Hindistan, Çin Sınırına Füze Konuşlandırdı

   2026 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Hindistan, Çin ile yaşanan sınır çatışmasının ardından Himalaya Dağları’ndaki Ladakh’a karadan havaya füze savunma sistemi yerleştirdi.

Times of India gazetesindeki habere göre, yetkililer, Çin savaş uçağı ve helikopterlerinin yol açacağı bir sorunun önlenmesi için bölgeye Hindistan ordusunun savunma sistemlerinin yerleştirildiğini belirtti.

Hindistan’ın adımı, Çin’in, iki ülke arasındaki Fiili Kontrol Hattı (LAC) boyunca savaş uçağı ve helikopterlerinin faaliyetlerini artırmasının ardından geldi.

“Akash (Gökyüzü)” isimli orta menzilli karadan havaya füze savunma sistemi yerli olarak Savunma Araştırma ve Geliştirme Örgütü (DRDO) tarafından geliştirildi.

BÖLGEDE GERİLİMİ YÜKSELTEN SÜREÇ

Hindistan’ın kuzeydoğusundaki Ladakh bölgesinde 15 Haziran’da 20 Hint askerinin ölümüyle sonuçlanan çatışmaya neden olan ve bölgede tansiyonu yükselten süreç, Çin askerlerinin mayıs başında üç noktadan Ladakh bölgesine girmesi, burada çadır ve askeri karakollar kurmasıyla başlamıştı.

Çin askerlerinin, “bölgeden ayrılmaları” yönünde defalarca yapılan sözlü uyarılara aldırış etmediği ifade edilmiş, iki ülke arasında bir diğer tartışma konusu Sikkim eyaletinde de Çin ve Hint askerleri arasında çatışmalar yaşanmıştı.

İki ülke askerlerinin Ladakh bölgesinin doğusunda ve Sikkim eyaletinde karşı karşıya gelmesinin ardından gözler bu bölgeye çevrilmişti.

Öte yandan haziran başında iki ülke dışişleri bakanlığı yetkililerinin sınırda artan gerilimi video konferans yoluyla görüştüğü açıklanmıştı.

Hindistan, anlaşmazlığın barışçıl müzakereyle üstesinden gelinmesi konusunda Çinli yetkililerle hemfikir olunduğunu bildirmiş, Pekin yönetimi de iki ülkenin gerilimin düşmesine ilişkin konsensüse vardığını duyurmuştu.

3 BİN 500 KİLOMETRELİK HAT, EGEMENLİK TARTIŞMALARININ MERKEZİ

Çin ve Hindistan arasındaki 3 bin 500 kilometrelik sınır hattının büyük bölümü, iki ülke arasında egemenlik tartışmalarına neden oluyor.

Pekin yönetimi, “Güney Tibet” olarak adlandırdığı Hindistan’ın Arunaçal Pradeş eyaletindeki 90 bin kilometrekarelik toprakta hak iddia ederken, Yeni Delhi, Aksai Chin platolarını kapsayan 38 bin kilometrekarelik alanın Çin tarafından işgal edildiğini savunuyor.

Taraflar, uzun yıllardır süregelen görüşmelere rağmen egemenlik ihtilaflarını çözemezken, iki ülke arasındaki gerilim, 2017’de de Çin’in bölgedeki bir sınır yolunu tartışmalı bir platoya uzatmaya çalışması üzerine artmıştı.

Diğer Haberler

5 Yıldızlı Yeni Logolu Formaları Satışa Çıktı

Türk futbolunun en köklü kulüplerinden Galatasaray, Süper Lig’de 2024-2025 sezon...

Doğal Gaz Sayaçlarında Zorunlu Değişim

Eski Sayaçların Kullanım Süresi DoluyorSanayi ve Teknoloji Bakanlığı, 2014 ile 2...

Avrupa Parlamentosu ABD Ticaret Anlaşmasını Askıya Aldı

Süreç Belirsizliğe Girdi Avrupa Parlamentosu, ABD yönetiminin Grönland’a yöneli...

Enerjinizi Gün Boyu Yüksek Tutacak Sağlık İpuçları

Gün boyunca enerjik kalmak, verimli ve sağlıklı bir yaşam sürmenin anahtarıdır. ...

Trump ile Musk Arasındaki Gerilim Yükseliyor

ABD Başkanı Trump ve Elon Musk Arasındaki Vergi Tartışması Alevlendi ABD Başkan...

En Yakın Müttefiki Rusya'yı Hayal Kırıklığına Uğrattı

Rusya'nın en yakın müttefiklerinden olan ve köken olarak Rusya ile aynı geçmişe ...

İTO Başkanı Avdagiç: "Enflasyonu Düşürmek Zorundayız"

İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, seçim öncesinde ara zam geleceği i...

"Fito" Lakaplı Çete Lideri, 4 Bin Polis ve Askerle Nakledildi

Ekvador'da başkan adayı Fernando Villavicencio'nun seçimlere 10 gün kala öldürül...

Şampiyon İspanya'dan ABD Başkanı Donald Trump'a Şok Fotoğraf Resti

Yeşil sahalarda kazanılan tarihi zaferlerin ardından yaşanan kutlamalar, bazen s...

Aşiret Düğününde Takılanlar Ağızları Açık Bıraktı

Van'da gerçekleştirilen ve 10 bin kişinin katıldığı aşiret düğününde damada 10 m...

Meloni Külliye'ye Son Gelen Lider Oldu

Ankara'da 2026 yılında düzenlenen NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi kaps...

Kırklareli'nde Bir Köye 100 Kilo Uyuşturucu Atıp Gitti

Bulgaristan veya Yunanistan'dan kalktığı öne sürülen bir helikopterin Türkiye sı...

Konya'da Çiftçilerden Traktör Konvoylu Eylem

Avrupa'nın pek çok kentinde günlerdir çiftçiler, tarım politikalarını protesto e...

Azerbaycan Ve Türkiye'den İsrail'in 1915 Kararına Tepki

İsrail hükümetinin 1915 olaylarını oy birliğiyle sözde soykırım olarak tanıma ka...

Cemre Baysel ve Cem Bölükbaşı Arasında Aşk İddiası

Yeni Bir Aşk Mı Başlıyor? Ünlü oyuncu Cemre Baysel, özel hayatıyla yeniden maga...
GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR