Sudan’da Ordu Komutanı Burhan, HDK’yi Feshetme Kararı Aldı

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Sudan’da ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri üyeleri arasındaki çatışmalar 3. gününde de sürüyor. Olaylarda 97 sivil hayatını kaybetti, aralarında askerlerin de bulunduğu 942 kişi yaralandı. Ordu Komutanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan, orduyla çatışan HDK’nin feshedilmesi ve devlete karşı isyancı güç ilan edilmesi kararı aldı.

Sudan’ın başkenti Hartum’da ve çeşitli şehirlerde, 15 Nisan sabahı Sudan ordusu ile paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında silahlı çatışmalar başladı. Böylece ordu ile HDK arasında “HDK’nin tamamen orduya katılmasını” öngören askeri güvenlik reformu konusunda son birkaç aydır yaşanan anlaşmazlık başka bir boyuta taşındı. Çatışmalarda 97 sivil hayatını kaybetti, aralarında askerlerin de bulunduğu 942 kişi yaralandı.

DEVLET TELEVİZYONU YENİDEN YAYINA BAŞLADI

Ordunun kontrolüne geçen ve yeniden yayına başlayan Sudan devlet televizyonunda, HDK’nin başkent ve birçok eyaletteki karargahının ordunun eline geçtiği belirtildi. HDK’nin, devlet televizyonundaki yayına müdahale edemeyince kanalın altyapısını tahrip etmeye çalıştığı ifade edilen haberde, başkent ve eyaletlerdeki birçok HDK mensubunun ekipmanlarıyla orduya teslim olduğu aktarıldı.

Sudan Dışişleri Bakanlığı: Ordu Komutanı Burhan, HDK’yi feshetme kararı aldı

“HDK FESHEDİLECEK”

Sudan Dışişleri Bakanlığı, Egemenlik Konseyi Başkanı ve Ordu Komutanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan’ın, orduyla çatışan Hızlı Destek Kuvvetlerinin (HDK) feshedilmesi ve devlete karşı isyancı güç ilan edilmesi kararı aldığını ve bu esasa göre davranılacağını bildirdi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, “15 Nisan 2023 Cumartesi günü başlayan talihsiz olayların, HDK’nin Sudan Silahlı Kuvvetleri’ne karşı başkentin bazı noktalarında ve farklı kentlerde isyan etmesinden kaynaklandığını kamuoyuna ve uluslararası topluma açıklamak istiyoruz” ifadesi kullanıldı.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR