Türkiye’ye Ekonomik Operasyon Yapılmaya Çalışılıyor

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Paris’te Türkiye Fransa ilişkileri, Türkiye’de Dolar’ın artması ve Merkez Bankası’nın faiz artırımı yönündeki kararı olmak üzere bir fazla noktaya dair açıklamalarda bulundu.

Bakan Nihat Zeybekci Paris’te Fransız Ekonomi Bakanı Michel Sapin ve Dış Ticaret’ten mesul bakan Mathias Fekl ile görüştü. Temkatiyenrının sonrasında basın toplantısı düzenleyen Zeybekci, Başbakan Binali Yıldırım’ın, Fransa Başbakanı Manuel Valls’i Türkiye’ye çağrı ettiğini ve çağrıi adeta ilettiğini söyledi.

FRANSA’YA 15 TEMMUZ TEŞEKKÜRÜ

Fransa’daki muhataplarına Türkiye’de 15 Temmuz vuruş teşebbüsüne dair net tavırlarından ötürü teşekkür etti. Bakan Zeybekci muhatap bakanlara ile Türkiye ve Fransa ilişkilerinin, siyasi ve ekonomik ilişkilerin stratejik önemine vurgu yaptı. İlişkilerin üst civarlara taşınması amacıyla iki ülkenin hususi sektörleri ve KOBİ’lerin temkatiyenrının sağlık, çevre, tarım teknolojileri, yenilebilir enerji, ulaştırma, alt yapı, kentsel dönüşüm ve AB’ye tam üyelik perspektifi Gümrük Birliğinin güncellenmesi konularında işbirliğinin önemi vurgulandı.

“EKONOMİK VE POLİTİK OPERASYON YAPILIYOR”

Dolar’daki artışa dair sorulan sorusuna, Bakan Zeybekci, “Kurun bu biçimde çalkalanmasının nedeni, dünyaya baktığımız vakit, Amerika’daki seçimlerin, yeni ekonomik politikalarının dünya yönünden algılanmasıyla alakalı bir dalgalanma yaşanıyor. Bizde ekstra bir dalgalanma var mı, var. Türkiye’deki kamu maliyesi, kamu borçları, kamu dış borç yapısı, kamu borçlarının milli gelire oranı, Türkiye’nin bütçe açığı, cari açığı tam manasıyla sürdürüleblir civarda. Bunlara baktığımızda ben bir tehlike görmüyorum. Kur ne vakit düşer? Bu tabiki bir algı operasyonu. 15 Temmuz’daki başarılamayan operasyondan sonra, politik ve ekonomik operasyon yapılmaya çalışıldığını da bugün görüyoruz. Türkiye dünyanın 18’inci Avrupa’nın 7’inci büyük ekonomisi. Güçlü bir ülke. Yani kurun dalgalanması endişesini taşımıyorum” diye cevap verdi.

turkiye-ye-oynanan-kirli-oyunu-desifre-etti_x_8999472_6343_z11

” ‘TÜRKİYE’DE KRİZ OLMAYACAK’ DEMEK BİLE TÜRKİYE’YE HAKSIZLIKTIR”

Bakan Zeybekçi kur’un Türk ekonomisine negatif tesiri olduğunu kabul ettiğini söyleyerek, “Ancak bir de şu şekilde görmek lazım, 1, 2, 3, 5 aylık süreli hareketlenmeleri değil, 3, 5, 7, 9, …15 senea kadar uzanan sürelerdeki hareketlenmeleri güzel analiz etmek lazım. Nasıl bir trend izliyor Dalga boylarındaki ani keskin çıkışları sakıncalı görürüz. Ama ben şu cümleyi katiyen kullanmak istemiyorum Türkiye’de kriz olmayacak demek bile Türkiye’ye haksızlıktır. Türk ekonomisini bu tarz dalgalanmaların yaşandığı dönemlerle değerlendirmek haksızlık olur” dedi.

MERKEZ BANKASI’NIN FAİZ KARARI

Bakan Zeybekçi Merkez Bankası’nın faiz kararı ile alakalı da, “Orta vadeli programda büyüme rakamını 3,2 şeklinde açıklamıştık. Enflasyon da sene sonu itibariyle beklediğimiz civarda gerçekleşecek. Merkez Bankası’nın faizleri denetimli bir biçimde artırma kararını iki aşamadan görmek istiyorum. Son 8 ayda 2,5 puanlık düşüşü destekliyorsak, bu faiz artışını destekliyoruz manaya gelmiyor. Merkez Bankamızın karar alma ile alakalı yenekeğini destekliyorum. Bu hususta arkalarındayız” dedi.

Zeybekçi, TL’nin değerinin artırılması amacıyla kamu ihalelerine TL cinsinden çıkılmasını da önemsediklerini dile getirdi. Eximbank vasıtasıyla verdiği dışsatım kredilerinin geri ödemelerini de dövizle değil TL ile yapma olanağını getireceklerini de söyledi. Zeybekci, “Türk lirasının dış ticarette kullanılabilmesi yenekeğini getirmek istiyoruz, bunu destekliyoruz, çabalarımıza üst düzeyde devam ediyoruz. Cari açığı düşürme amaçlı bir çaba. Cari açığı yüzde 4.4’den oldukça aşağı çekmek istiyoruz” dedi.

“ÖTV BÜYÜMEYİ ETKİLEMEZ”

Bakan Zeybekçi, Özel Taşıtlara getirilen yeni vergilerin (ÖTV) büyümeye tesiri olup olmayacağı yolundaki bir soruya da; “ÖTV ile alakalı alınan yeni kararlar belirli bir standardın üzerindeki vasıtalarla alakalı. Orta ve orta altındaki vasıta sektörünü pek ilgilendirmiyor. Dar ve orta gelirli vatandaşımıza pek dokunmayan bir alan. Zaten fazla büyük bir oran, yüzde 95 civarındaki Türkiye’deki vasıta trafiğinin, vasıta alım satımının da bunun dışında olduğunu da söyleyebiliriz. Büyümeye tesiri olmaz. Gerçek büyüme üretimin arttığı ve üretime dayalı bir büyüme. Gerçek büyüme içeride milli ürünlerle uygulanan tüketimin yükselmesi ile, üretimin artması, üretimin yükselmesi ile yatırımların yükselmesi ile, istihdamın yükselmesi ile sağlanır. İhracata dayalı büyüme en milli büyümedir” cevapını verdi.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR