AP Türkiye Raportörü’nden Çağrı: Silah Bırakın İnsan Haklarına Uyun

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Katı Piri, Güneydoğu ziyaretinin sonrasında, bölümde sivil kayıpların devam etmemesi amacıyla PKK’ya hemen silah bırakma davetinde bulundu. Piri, Türk emniyet güçlerinin de operasyonlar esnasında insan hakları standartları uyması gerekliliğini ifade etti.

YAZILI AÇIKLAMA İLE BÖLGEDEKİ KANAATLERİNİ PAYLAŞTI

Avrupalı Sosyalistler ve Demokratlar, Diyarbakır’a ziyarette bulundu. S&D grubu başkan muavini Knut Fleckenstein, AP Türkiye Raportörü Kati Piri ile birlikte, AB Türkiye Karma Parlamento Komisyonu Üyesi Howitt, S&D üyeleri ve Avrupa Sosyalist Parti Yardımcısı Jan Royall katıldı. Grup, bugün yazılı açıklama ile bölümdeki kanaatlerini paylaştı.

“PKK DERHAL SİLAH BIRAKSIN”

Türkiye raportörü yaptığı ziyaretin sonrasında “PKK’nın hemen silah bırakması ve şehirlerdeki gençlik milislerini geri çekmesi gerekliliğini” belirtti. Aksi durumda şehirlerdeki Türk ve Kürtlerin ölümüne neden olmaya devam ederek ülkeyi iç savaşın eşiğine ittiğini belirti.

ap-turkiye-raportoru-nden-guneydogu-icin-cagri_x_8183538_4147_z2[1]

“BARIŞ GÖRÜŞMESİ YAPIN” ÇAĞRISI

Kati Piri, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin de operasyonları yürütürken insan hakları standartlarına uyması gerektiği ve ulusal nüfusa karşı toplu cezalandırmadan kaçınması gerekliliğini vurguladı. “Cizre’de gerçekleşen katliam etraflıca araştırmalı ve tekrarlanmamalı.” diyen Piri, Diyarbakır’da operasyonların devam ettiği bölümde sıkışıp kalan sivillerin tahliyesi amacıyla alınan kararları da memnuniyetle karşıladığını ve bu kararların devam etmesini beklediğini kaydetti. Kürt probleminin askeri yollarla çözülemeyeceğini ifade eden Piri, bir tür ateşkes üstünde uyuşmaya varılıp barış görüşmeleri yapılmasını istedi.

“MASANIN ETRAFINA DÖNÜN”

S&D Grubu Başkan Yardımcısı Knut Fleckenstein da PKK ve Türk emniyet güçleri arasında kalan masum yurttaşların ölümün engellenmesi amacıyla acilen ateşkes yapılmasını ve tarafların masanın çevresine dönmesini talep etti.

“SİVİLLERİN TAHLİYESİNE İZİN VERİN”

S&D Dış İlişkiler koordinatörü Richar Howitt ise “ulusal Kürt siyasetçiler ile Türk hükümeti arasında etkileşim eksikliği ve güvensizlik” olduğunu belirterek, “Bunu aşmak amacıyla çatışma bölgesinden sivillerin tahliyesine izin verilmesi gerek.” dedi. Kızılay ya da gibi kuruluşların eşlik ederek bu hususta bir uyuşma yapılması gerekliliğini bildiren Howitt, “Suriye!de siviller amacıyla ulusal ateşkesler olmuştur, Güneydoğu’da da bunu başarmak mümkündür.” ifadelerini kullandı.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR