“Dünya Nüfusu 40 Yılda 2,5 Milyar Artacak”

   2026 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) Türkiye’nin Su Riskleri Raporu’na göre, sahip olunan halde 1,2 milyar şahıs su sorunu çekilen yerlerde yaşarken, 2050’de dünya nüfusunun yarıya yakını su sorunu çekecek.

AA muhabirinin rapordan derlediği verilere göre, dünya yüzeyinin büyük bölümü sularla kaplı olmasına rağmen, tatlı su kaynakları, dünya üstündeki su kaynaklarının yüzde 2,5’ini oluşturuyor. Bu suyun da yüzde 70’i buzul ve kar kütleleri içerisinde bulunuyor. Dünya yüzeyinin yalnızca yüzde 1’ini kaplamalarına rağmen, tatlı su ekosistemleri, tanınan bütün hayvan türlerinin yüzde 10’una ev sahipliği yapıyor.

Yeterli oranda ve güzel nitelikte suyun varlığı, tatlı su ekosistemlerinin bulunduğu kadar, besin güvencesinin ve sürdürülebilir kalkınmanın, esas koşulunu oluşturuyor.

Dünya nüfusunun aşağı yukarı beşte birine denk gelen, 1,2 milyar insan sahip olunan halde su sorunu çekilen yerlerde yaşamını sürdürüyor. Bu kapsamda, 2050’de dünya nüfusunun aşağı yukarı yüzde 40’ının su sorunu çekilen havzalarda yaşayacağı öngörülüyor.

– “Dünya nüfusu 40 senede 2,5 milyar artacak”

Suya bulunan talep nüfustan çok süratli yükselirken, son asır içerisinde dünya nüfusu üç kat, su kaynaklarına bulunan talep ise yedi kat artmış bulunuyor.

Tatlı su kaynaklarının aşağı yukarı yüzde 70’i tarımda kullanılıyor. Artan nüfusun yanı sıra gelir ve tüketim seviyesinin yükselmesi ile besin ürünlerine yönelik taleplerin yükselmesi da su kaynakları üstünde ek baskı yaratıyor. Bu talep artışını karşılayabilmek amacıyla, tarımsal sulamada sarfedilen su miktarının 2050’ye kadar 2 katına çıkma olsılığı bulunuyor.

Suyun kullanım alanlarının yükselmesi, suya yönelik talep artışının en esas sebeplerinden birini oluşturuyor. Enerji ve besin üretimi dahil olmak üzere çoğu ekonomik etkinlik amacıyla en mühim kayıtların başında gelen su, yalnızca hidroelektrik üretiminde değil, fosil yakıtlar ya da kaya gazı gibi yeni enerji kaynaklarının üretim süreçlerinde de yoğun biçimde kullanılıyor.

– “İklim farklılığı kuraklığa yol açıyor”

Küresel iklim farklılığı, suyun döngüsünü etkileyerek, kimi yerlerde taşkın ve sellere, kimi yerlerde ise kuraklığa yol açıyor. Bu durum, vakit ve mekan yönünden suya erişimde sıkıntılar yaratıyor.

Nüfus artışı, şehirleşme ve sanayileşmeye bağlı şeklinde su kirliliğinin yükselmesi ve temiz su kaynaklarının giderek azalması da mühim problemlerin başında geliyor. Kısıtlı bulunan tatlı su kaynaklarının endüstriyel, evsel ve tarımsal atıklarla kirletilmesi, tatlı su kaynakları üstündeki baskının yükselmesine sebep oluyor.

Atık suların tekrar tabiata ve ekonomiye kazandırılması gerektiğince maliyetli bir prosedür gerektirirken, bir litre atık suyun temizlenebilmesi amacıyla 8 litre temiz suyun kullanılması gerekiyor.

Diğer Haberler

Trump O Savaştaki Tarafını Açıkladı

Afganistan Çatışmasına Müdahale Mesajı Dünyayı Sarstı Pakistan ile Afganistan a...

Erdoğan: "Hamas Anadolu'yu da Savunuyor"

Cumhurbaşkanı Erdoğan geçtiğimiz haftalardaki bir açıklamasında Kuvayımilliye'ye...

Rusya'nın Avrupa Planlarında Baltık Ülkeleri İlk Sırada

Rusya’nın Askeri Takvimi Öne Çekildi Ukrayna Askeri İstihbarat Başkanı Kiril Bu...

İran'ın Misillemesi Bakanları Karşı Karşıya Getirdi

Savaş Altıncı Gününde, Kabinede Gerginlik Tırmanıyor İsrail ile İran arasında 1...

Putin'den Trump'a Övgü Dolu Sözler

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD Başkanı Donald Trump'ın Avrupa'nın elit...

Düşen Askeri Uçakta Şehit Olan Mehmetçiklerimize Son Veda

Milletin Yüreğini Dağlayan Büyük AcıGürcistan’da düşen askeri kargo uçağında şeh...

Türk SİHA'ları Yunanistan'ı Masrafa Soktu

Türkiye'nin son zamanlardaki savunma sanayi atağı komşuyu harekete geçirdi. Yuna...

Ermenistan'da Başbakan Paşinyan Resmen İstifa Etti

Ermenistan'da siyasi süreçte önemli bir gelişme yaşandı. Başbakan Nikol Paşinyan...

Lübnan'da Cihazların İnfilak Ettiği An Kan Dondurdu

İsrail, Lübnan'daki çağrı cihazlarına sızarak patlattı. Korkunç saldırıyı Lübnan...

Yunan Arama Kurtarma Ekibi Türkiye'de Yaşadıklarını Anlattı

Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin ardından arama kurtarma çalışmalarına ...

Orta Doğu Ateşkesiyle Kısıtlamalar Kalkıyor

Diplomatik Zafer ve Manevi Geri Dönüş Küresel siyasetin merkez üssü haline gele...

Yurt Dışında Kullanılan Oylar Yola Çıktı

Türkiye'de 14 Mayıs'ta yapılacak seçimler için oy kullanma süreci birçok noktada...

Türk Enerji Şirketi, Afrika Ülkesinin Elektriğini Kesti

Batı Afrika ülkesi Gine-Bissau'nun başkenti Bissau, Türk elektrik tedarik şirket...

Meloni Külliye'ye Son Gelen Lider Oldu

Ankara'da 2026 yılında düzenlenen NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi kaps...

New York'un Belediye Başkanı Mamdani'den İlk Gün Hamlesi

New York’ta Yönetim Değişti: Zohran Mamdani’den İlk Günde Dikkat Çeken İptaller ...
GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR