde 40’lara ulaşan fiyatlardaki düşüş üstüne Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar da açıklama yaptı. Fiyatlardaki düşüşün arz talep dengesinden kaynaklanmadığını, yapımcıların hasadına başladığı birtakım ürünleri süratle elden çıkarmaya çalıştığını bildiren Bayraktar “Malı ucuza kapatmaya çalışan çevreler var” dedi. Bayraktar, Rusya’dan dönen malın 160 ton şeklinde açıklandığını anımsatarak, “Şu an pazar fiyatları yüzde 40 aşağı düştü. Bu vakanın psikolojik yansımasıdır. Arz talepte bu kadar bozulma olması olası değil” diye konuştu.

İHRACATÇININ UMUDU GELECEK DESTEKTE

Antalya, Burdur ve Isparta illerini içine alan Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği’nin (BAİB) 1 Ocak-30 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirdiği 1.3 milyar dolar tutarında ihracatın aslan payı 250.3 milyon dolar ile Rusya Federasyonu’na ait. İhracatçılar, hükümetin destek açıklamasından gerektiğince umutlu olduklarını söylüyorlar.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR