Türkiye yabancı ziyaretçi sayısında 6’ncı

   2026 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

AA muhabirinin, Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü’nün 2014 raporundan derlediği bilgiye göre, son 60 yılda giderek çeşitlenen ve gelişen turizm sektörü, dünyada en hızlı büyüyen alanlardan biri oldu. Turizm sektörü, geride bıraktığımız yıl da ekonomik iyileşmede önemli bir etken olmayı sürdürdü, özellikle istihdam alanı yaratmada fazla önemli itici güç konumunu korudu.

Dünyada son dönemlerde yaşanan krizlere rağmen turizm kesintisiz olarak gelişmeye devam ederken, dünya genelinde uluslararası ziyaretçi sayısı 1950’de 25 milyon, 1980’de 278 milyon, 1995’te 527 milyon iken, geride bıraktığımız yıl 1 milyar 133 milyona ulaştı.

2030’a kadar 1,8 milyar yabancı ziyaretçi

Yabancı ziyaretçilerin artışına bağlı olarak bu hal turizm gelirlerinin de artmasını sağladı. Dünyada turizm gelirleri 1950’de 2 milyar dolar, 1980’de 104 milyar dolar, 1995’te 415 milyar dolar iken 2014’te 1 trilyon 245 milyar dolara yükseldi.

Uluslararası ziyaretçilerin artış göstermesine bağlı olarak yapılan tahminlere göre, ziyaretçi sayısının 2030’a kadar 1,8 milyara ulaşması bekleniyor.

Yabancı ziyaretçi sayısında birinciliği 83,7 milyon ile Fransa kaparken, ABD 74,8 milyon ile ikinci, İspanya 65 milyon ile üçüncü, Çin 55,6 milyon ile dördüncü, İtalya 48.6 milyon ile beşinci, Türkiye ise 39,8 milyon ile altıncı oldu. Örgüt, yabancı ziyaretçi oranının bu yıl yüzde 3-4 arasında büyümesini bekliyor. Türkiye, 2013’te de 34 milyon 910 bin 98 turistle altıncı olmuştu.

ABD, turizm gelirinde birinci

Dünya genelinde 2013 yılında 1 trilyon 197 milyar dolar tespit edilen turizm harcaması, 2014’te yüzde 3,7 artarak 1 trilyon 245 milyar dolara yükseldi.

Çin, yurtdışı seyahatlerde 165 milyar dolarla en fazla harcama yapan ülkeler arasında liderliğe oturdu. Çin’i 112 milyar dolarla ABD, 92 milyar dolarla Almanya ve 58 milyar dolarla İngiltere takip etti.

Turizm geliri sıralamasında ise ABD 177 milyar dolarla ilk sırada yer alırken, İspanya 65 milyar dolarla ikinci, Çin 56 milyar dolarla üçüncü, Fransa 55 milyar dolarla dördüncü ve Macao (Çin’e bağlı özerk bir yönetim bölgesi) 50 milyar dolarla beşinci oldu. Türkiye ise turizm gelirlerinde 12. sırada yer aldı.

Diğer Haberler

Kapatma Kararı Gelin ve Damatları Kızdırdı

Ticaret Bakanlığı'nın aldığı berber, kuaför ve güzellik salonlarının haftanın bi...

İsa Aras Mersinli Osmaniye'de Sessizce Toprağa Verildi

16 Nisan 2026 tarihinde Kahramanmaraş'ın Onikişubat ilçesinde meydana gelen ve 9...

Polis Memurunun Şehit Olduğu Kazada Sürücü Alkollü Çıktı

Diyarbakır'da dün polis memuru Kemal Güleç'in şehit olduğu kazada, yan yoldan hı...

Kızılırmak'ta Bir Yılda Büyük Değişim

Türkiye’nin en uzun nehri olma özelliğini taşıyan Kızılırmak, son bir yıl içeris...

Suriye'nin Kuzeyinde 9 Terörist Etkisiz Hale Getirildi

"Terörsüz Türkiye" vurgusuyla başlatılan süreçte İmralı ile görüşmeler devam ede...

Leonardo DiCaprio'nun rol aldığı en iyi 5 film

90’lı senelerde yıldızı parlayan ve otuz yılı aşkın kariyeri boyunca başarı basa...

Konya'da Çiftçilerden Traktör Konvoylu Eylem

Avrupa'nın pek çok kentinde günlerdir çiftçiler, tarım politikalarını protesto e...

Balıkesir Su Tesisatçısı: İki Denizin Kesiştiği Coğrafyada Profesyonel ve Kalıcı Altyapı Çözümleri

Balıkesir, hem Marmara hem de Ege Denizi'ne kıyısı olan stratejik konumu, Kaz Da...

Türkiye 3 Metre Kaymış Durumda

Merkez üssü Kahramanmaraş olan depremlerle ilgili açıklamalarda bulunan Kandilli...

Yüksekte Güvenlik: İnşaatlarda Kenar Koruma Sistemlerinin Hayati Rolü

İnşaat projelerinde en büyük risklerden biri yüksekte çalışmadır. Özellikle iske...

Paradise Restaurant ile Sultanahmet’in Büyüsünü Keşfedin

Sultanahmet’in tarihi dokusunda, Türk mutfağının eşsiz lezzetlerini keşfetmek iç...

İstanbul'da Üç İlçeye Özel Araçla Giriş Paralı Oluyor

İBB ve AB işbirliği ile hayata geçirilen "İstanbul Sürdürülebilir Kentsel Ulaşım...

Part Time İş İlanları İçin Öneriler

Günümüzde iş arayanların karşısına çıkan en önemli fırsatlardan biri Part Time i...

Yardım Malzemelerini Yola Saçtılar

Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde depremlerde Türk...

Çamaşır Makinesi Arızaları: Sorunlarınıza Profesyonel Çözümler

Arizacozum.com, çamaşır makinesi arızaları konusunda uzmanlaşmış bir platformdur...
GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR