4.5G Neler Getiriyor? İşte Yenilikler

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Mobil cihazlardaki internet bağlantı süratinda yeni bir çağın kapısını açan 4.5G, bu sabah 00.01 itibariyle Türkiye’deki abonelere sunulmaya başlandı. Akıllı telefon ve tablet gibi akıllı cihazlardaki internet, şu anda kullandığımız 3G’ye göre en az 10 kat süratlenacak. Evlerdeki kullandığımız sabit internet sürati bile 4.5G ile yavaş kalacak. Yani kat kat süratli internet bağlantısı ceplerimizde taşıdığımız akıllı telefonlara gelecek.

4.5G’YE NASIL GEÇERİM SIM KART DEĞİŞTİRMEK GEREKLİ Mİ?

4.5G teknolojisini kullanmak amacıyla olmazsa olmazların başında SIM kartlar geliyor. Bir süreden beri etkileşim operatörleri 4.5G uyumlu SIM kartları bedava şeklinde değiştiriyor ve hem de bedava internet paketi bile armağan ediyordu. Hâlâ SIM kartını 4.5G uyumlu bulunanla değiştirmediyseniz, bugün son gün.

Etkileşim operatörlerinin mağazalarına giderek SIM kartınızı bedava şeklinde değiştirebilir ve bedava internet paketini alabilirsiniz. SIM kartınızın uyumlu olup olmadığını bilmiyorsanız, abonesi bulunduğunuz operatörün internet sitesine giderek sorgulama yaptırabilirsiniz.

HANGİ TELEFONLAR 4.5G’Yİ DESTEKLİYOR

Yeni teknolojiye bağlanmak amacıyla en mühim kriterlerden biri 4.5G desteği. Fakat her 4.5G destekleyen akıllı telefon aynı süratte mobil internete bağlanmıyor. Kategorilere göre sınıflandırılan cihazlar, buna göre 4.5G’den yararlanabiliyor. Akıllı telefonların teknik hususilikleri listesinde ‘CAT’ şeklinde belirti edilen kategoriler, akıllı telefonların 4.5G’ye bağlanma süratini belirleyecek.

Bu kategorilerde ‘CAT 4’ 150 mbps, ‘CAT 6’ 200 mbps ve ‘CAT 9’ 450 mbps indirme sürati ile mobil şebekeye bağlanabilecek. Satın aldığınız akıllı telefon hususiliklerine bakarak ne kadar sürate ulaşabileceğinizi öğrenebilirsiniz. Öte yandan 4.5G şebekesinin yoğunluğu ve mesafesine göre sürat değerleri değişecek.

4-5g-basladi-neler-degisti-onemli-sorularin_x_8314337_2028_z1[1]

HANGİ AYARLARI YAPMAM GEREKİYOR?

4.5G’ye bağlanmak amacıyla akıllı telefon ve SIM kartınız tamamsa, yapmanız gereken bir ayar olabilir. Bu ayar ise şebeke seçimi. Şu anda kullandığınız akıllı telefonlar 3G şebekesine bağlanmak üzere otomatik şeklinde ayarlanmış halda. Bu geceden itibaren 4.5G’ye bağlanmak amacıyla cihazınızın şebeke ayarlarını LTE ya da 4G seçeneklerine göre ayarlamanız gerekiyor.

iPhone modelerinde sırayla ayarlar, hücresel veri seçenekleri, ses ve veri menüsüne gelin. Buradan LTE opsiyonuna basarak ayarlarınızı tamamlayın. Android işletim planlı cihazlarda ise ayaları açtıktan sonra başka ağlar opsiyonuna gelerek mobil ağlar menüsünden 4G sekmesini işaretleyin.

iPhone’lar amacıyla;

Ayarlar>Hücresel Veri Seçenekleri>Ses ve Veri>4G (ya da 4.5G)

Android telefonlar amacıyla de tekrar Ayarlar menüsüne girip internet ayarlarından LTE ya da 4.5G’yi seçmek gerekiyor.

İNTERNET PAKETİM YETERLİ Mİ?

Şu anda kullandığımız 3G teknolojisine göre en az 10 kat çok çok internet sürati elde edeceğiz. Mesela, çok evvel 60 saniyede yüklenen bir içeriği 6 saniyede yükleyeceğiz. Yani internette çok çok süre geçirebileceğiz. Bu da aynı süre aralığında çok çok veri tüketmek manasına geliyor.

3G teknolojisinde 4 GB’lık internet paketi yeten bir aboneye yeni dönemde 8 GB ya da çok üstü internet paketler yetmemeye başlayacak. Bu yüzden süratli davranıp mobil internet kotanızı yükseltmekte yarar olacaktır.

FATURAMA ÖDEDİĞİM ÜRCRET ARTACAK MI?

Aboneler arasında en çok konuşulan konuların başında faturaların artıp artmayacağı geliyor. 4.5G’nin sürati ile internetteki içeriklere çok basit ulaşılabilecek ve şu ana göre kısa sürete çok çok içerik tüketilecek. Bu yüzden de sarfedilen veri trafiğinde artış olacak. Başka bir söyleyişle satın alınan mobil internet paketleri arttırılacak.

Bu da faturaların yükselmesi manasına geliyor. Fakat mobil etkileşim operatörleri hazırladıkları kampanyalarla birim başına düşen fiyatları düşürerek kullanıcıların yüksek faturalarla karşılaşmasını engellemeyi hedefliyor.

ARAMALARIM YAVAŞLAYACAK MI?

Mobil etkileşim pazarında en çok tartışılan konulardan başında arama süreleri geliyor. İnternet süratimız artsa da arama süremiz 4.5G’nin ilk sürelarında yavaşlayacak. Saha mühendislerinden aldığımız verilere göre aramak dilediğiniz şahsa bağlanma süreı en az 2-3 saniye artacak. Yani karşı doğrultuın sesini çok geç duyacağız.

Bunun nedeni de teknoloji farkı. 4.5G şebekesine bağlı bulunan bir akıllı telefon 3G şebekesine bağlanmaya çalıştığında kendini otomatik şeklinde 3G şebekesine düşürecek. Eğer karşı doğrultu 2G ise bu bir 2-3 saniyenin çok eklenmesi manasına geliyor. Sonuç şeklinde şu anda ortalama 6 saniye bulunan bağlanma süreı 10 saniyeye kadar çıkabilecek. Bu problem 4.5G’li abone adedi ile azalacak. Asıl çözüm ise uçtan uca IP şebekesi bulunan ‘VoLTE’ ile çözülecek.

ŞARJIM DAHA KISA MI GİDECEK?

Akıllı telefonlarla birlikte şarj bozukluğu çok çok arttı. Fakat 4.5G ile şarj bozukluğu çok da büyüyecek. En çok saniyede 375 megabytelık bir veri aktarımı söz hususu olunca, akıllı telefonların işlemcileri başta olmak üzere başka donanım parçaları çok çok zor harcayacak. Bu da şarj ömrünü olumsuz şeklinde etkileyecek.

Akıllı telefonumdaki internetin süratiyle çok sık işim olmuyor, şarjım çok uzun gitsin diyorsanız cihazınızın ayarlar seksiyonuna girerek ağ seçeneklerinden ‘3G’yi seçin. Sonuç şeklinde 4.5G’den evvelki şarj ömrüne sahip olabilirsiniz.

BANKA ŞİFREMİ EŞLEŞTİRMEM GEREKİYOR MU?

4.5G’li sim kartlarını alan kullanıcılar bankacılık işlemlerinde problem yaşayabiliyor. Bunun nedeni de internet ve mobil bankacılık programlarına giriş amacıyla sarfedilen tek kullanım şifrenin tek bir SIM kartla eşleştirilmesi. Siz de 4.5G uyumlu SIM kart almışsanız ve dijital bankacılık işlemlerinizi gerçekleştiremiyorsanız, müşterisi bulunduğunuz bankanın davet merkezini arayarak ya da şubesine giderek eşleştirme prosedürünü birkaç dakikada tamamlayabilirsiniz.

EKRANIMDA 3G YERİNE 4.5G YAZACAK MI?

4.5G teknolojisi hem sürat hem de isim şeklinde ilk kez Türkiye’de kullanılacak. Akıllı telefon yapımcıları ise çok evvel ‘4.5G’ şeklinde bir çalışma yapmamış halda. Bu yüzden akıllı telefonların işletim sistemlerinde yeni teknoloji ‘LTE’ ve ‘4G+’ şeklinde belirtiliyor. Yani akıllı telefonunuzun üzerinde 4.5G yazmazsa şaşırmayın.

Fakat bunun amacıyla akıllı telefon yapımcıları Türkiye’ye hususi bir çalışma gerçekleştirdi. Mesela Samsung, yeni akıllı telefon modellerinde ‘4.5G’ simgesini kullanmaya başlayacak. Daha evvel alınan Samsung cihazları işletim sistemine gelen ilk güncelleme ile 4.5G simgesini kullanacak. Apple ise iPhone modellerinde benzer bir çalışma gerçekleştiriyor. Diğer yapımcıların de bu hususta harekete geçmesi bekleniyor.

HIZ TESTİ YAPMAM KOTAMI BİTİRİR Mİ?

4.5G’nin en heyecanlı yeri tartışmasız sürati. Etkileşim operatörleri gerçekleştirdikleri testlerle ulaştıkları süratlerla kendilerini ispatlamaya çalıştı. Bu gece sunulacak 4.5G ile ne kadar sürat ile internete bağlanacağımız da merak hususu. Bunun amacıyla ‘Speedtest’ isminde tanınmış bir program var. Ücretsiz şeklinde iOS ve Android işletim sistemlerine yayılan bu program ile hem indirme (download) hem de yükleme (upload) süratinizı ölçebilirsiniz. Fakat burada mühim bir uyarımız var.

4.5G yüksek sürate sahip bulunan bir teknoloji bulunduğu amacıyla gerçekleştireceğiniz testlerde kotanızı süratli bir biçimde yiyecektir. Yapılan testlerde 4.5G ile uygulanan her test 150 megabyte ile 300 megabyte arasında bir veri trafiği yaratıyor. Bu da kotanızın süratli bir biçimde bitmesi manasına geliyor. Yapacağınız testlere ilgi edin.

HANGİ UYGULAMALARDA 4.5G’Yİ KULLANIRIM?

Hızlanan mobil internet bağlantısı yeni program ve servislerin doğmasını sağlayacak. Genellikle HD, Full HD ve hem de 4K içerikler 4.5G bağlantısı ile kullananlara sunulabilecek hale gelecek. Akıllı telefonlardan izlenen maçlar, filmler ve diziler çok kaliteli ve takılmadan izlenebilecek. Buna ek şeklinde canlı izlenen yayınlara değişik kamera açılarından anlık şeklinde ulaşılabilecek.

‘LTE Broadcast’ şeklinde ifade edilen teknoloji ile stadyumda maç izlerken saha amacıyladeki kameralar arasında seçim yapılabilecek. Online video platformu You Tube ve canlı yayın programı Periscope gibi servisler çok kaliteli çözünürlükle kullanılabilecek.

4.5G’Yİ TELEFONDAH BAŞKA HANGİ CİHAZLARDA KULLANIRIM ?

Yeni etkileşim teknolojisi en etkili biçimde akıllı telefonlarda kullanılacak. Fakat tasarlanan yan mamüller de 4.5G amacıyla hazır hale getiriliyor. Mesela, taşınabilir akıllı projektörlere SIM kart takarak Wi-Fi bağlantısı olmadan bile televizyon izlenebilecek ve film izlenebilecek.

Tabletler de 4.5G’ye uyumlu halda. Hem de Wi-Fi paylaşımı amacıyla tasarlanan çoklu modemlere de SIM kart takılarak bilgisayar ve başka cihazlarda da 4.5G tecrübesi yaşanabilecek.

4.5G’YE GEÇMEZSSEM NE OLUR?

4.5G’ye geçmemeniz halinde şu anda etkileşiminizi aynı biçimde sağlayabilirsiniz. Başka bir söyleyişle etkileşiminizin kesilmesi gibi bir hal söz hususu olmaz. Şu anda cep telefonunuzda internet bile kullanmıyorsanız 4.5G’li dönemde hiçbir değişiklık yapmadan etkileşiminizi sağlayabilirsiniz. Şu anda 3G abonesiyseniz, internete aynı süratten bağlanabilirsiniz.

4.5G HIZIMI NASIL ARTTIRABİLİRİM?

Yeni dönemde akıllı telefonlarda en çok 375 mbps sürat sağlanacak. Fakat bu bana yetmez diyorsanız, etkileşim operatörlerinin ilerlettiği yeni bir teknoloji var. Wi-Fi ağlarıyla mobil interneti birleştiren bu teknolojiyle 1 gbps sürate ulaşabilirsiniz.

Yani aşağı yukarı 3 kat çok çok sürat alabilirsiniz. Fakat şu anda bu teknolojiye ideal akıllı telefon adedi bir elin parmaklarını geçmiyor. Bu teknolojiyi destekleyen akıllı telefon adedinin önümüzdeki dönemlerde yükselmesi bekleniyor.

4.5G KAPSAMA ALANI DIŞINDAYKEN NE YAPMALIYIM?

Operatörler, deyim yerindeyse gece gündüz çalışarak en çok kapsama kısmı amacıyla çalışmalarını devam ettirdi. Fakat bu kısa sürede bütün Türkiye’nin 4.5G kapsama kısmına sahip olması gerektiğince zor. Bu yüzden 4.5G’nin ilk sürelarında birtakım yerleşim birimleri kapsama kısmı dışında kalabilir. Eğer siz de kapsama kısmı dışındaysanız, operatörünüzü arayarak problemnu bildirin. Daha ileri dönemlerde ise kapsama kısmı süratle artacaktır.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR