Emekli Maaşlarını Yüzde 15 Artırmanın Yolu Açıldı

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Türkiye’de milyonlarca çalışan emekli olacağı tarihi merak ettiği kadar alacağı maaşı da öğrenmek istiyor. Emekli maaşını belirleyen en mühim değişken sizin çalışırken yatırılan prime temel kazancınız. Yani derli toplu ödemelerle eş güdümlü brüt maaşınız. Kendi namına iş yapanlar amacıyla ise bildirdikleri kazançları. Bu maaşınız ne kadar çoksa emekli maaşınız da o oranda yüksek oluyor. Sistem prime temel kazanca bir üst sınır belirliyor. Bu da şimdiye kadar brüt asgari ücretin 6.5 katı kadardı. Önceki gün yürürlüğe giren torba yasa ile eş güdümlü bu oran 7.5 kata kadar çıkartıldı. 2016 senesi asgari ücreti düşünüldüğünde, çalışanlar ya da kendi namına iş yapanlar (Bağ-Kur’lular) 7.5×1.647TL = 12.352.50 TL kazanç bildirebilecek. Yılbaşında asgari ücretin yükselmesi ile bu oran da yükselecek. Mesela asgari ücret bin 400 lira net olursa bu rakam 13 bin 297.50 TL’ye kadar çıkabilecek.

NE ANLAMA GELİYOR?

Bu rakamın yüksek olması sizin SGK’ya bildirdiğiniz kazancı artırdığından emekli maaşını da yükseltiyor. Dolayısıyla yüksek kazanç bildirme limitiniz artıyor. Aynı anda hem kendi işini yapan hem de bir şirkette çalışanlar amacıyla de bu rakamın yüksek olması üstünlüklı. Çifte kazançlarının üst limitini oldukça yüksek tutabilecekler. Yine askerlik ve doğum borçlanması ile yurtdışı borçlanması yapanlar amacıyla de üstünlük sağlayacak. Böylece oldukça yüksek borçlanma ve emekli maaşını artırma imkânı gelecek.

emekli-maaslarina-yuzde-15-zam_x_8999231_8699_z11

KAÇ LİRA KAZANDIRIYOR?

Yeni planlama bilhassa maaşı tavandan bildirilenler amacıyla emekli maaşında yüzde 15’lik bir artış manasına geliyor. Mesela oldukça evvel 6.5 kattan hesaplandığı amacıyla 4 bin 282 lira maaş alabilecek bir işçinin maaşı yüzde 15’lik bir artışla 659 lira oldukça çok olacak ve 4 bin 941 lira ödenecek.

ARTIŞ BELLİ OLDU TEMMUZ FARKI VAR

Emeklilerin 2017 senesinde alacakları zamlar da meydana çıkmaya başladı. Memur emeklileri ve çalışan memurlar amacıyla temelen toplu sözleşme gereği yüzde 3+4 zam uygulanacak. Enflasyon ön görülerine göre de temmuzda 0.60 enflasyon farkı ödenecek.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR