Ali Babacan’ı Vekillik İçin Davutoğlu İkna Etti

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Ali Babacan’ın son dakikada Davutoğlu’nun yoğun çabasıyla aday listesine eklendiği belirtiliyor.

SON DAKİKA SÜRPRİZİ OLDU

13 senedir ekonominin değişikliğe uğramayan tek patronu Ali Babacan son dakika sürpriziyle yine aday gösterildi. Kulislerde, son dakikaya kadar aday listelerinde adı geçmeyen ve milletvekili adaylığı amacıyla de müracaatte bulunmayan Babacan’ın, Davutoğlu’nun yoğun çabasıyla son dakikada aday listesine eklendiği belirtiliyor. AK Parti’nin Ankara 1. bölge 1. sıra adayı bulunan Babacan’ın yeni devrede ekonominin patronluğunu sürdürmesi ihtimal dahilinde. 2002 senesinden beri yalnızca iki senelik Dışişleri Bakanlığı devresininde ekonominin patronluğundan uzak kalan Babacan devre devre içerisinde varbulunduğu hükümetlerle de ters düştü. Görüş ayrılığı bilhassa Merkez Bankası’nın faiz politikası ile doruğa çıktı. Piyasanın en gözde bakanlarından bulunan Babacan’ın ekonominin dümeninde olması piyasalarda ekonominin istikrarının devam etmesi şeklinde algılanıyordu.

35 YAŞINDA BAKAN OLDU

1967 senesinde doğan Babacan, TED Koleji’ni birincilikle bitirdikten sonra ODTÜ Endüstri Mühendisliği bölümünden de birincilikle mezun oldu. 3 Kasım 2002’de milletvekili seçildiğinde 35 yaşındaydı. Hazine’den mesul Devlet Bakanlığı görevine getirilince genç yaşı nedeniyle, soyadından da esinlenerek, “Bebecan” esprisi bile yapıldı. 2002-2007 yılları arasında ekonomiden mesul devlet bakanlığı vazifesini yürüttü. 2007-2009 yılları arasında Dışişleri Bakanlığı yaptı. 2009 senesinden sonra ekonominin başına yine döndü bu sefer Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı oldu.

iste-babacan-i-adaylik-icin-ikna-eden-isim_x_7706500_2731_z5[1]

MALİ KURAL İSTEMİŞTİ

Babacan devresininde TL’den altı sıfır atıldı, 2013 senesinde 421 milyon dolarlık borcun ödenmesiyle IMF’ye borç ödemesi tamamlandı. Fakat Babacan 2008-2010 yılları arasında IMF’yle yeni bir uyuşma imzalanması ve mali kurala geçilmesi konusu ile alakalı devresinin Başbakanı Tayyip Erdoğan’la görüş ayrılığına düştü. Meclise sevk edilen mali kuralın askıya alınmasından sonra Babacan tepkisini “Bir oldukça mali kuralla alakalı konuşmayacağım” diyerek göstermişti.

MERKEZ BANKASI GERGİNLİĞİ

Babacan, şimdiye kadar en sorunlu günlerini Merkez Bankası’yla alakalı yaşadı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın fazla sert eleştirdiği Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Ali Babacan’ın hem çocukluk dostu hem de en yakın çalışma dostu. Cumhurbaşkanı Erdoğan oldukça önceki Merkez Bankası başkanları da eleştirdi fakat Başçı’ya yönelik ifadeleri fazla oldukça ağır oldu. Erdoğan ile Başçı son şeklinde 11 Mart 2015 tarihinde Babacan’ın da katıldığı bir sunumla tatlıya bağlandı.

İNŞAAT MI SANAYİ Mİ?

Babacan Cumhurbaşkanı Erdoğan’la “inşaat mı, endüstri mi” tartışmasında da ters düştü. Erdoğan, inşaat sektörünün geliştirilmesinin “olmazsa olmaz” bulunduğunu dile getirince, Babacan, “Sanayide kazanmadan borçlanarak lüks hayat olmaz” karşılığını vermişti. Babacan son şeklinde geçen hafta büyüme politikalarını eleştirerek “Küresel büyümenin krizden sonra yavaş yavaş başladığını görmüştük, ama büyümenin kalitesine dair problemler vardı. Büyüme kapsayıcı değildi. Büyüme, yapısal reformlardan değil, maddi genişlemeden geliyordu. Genellikle maddi doğrultuda yeteri kadar yatırıma ilgi gösterilmiyordu. Bu yüzden kapsayıcılık, inovasyon ve programlamayı söyledik” diye konuştu.

Babacan 7 Haziran tercihlerinde üç devrelik bulunduğu amacıyla aday olamadı. 1 Kasım tercihleri amacıyla adaylık müracaatı 3 Eylül’de bitti fakat Babacan adaylık müracaatı yapmadı. AK Parti kongresinden sonra Ali Babacan parti yönetimine alınmayınca Babacan’ın aday olmayacağı konuşulmaya başlandı.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR