Erdoğan Türkmenistan’la Anlaşma İmzaladı

   2026 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Cumhurbaşkanı Erdoğan, çeşitli temaslarda bulunmak üzere Türkmenistan’a geldi. İki ülke arasında ortak anlaşmalar imzalandı. İmza töreninde konuşan Erdoğan, “Görüşmemizde ticaret hacmini 5 milyar dolar hacme çıkarmakta kararlıyız. Bugün imzaladığımız ortak bildiri, 9 maddeden oluşuyor.” ifadelerini kullandı.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov tarafından resmi törenle karşılandı. Oğuzhan Köşkü’ndeki törende, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhamedov’un tören alanındaki yerlerini almalarının ardından iki ülke milli marşları dinlendi. Tören kıtasını denetleyen Erdoğan ve Berdimuhamedov, daha sonra heyetlerini birbirine takdim etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Berdimuhamedov, resmi karşılama töreninin ardından görüşmelere geçti. İki lider, görüşmelerin sonunda anlaşmaların imza törenine katıldı.

TÜRKİYE’DEN YOĞUN KATILIM

Törende, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da yer aldı.

“TÜRKİYE, TÜRKMENİSTAN’I İLK TANIYAN ÜLKEDİR”

İmza töreninin ardından ardından ili lider ortak basın toplantısı düzenledi. Türkmenistan tarafından Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Devlet İş Birliği Nişanı takdim edildi. Törende konuşan Erdoğan, “Ata yurdumuz Türkmenistan’a gelmekten büyük bir mutluluk duyuyorum. Bu vesileyle Türkmenistan’ın bağımsızlığının 30. yıldönümünü bir kez daha tebrik ediyorum. Kardeşlik ilişkilerimiz çerçevesinde Türkmenistan’ı ve başarıyla sürdürdüğü bağımsızlık statüsünü desteklemeye devam edeceğiz. Türkiye Türkmenistan’ın bağımsızlığını ilk tanıyan ülkedir. Türkmenistan’a kardeşler meselesine hoş geldin diyorum.” dedi.

9 MADDELİK ANLAŞMA İMZALANDI

Konuşmasına devam eden Erdoğan, “Görüşmemizde ticaret hacmini 5 milyar hacme çıkarmakta kararlıyız. Kara ve hava yolu taşımacılığının yanı sıra enerji alanında da görüş alış verişinde bulunduk. Bugün imzaladığımız ortak bildiri 9 maddeden oluşuyor. Kardeş Türkmenistan’la zemini daha da güçlendiriyoruz. Görüşmelerimizin ve imzaladığımız belgelerin hayırlara vesile olmasını niyaz ediyorum. Devlet İş Birliği Nişanı’nı almaktan duyduğum mutluluğu ifade ediyorum. Bu nişanla şahsıma gösterilen teveccüh için yürekten teşekkür ediyorum. Bu nişana layık görülmem, bu ziyareti taçlandırmıştır. Kemik kardeşliğimiz bir kez daha perçinlenmiştir. Hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum.” ifadelerini kullandı.

Diğer Haberler

Merkez Bankası Başkanı'nın Yanıtı Sert Oldu

Enflasyon Raporu'nu açıklayan Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'a, Cumhur...

İndirime Giden Zincir Marketleri Örnek Gösteren

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, art arda yapılan uyarıların ardından sa...

İngiliz Mirror: "Büyük Savaşta Türkiye İran'ı Destekler"

İngiliz Mirror gazetesi, son çatışmaları değerlendirdiği bir yazısında Türkiye h...

Cumhur İttifakı'nın Bir Üyesi, Nuri Arslan'a Oy Vermiş

Ekrem İmamoğlu'nun Tutuklanmasının Ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde B...

Sakarya’daki Orman Yangını Bilecik’e Sıçradı

20 saattir süren yangın yerleşim yerlerini tehdit ediyor, mücadele tüm gücüyle d...

İran'ın Misillemesi Bakanları Karşı Karşıya Getirdi

Savaş Altıncı Gününde, Kabinede Gerginlik Tırmanıyor İsrail ile İran arasında 1...

Ronaldo'nun Eski Beşiktaşlıya Dedikleri Ortaya Çıktı

Suudi Arabistan ekibi Al Nassr'a transfer olan Ronaldo, ilk antrenmanına çıkmada...

İsrailli Rehinelerin Aileleri Gemileri Yaktı

Gazze'de on binlerce masum sivili katleden Netanyahu yönetiminin ateşkese yanaşm...

Murat Kurum'dan Seçim Sonuçlarına İlişkin İlk Yorum

Ak Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Kurum, 31 Mart Yerel Se...

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan BM’de Tarihi Gazze Çıkışı: “Bu İnsanlığın Dip Noktasıdır”

Erdoğan, BM 80. Genel Kurulu'nda İsrail’in Gazze'deki Soykırımını Belgelerle Anl...

Futbolda Tüm Ligler 19 Aralık Salı Günü Başlayacak

TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi, Hakem Halil Umut Meler'e yapılan saldırı sonrası e...

Avrupa Parlamentosu ABD Ticaret Anlaşmasını Askıya Aldı

Süreç Belirsizliğe Girdi Avrupa Parlamentosu, ABD yönetiminin Grönland’a yöneli...

THY'nin Şam'a İlk Seferi için Tarih Belli Oldu

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye'den Şam'a ilk uçuşun 23...

Konut Satışları Mart Ayında Azaldı

Türkiye genelinde konut satışları Mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre y...

Gülşen'i Kınayan Demet Akalın, Transparan Kıyafetle Sahne Aldı

Sanatçı Gülşen'i giyimi üzerinden eleştiren Demet Akalın'ın mayo ve transparan k...
GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR