Eşek Sudan Gelinceye Kadar Dövmek Ne Demek?

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

uAtasözleri hem Türk geleneğinde hem de dilimizde sıkça kullanılan sözlerdir. Mecaz söylemleriyle bilinen atasözleri, uzun olayları bize kısaca ulaştıran eski ancak ehemmiyetli sözlerdir.

Atasözleri atalarımızdan bizlere kültürel bir miras olarak kalan; toplumun ve kültürün yansımalarını ince ince, adeta iplik dokumuş gibi işleyen kalıplaşmış sözlerdir, atasözleri ve anlamları bir toplum için oldukça önemlidir

Atasözleri hakkında bugüne değin birçok kitap yazılmıştır. Bu kitaplar atasözlerinin anlamlarını açıklayarak bu kültürel mirasımızın yeni nesile de aktarılmasına yardımcı olur.

Bazı atasözleri diğerlerine nazaran daha sık kullanılır.  Günümüzde en sık kullanılan atasözlerinden biri de “Eşek sudan gelinceye kadar dövmek” atasözüdür. Bu atasözümüzün kıssadan hissesi bir kişiyi pataklamak ile ilgili olsa da aslında tam olarak ne demek gelin birlikte inceleyelim.

Bin dokuz yüz on iki-Bin dokuz yüz on üç yıllarında gerçekleşen Balkan Harbi esnasında cephenin askerlerinin su ihtiyacını bölüklerde bulunan saka neferleri temin ederdi. Osmanlı ordusunda taşıma işlerinde kullanılan hayvanlardan eşekli nakliye kolları vardı. Her bölüğe bir merkep tesis edilmiş ve saka neferleri bu eşeklere yükledikleri fıçılarla, orduya belli bir uzaklıktaki su gözelerinden su taşırlardı.

Bölüklerdeki saka neferlerinden biri safça imiş ve ataletli, tembel bir zamanında su kaynağının başında uyuyakalmış. Beraberindeki eşek ise çimenler üstünde otlarken uzaklaşmış. Saka neferi uyandığı zaman akşam olmak üzereymiş. Merkebi; yani eşeği aramış fakat bulamamış. Bir hışımla koşarak bölüğe dönmüş. Suzuzluk çeken bölüğün çavuşları sakayı böyle görünce bölük komutanı yüzbaşının karşısına çıkarmışlar. Sert mizaçlı ve aksi bir adam olan yüzbaşı saka neferini sorgulamaya başlamış. Saka neferinin eşeği kaçırdığını öğrenince meydana atlıları çıkarıp eşeği bulmaları için emir vermiş. Saka neferini ise bulundukları çadır direğine bağlayıp dayak atmaya başlamış. Acı ile kıvranan saka neferi avazı çıktığı kadar sızılanarak: “-Ölüyorum! Yapmayın, bir daha uyumayacağım! Artık dövmeyin!” Diye diye yalvarmaya-yakarmaya başlamış. Yüzbaşı ise: -“Acele etme, daha eşek bulunamadı. Eşek sudan gelinceye kadar dayak yiyeceksin ki bu kabahatini bir daha tekrarlamayasın, vazife başında uyumayasın.” Demiş. “ Eşek sudan gelinceye kadar “ atasözünün bu olaydan geldiği rivayet edilir.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR