‘Anlaşma kısa vadeli riskleri azaltır’

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

IHS Global Insight Kıdemli Ekonomisti Diego Iscaro, Avro Bölgesi liderleri ile Yunanistan arasında uygulanan uyuşmanın ülkenin yalnızca kısa vadeli tehlikelerini azaltabileceğini belirterek, endişelerin hala devam ettiğini ifade etti.

Konuya ilişikin şeklinde AA muhabirinin sorularını cevaplayan Iscaro, Yunanistan’ın hala güç bir hal ortamında bulunduğunu aktardı. Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın uyuşma konusu ile ilgili partisini ikna etmesinin güç olacağını dile getiren Iscaro, uyuşma paketinin başka parlemento üyeleri yönünden kabul edilebileceğini fakat bunun da garanti olmadığını vurguladı.

Iscaro, uyuşmada belirlenecek uygulamaların Yunanistanı aşırı derecede güçlayabileceğini kaydetti. Yunanistan’ın 50 milyar avroluk özelleştirme fonu oluşturmasının ülkeye ağır gelebileceğini izah eden Iscaro, Atina’nın bu fonu oluşturamayabileceğini söyledi.

Iscaro, Avro Bölgesi liderleri ile Yunanistan arasında uygulanan uyuşmanın ülkenin yalnızca kısa vadeli tehlikelerini azaltacağını belirterek, endişelerin hala devam ettiğini ifade etti. Anlaşmanın ülkedeki bankacılık sektörünü biraz rahatlatabileceğini açıklayan Iscaro, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB), Acil Likidite Desteği’ndeki (ELA) sınırı kaldırabileceği ve bankaların açılabileceği öngörüsünde bulundu.

Iscaro, Yunan bankalarında belli bir vakit sermaye kontrollerinin devam etmesi gerekliliğini dile getirdi.

“Anlaşma ardından proses Yunanistan amacıyla güç olacak fakat Grexit bu haldan oldukça güç olurdu”

UniCredit Avro Bölgesi Başekonomisti Marco Valli ise “Anlaşma ardından proses Yunanistan amacıyla güç olacak fakat Yunanistan’ın Avro Birliği’nden çıkması (Grexit) bu haldan oldukça güç olurdu” ifadelerini kullandı. Uzun vakitcek bir belirsizlik devresine girildiğini altını çizen Valli, Grexit riskinin belli bir vakit oldukça devam edebileceğini kaydetti.

Valli, Yunanistan’ın sosyal dokusunun gergin bir yapıda olduğunu bu nedenden ötürü uyuşmanın uygulanmasının tehlikeler içerebileceğini ifade etti.

Işık FX Araştırma Eksperi Gizem Nalbantlı da yeni kurtarma programının kısa vadede Yunanistan’ı finanse edecek olsa da borç yükünün azaltılması gerekliliğini belirterek, borç yükünün azaltılmaması halinde ülkenin yine aynı hale dönebileceğini kaydetti.

(AA)

ECB’nin kapalı bulunan ve sermaye kontrolleri ile karşı karşıya kalan bankaların destekçisi konumunda olduğunu dile getiren Nalbantlı, reformların çarşamba gününe kadar Yunanistan parlementosundan geçmesi ardından ELA’nın bir oran artırılabileceğini söyledi.

Avro Bölgesi liderleri Yunanistan amacıyla anlaştı

Avro Bölgesi liderlerinin 17 saate yakın vakitn zirvesinde Yunanistan, iflastan kurtulmak ve avroda kalabilmek amacıyla ağır şartları kabul etmek mecburiyetinde kaldı.

Üç sene vakitli 82-86 milyar avroluk üçüncü kurtarma paketi karşılığında Atina’nın kabul ettiği koşullardan öne çıkanlar şöyle:

“Yunanistan’da kemer sıkma önlemleri ağırlaşarak devam edecek. KDV artırımı dahil vergi düzenlemeleri, çalışma pazarı reformu ve emeklilik reformu gerçekleştirilecek. Yunanistan otomatik bütçe kesintilerini öngören mali kurala geçecek ve istatistik kurumunun bağımsızlığını güçlendirecek”

Kamunun en kıymetli aktiflerinin aktarma edilmesiyle Atina’da 50 milyar avroluk bir özelleştirme fonu oluşturulacak. Özelleştirmeler Troyka kurumlarının denetiminde yapılacak. Elde edilecek gelirin yarısı bankalara sermaye takviyesinde, bir çeyreği borç geri ödemesinde ve kalan çeyreği yatırımlarda kullanılacak.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR