Dolar 3.9070’ye Yükselerek Rekor Tazeledi!

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Dolar rekor tazeledi. Dolar/TL, sabah saatlerinde 3.8950’ye kadar yükselerek yeni tarihi zirveyi test eder iken ardından 3.85 düzeyinin altına gerilemişti. Kur yine yükselişe geçerek zirvesini 3.9070 standardına taşıdı.

YILBAŞINDAN BU YANA TL, DOLAR KARŞISINDA YÜZDE 9,4 DEĞER KAYBETTİ

Son dönemde siyasi kaygılar ve TCMB’nin TL’deki değer kayıbının önüne geçmek amacıyla lüzumlu adımları atamayabileceği endişesi ile gelişmekte bulunan ülke para birimlerinden negatif ayrışan TL’deki değer kayıbı bu sabah hacimsiz piyasada lokal döviz isteği ile hızlanırken, gerektiğince kısa bir vakit içerisinde TL dolar ve euro karşısında tarihi düşük seviyeleri test etti. TL’nin dolar karşısındaki değer kayıbı yılbaşından bu yana ise yüzde 9.4’e ulaştı.

EURO DA REKOR KIRDI

Euro/TL de 4.1083’e kadar yükselirken, TL’nin euro karşısındaki değer kayıbı da yüzde 2’yi aştı. Kur, saat 17.19 itibari ile 4.09 seviyesinden prosedür gördü.

DOLAR 4 TL OLUR MU?

Işık FX Başanalisti Gizmen Nalbantlı: “Kurda 3.80’e yaklaşılması ile dün Merkez Bankası döneme girmeye başladı. Yabancı para mecburi karşılık oranları bütün vade dilimlerinde 50 baz puan indirildi ve finansal sisteme 1.5 milyar dolar ek likidite sağlandı. Hem de bankaların borç alabilme limitleri 22 milyar Türk lirasına düşürüldü. Kurda kalıcı düşüş görebilmemiz amacıyla döviz likiditesine ek şeklinde TL’nin reel getirisinin de güçlendirilmesi gerekiyor. Son belirtiler enflasyon rakamları ardından reel faizlerin negatife dönmesi TL’deki negatif ayrışmayı kuvvetlendirmişti. Borç alma limitlerinin düşürülmesi kredi büyümesinin olumsuz etkileyebilir” dedi.

Ekonomik aktivitenin zayıfladığı bu ortamda Merkez Bankası’nın işinin gerektiğince güç göründüğünü bildiren Nalbantlı, “TL’deki değer kayıbını durdurmak amacıyla faiz artışı gerekiyor, faizi artırsa bu sefer ekonomide çok da yavaşlayacak. Merkez Bankası’nın faiz artışı amacıyla kurda 4.00 bölgesinin beklemesinin doğru olacağını düşünüyorum.FED’in faiz artışlarının olacağı bu yıl, TL üstündeki baskının devam edebileceğini düşünüyorum. Kurda kalıcı düşüşler amacıyla 3.70’in altında fiyatlamalar görmeliyiz. 3.82-3.85 düzeyinin üstünde kalırsak 4 TL görülebilir” dedi.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR