Ali Babacan’ı Vekillik İçin Davutoğlu İkna Etti

   2026 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Ali Babacan’ın son dakikada Davutoğlu’nun yoğun çabasıyla aday listesine eklendiği belirtiliyor.

SON DAKİKA SÜRPRİZİ OLDU

13 senedir ekonominin değişikliğe uğramayan tek patronu Ali Babacan son dakika sürpriziyle yine aday gösterildi. Kulislerde, son dakikaya kadar aday listelerinde adı geçmeyen ve milletvekili adaylığı amacıyla de müracaatte bulunmayan Babacan’ın, Davutoğlu’nun yoğun çabasıyla son dakikada aday listesine eklendiği belirtiliyor. AK Parti’nin Ankara 1. bölge 1. sıra adayı bulunan Babacan’ın yeni devrede ekonominin patronluğunu sürdürmesi ihtimal dahilinde. 2002 senesinden beri yalnızca iki senelik Dışişleri Bakanlığı devresininde ekonominin patronluğundan uzak kalan Babacan devre devre içerisinde varbulunduğu hükümetlerle de ters düştü. Görüş ayrılığı bilhassa Merkez Bankası’nın faiz politikası ile doruğa çıktı. Piyasanın en gözde bakanlarından bulunan Babacan’ın ekonominin dümeninde olması piyasalarda ekonominin istikrarının devam etmesi şeklinde algılanıyordu.

35 YAŞINDA BAKAN OLDU

1967 senesinde doğan Babacan, TED Koleji’ni birincilikle bitirdikten sonra ODTÜ Endüstri Mühendisliği bölümünden de birincilikle mezun oldu. 3 Kasım 2002’de milletvekili seçildiğinde 35 yaşındaydı. Hazine’den mesul Devlet Bakanlığı görevine getirilince genç yaşı nedeniyle, soyadından da esinlenerek, “Bebecan” esprisi bile yapıldı. 2002-2007 yılları arasında ekonomiden mesul devlet bakanlığı vazifesini yürüttü. 2007-2009 yılları arasında Dışişleri Bakanlığı yaptı. 2009 senesinden sonra ekonominin başına yine döndü bu sefer Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı oldu.

iste-babacan-i-adaylik-icin-ikna-eden-isim_x_7706500_2731_z5[1]

MALİ KURAL İSTEMİŞTİ

Babacan devresininde TL’den altı sıfır atıldı, 2013 senesinde 421 milyon dolarlık borcun ödenmesiyle IMF’ye borç ödemesi tamamlandı. Fakat Babacan 2008-2010 yılları arasında IMF’yle yeni bir uyuşma imzalanması ve mali kurala geçilmesi konusu ile alakalı devresinin Başbakanı Tayyip Erdoğan’la görüş ayrılığına düştü. Meclise sevk edilen mali kuralın askıya alınmasından sonra Babacan tepkisini “Bir oldukça mali kuralla alakalı konuşmayacağım” diyerek göstermişti.

MERKEZ BANKASI GERGİNLİĞİ

Babacan, şimdiye kadar en sorunlu günlerini Merkez Bankası’yla alakalı yaşadı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın fazla sert eleştirdiği Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Ali Babacan’ın hem çocukluk dostu hem de en yakın çalışma dostu. Cumhurbaşkanı Erdoğan oldukça önceki Merkez Bankası başkanları da eleştirdi fakat Başçı’ya yönelik ifadeleri fazla oldukça ağır oldu. Erdoğan ile Başçı son şeklinde 11 Mart 2015 tarihinde Babacan’ın da katıldığı bir sunumla tatlıya bağlandı.

İNŞAAT MI SANAYİ Mİ?

Babacan Cumhurbaşkanı Erdoğan’la “inşaat mı, endüstri mi” tartışmasında da ters düştü. Erdoğan, inşaat sektörünün geliştirilmesinin “olmazsa olmaz” bulunduğunu dile getirince, Babacan, “Sanayide kazanmadan borçlanarak lüks hayat olmaz” karşılığını vermişti. Babacan son şeklinde geçen hafta büyüme politikalarını eleştirerek “Küresel büyümenin krizden sonra yavaş yavaş başladığını görmüştük, ama büyümenin kalitesine dair problemler vardı. Büyüme kapsayıcı değildi. Büyüme, yapısal reformlardan değil, maddi genişlemeden geliyordu. Genellikle maddi doğrultuda yeteri kadar yatırıma ilgi gösterilmiyordu. Bu yüzden kapsayıcılık, inovasyon ve programlamayı söyledik” diye konuştu.

Babacan 7 Haziran tercihlerinde üç devrelik bulunduğu amacıyla aday olamadı. 1 Kasım tercihleri amacıyla adaylık müracaatı 3 Eylül’de bitti fakat Babacan adaylık müracaatı yapmadı. AK Parti kongresinden sonra Ali Babacan parti yönetimine alınmayınca Babacan’ın aday olmayacağı konuşulmaya başlandı.

Diğer Haberler

Bakan Şimşek: Suudi Arabistan'a Turist Götürebiliriz

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Suudi Arabistan'ın iddialı turizm hedefle...

Köfteci Yusuf Ürünlerini "Helal Sertifika" Adı Altında Satıyormuş

Tarım Ve Orman Bakanlığı'nın yayınladığı taklit ve tağşiş yapılan gıdalar listes...

Suriye’de Yeni Para Birimi Dönemi Başlıyor

Ekonomide Tarihi Adım Suriye Merkez Bankası Başkanı Abdülkadir el Hasriya, ül...

Devlet Bahçeli'den HÜDA PAR'la İlgili İlk Yorum

HÜDA PAR'ın 14 Mayıs seçimlerine AK Parti listelerinden gireceğini açıklaması so...

Berke'den, Okan Buruk'a Beklenmeyen Yanıt

Eyüpspor kalecisi Berke Özer, Galatasaray Teknik Direktörü Okan Buruk'un ''Kenar...

Galatasaray Beraberliği Atletico Madrid'i Zora Soktu

İlk 8 Hesapları Karıştı UEFA Şampiyonlar Ligi’nde Galatasaray ile İstanbul’da 1...

Trendyol Süper Lig'de Derbi Haftaları Belli Oldu

Süper Lig 2024-2025 sezonu fikstür çekimi, TFF'nin Riva'daki merkezinde yapıldı....

Ünlü Oyuncu Hazal Kaya'dan Karnı Burnunda Poz

İkinci çocuğunu kucağına almak için gün sayan ünlü oyuncu Hazal Kaya, hamilelik ...

Turist Kazıklayan Taksici, Utanmadan Böyle Pazarlık Yaptı

İstanbul'da tatil yapan turist çift, Eminönü'nden taksiye binerek Mecidiyeköy'e ...

Fırıncı Elektrik Faturasını Görünce Küçük Dilini Yuttu

Fransa'nın kuzeydoğusundaki Bollwiller kasabasındaki bir fırıncıya 109 bin eurol...

Petrol Fiyatlarında Sert Yükseliş: Brent Tırmanışta

Küresel enerji piyasalarında dikkat çeken bir hareketlilik yaşanıyor. ABD’nin İr...

Fenerbahçe'de Anderson Talisca Dönemi Sona Erdi

Fenerbahçe, Brezilyalı yıldız Anderson Talisca ile yollarını ayırdığını resmen d...

Bahçeli'den Merih Demiral Soruşturmasına Sert Tepki

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Avusturya maçında attığı gollerden sonra bozku...

Saint-Maximin Fenerbahçe'ye Veda Etti

Süper Lig'de sezonun sona ermesiyle birlikte transfer piyasası hareketlenirken, ...

Konya'da Çiftçilerden Traktör Konvoylu Eylem

Avrupa'nın pek çok kentinde günlerdir çiftçiler, tarım politikalarını protesto e...
GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR