Türkiye’nin İlk Milli Savaş Uçağı

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

‘Milli Muharip Uçak’ üretimi kapsamında TAİ ve Türk Hava Kuvvetleri arasında ilk biçiminde 2011 senesinde başlatılan çalışmalarda yeni bir adıma gelindi. Uçağın tek motorlu mu yoksa çift motorlu mu olacağı münakaşa konusuydu. Daha uzun menzilli uçuş ve oldukça çok silah yükü ile uçabilmesi yönünden sonucunda çift moturlu FX-1 modeli konsept üstünde uzlaşmaya varıldığı meydana çıktı. TAİ’nin yaptığı bir sunumda amaçleri ile eş güdümlü bahsedilen Milli Muharip Uçağı’nın son konsepti hizmete hususi belgeler üstünde de biçimi ile belirtildi.

2023’TE İLK UÇUŞ

TAİ’nin Milli Savaş Uçağı’nın ilk uçuşu ve projenin ileri amaç safhalarını tespit ettiği sunumda FX-1 uçağı amacıyla 2013 ile 2023 senelerı arası sistem geliştirme ve gösterim amaçlerinde tamamlanacağı belirtiliyor. Bu seneler arasında konsept kararının verileceği ve 2023’ye kadar da teknolojik gelişimin sağlanacağı vurgulanıyor. Uçağın 2023’te ilk kez Türkiye semalarında uçması amaçleniyor.

TESTLER İKİ YIL SÜRECEK

TAİ’nin gelişim safhalarına göre yaptığı planlamalara göre, FX-1 ilk kez uçtuktan sonra iki senelik proseste, yani 2025 senesine kadar test aşamalarından geçirilecek. Uçağın bu vakit ortamında manevra kalibiliyetlerine ve o günki roket ve amaç ve radar sistemlerine göre donanımları güncellenecek. Uçağın radar ve silah amaç sistemlerinin de tamamıyla milli olması planlanıyor.

Milli Muharip uçağın test adımını geçmesinin sonrasında 2025 ile 2035 senelerı arasında üretim bandına alınarak seri üretime geçilmesi planlanıyor. On senelik proses TAİ’nin planlamalarında üretim ve envantere giriş biçiminde planlandı. Seri üretime geçilen uçağın ileri senelerde 30 senelik bir proseste harekat ve destek yönünden güçlendirilmesi bekleniyor.

turkiye-nin-ilk-milli-savas-ucaginin-modeli-7813917_x_284_o[1]

TAİ, FX-1’in sunumunu yaptı

F-16’LARIN YERİNİ ALACAK

İnsansız Hava Aracı ANKA, eğitim uçağı Hürkuş derken Türkiye’nin ileriki 10 yıldaki en mühim havacılık projesi ‘Milli Muharip Uçak’ olacak. Bu uçağın, Hava Kuvvetleri’nde 1988’den bu yana sarfedilen F-16’ların konumunu alması planlanıyor. Radara yakalanmayacak bulunan uçağın dizaynında bu amaçla silahların beden içerisinde taşınması seçim edildi.

ÇİN’İN J-14’ÜNE BENZİYOR

Teknoloji ve dizayn bölümünde SaaB firmasından da destek alınan Milli Savaş Uçağı’nın çizf motorlu konseptinin Çin’in ürettiği J-14 uçağı ile benzerliği ilgi çekti. TAİ’nin ana konsept üstünde tespit edilen FX-1 modeli üstünde birtakım eklemeler ve çıkartmalar gerçekleştireceği ve milli harp uçağının konseptinin son halinin verileceği belirtildi. Çitf motorlu uçağın üretim adımında da motor üretimi bölümünde Çin’den de destek alınmasının gündemde bulunduğu belirtildi.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR