Azerbaycan ile Dış Ticaret Hedefi

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Azerbaycan İş Konseyi Başkanı Cengiz Gül, Türkiye ile Azerbaycan arasındaki dış ticaret hacminin bavul ve sınır ticareti dahil olmak üzere 4 milyar dolar düzeyinde bulunduğunu, fakat bu rakamın iki ülke arasındaki potansiyelin altında kaldığını bildirdi. Gül, “Dış ticaret hacmimizi 2017 senesinde 10 milyar dolara çıkarma hedefimiz var” dedi.

İş adamları, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, 1. Avrupa Oyunları’nın açılış törenlerine katılmak üzere yapacağı Bakü ziyaretinden umutlu.

Konuya dair AA muhabirine değerlendirmelerde tespit edilen Cengiz Gül, son dönemdeki petrol fiyatlarının düşüşü ve ülkede yaşanan devalüasyon sebebiyle Azerbaycan’ın sorunlu günler yaşadığını söyledi. Buna karşın Türkiye ile ilişkilerin çok güzel düzeyde seyrettiğini altını çizen Gül, Azerbaycan’ın bu sorunlu günleri aşmak amacıyla lüzumlu tedbirleri aldığını ifade etti.

Türk firmalarının, bu ülkede oldukça çok ticari faaliyetlerde bulunduğunu izah eden Gül, “Firmalarımız Azerbaycan’da seneler süresince oldukça çok ticaret ve endüstri üstüne yatırım yapmış. Öte yandan, firmalarımızın ülkede yoğun müteahhitlik faaliyetleri de bulunuyor. Ülkede bilhassa son dönemdeki satın alma gücünde yaşanan azalma, firmalarımızı etkiledi ama bu durumun geçici olduğunu düşünüyoruz, işler devam ediyor” diye konuştu.

– “Yapılacak görüşmelerden umutluyuz”

İki ülke arasındaki ticarete de değinen Gül, bavul ve sınır ticareti dahil olmak üzere, Türkiye ile Azerbaycan arasında 4 milyar dolarlık bir hacmin bulunduğunu söyledi. Gül, “Bu rakamın, iki ülke arasındaki potansiyelin altında olduğunu düşünüyoruz. Dış ticaret hacmimizi 2017 senesinde 10 milyar dolara çıkarma hedefimiz var. Son dönemde yaşanan sıkıntılar olmasaydı, bu rakama şuandan çok oldukça yaklaşmış olabilirdik” dedi.

Azerbaycan’ın Türk yatırımcısına açık olduğunu bildiren Gül, ülkenin bilhassa tarım bölümünde ciddi beklentisinin olduğunu bildirdi. Türkiye ile Azerbaycan’ın bilhassa enerji ve ulaştırma bölümünde ortak yürüttüğü büyük projeler olduğuna işaret eden Gül, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyaretinde bu konuların da gündeme gelebileceğini ve yapılacak görüşmelerden umutlu olduklarını sözlerine ekledi.

– Türkiye-Azerbaycan ilişkileri

Ekonomi Bakanlığı’nın bilgilerine göre, tarihi geçit ve ticaret yolları üstünde tespit edilen Azerbaycan, 1991 senesinde bağımsızlığını kazanmasının sonrasında yaşadığı büyük problemleri aştı ve süratli bir büyüme sürecine girdi.

Petrole mühim yatırımlar yapan Azerbaycan, önümüzdeki 15 sene amacıyla 50 milyar dolar petrol geliri bekliyor.

Geçen sene 21,7 milyar dolarlık ihracat, 9,2 milyar dolarlık dışalım yapan Azerbaycan, bu dönemde toplam 30,9 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaştı ve 12,5 milyar dolarlık dış ticaret çoğu verdi. Söz hususu senede 128 ülke ile ticaret sağlayan Azerbaycan’ın ihracatının çok büyük bir bölümü petrol ve petrol ürünlerinden, dışalımı ise enerji sektörü amacıyla gereksinim duyulan makine ve ekipmanlardan kaynaklandı.

Azerbaycan’ın dışalımında mühim bir yer tutan Türkiye, bu ülkeye en çok mobilya, aksam ve parçaları ihraç ederken, ithal ettiği ürünlerin başında işlenmemiş alüminyum geliyor.

Öte yandan, Türk firmaları, Azerbaycan’da yoğun bir müteahhitlik etkinliği yürütüyor. Söz hususu firmalar, Azerbaycan’da başkanlık sarayları, Milli Meclisin restorasyonu ve ek binasının tamamlanması, havaalanı inşası, yol, su, elektrik, enerji nakil hatları gibi sahalarda mühim projeler gerçekleştiriyor.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR