Hamilelik ve Doğum Nedeniyle İzinli Çalışana 4 Bin 99 Lira

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Doğum yapan kadınların çoğu hakkı bulunuyor. Çocuk başına bir seferlik alınan yardımdan tutun da emzirme ödeneğine kadar detaylı ödemeler mevcut. Fakat bunlardan bir tanesi aileyi ekonomik yönden oldukça rahatlatıyor. Bu ödemeye, ‘rapor parası’, ‘iş göremezlik ödeneği’ ya da ‘doğum parası’ da deniyor. Çoğu anne bu ödemenin farkında değil. Farkında olanlar da paranın nereden ne vakit alınacağından habersiz.

HESAP 112 GÜN ÜZERİNDEN

Biz de sizin amacıyla bu mühim konunun detaylarını hazırladık ve kimin ne kadar para alabileceğini hesapladık. Rapor parasının amacı, bayanın işlevini gerçekleştirmesine engel bir hastalık, kaza ya da hamilelik gibi bir halde bu vakit amacıyla belirli miktarda gelir emniyeti sağlamak.

Doğumdan evvel 8 hafta (çoğul gebelikte 10 hafta), doğum ardından 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta ya da 112 gün izin veriliyor.

Doğum yardımı ve süt parası amacıyla ‘144’ ve ‘183’ no’lu telefon numaralarını bedava arayabilirsiniz.

devletten-4-bin-liranizi-almayi-unutmayin_x_8461389_4983_z5[1]

İZNE GÖRE HESAPLANIYOR

Kadın, hekim raporuyla doğuma 3 hafta kalana kadar çalışabilir. Bu halde 5 haftalık izni, doğum ardından iznine eklenir. Doğum ardından 13 hafta izin kullanır.

Bu haldeki kadınlar, izin vakitı amacıyla geçici iş göremezlik ödeneği alır. Geçici iş göremezlik ödeneği (rapor parası) amacıyla doğumdan evvelki bir sene içerisinde en az ’90 gün sigorta primi’ ödenmiş olmalı. Bu koşulu karşılayan kadınlar ödeme alabilir.

ÖDEME PTT VE ZİRAAT’TEN

Asgari ücretle çalışırken hamilelik ve doğum sebebiyle bu sene 16 hafta izin kullanan sigortalı kadın 4099 lira iş göremezlik ödeneği alacak. Ödeme son üç ayda alman ‘brüt ücret’e göre yapılıyor. Tabloda bordroda yazan brüt ücrete göre alınabilecek rapor paralarına yer verilmiştir. Ödemeler PTT ve Ziraat Bankası vasıtasıyla yapılıyor. Doğum izni bitenler TC kimlik numarasıyla ‘turkiye.gov.tr’ye girerek SSK doğum parası sorgulaması yapabilir.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR