Küba’nın Lideri Fidel Castro Hayatını Kaybetti

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Küba Devlet televizyonu, Küba’nın eski cumhurbaşkanı ve komünist devrimin önderi bulunan Fidel Castro’nun 90 yaşında hayatını kaybettiğini duyurdu. Castro’nun ölümünü kardeşi Raul Castro açıkladı.

YARIM ASIRLIK LİDER

1959’da Küba devrimine öncülük eden Castro ve ABD’nin çabalarına karşın yarım asır vakitsince ülkeyi yönetti ve yetkilerini 2008’de kardeşi Raul Castro’ya devretti.

ÖVEN DE VARDI, YEREN DE

Destekçileri, Castro’yu Küba’yı halka geri veren önder şeklinde överken , muhalifleri onu muhalefeti vahşice bastırmakla suçladı.

“KANIMIN SON DAMLASINA KADAR SAVAŞACAĞIM” DEMİŞTİ

Kuzey Kore, Vietnam, Çin ve Laos ile dünyadaki 5 komünist ülkeden biri bulunan Küba’yı nerdeyse yarım asır yönetim eden Castro, uzun siyasi hayatını bu ideolojiye adamış ve “kanının son damlasına kadar savaşacağını” defalarca açıklamıştı.

10 ABD BAŞKANI DEVİRDİ

Görevde kaldığı vakit ortamında 10 ABD Başkanı deviren Castro, ABD Başkanı Barack Obama’nın vazifeye geldiği sene bulunan 2008’de vazifiyeti bıraktı. Castro, Küba vatandaşlarının büyük çoğunluğunun gözünde bir kahramandı.

FİDEL CASTRO KİMDİR?

Tam adı Fidel Alejandro Castro Ruz’dur. Fidel Castro, 13 Ağustos 1926’da Küba’nın ilk çiftliklerinin açıldığı Mayari’de dünyaya gelmiştir. Ailesi İspanyol kökenli bulunan Fidel Castro Mayari’de toprak sahibi orta halli bir ailenin ikinci çocuğudur.

Havana Üniversitesi’nden 1950 senesinde Hukuk Doktoru şeklinde mezun olduktan kısa bir vakit sonra avukatlık yapan Fidel Castro, 1952 seçimlerinde Temsilciler Meclisi amacıyla Küba Halk Partisi’nden adaylığını koyarak aktif siyasete atıldı. Diktatör Batista’yı devirmek amacıyla 26 Temmuz 1953’te kendine inananların meydaan getirdiği 125 dostu ile bir gerilla grubu kurdu.

Santiago’daki Moncada kışlasına vuruş girişiminde bulundu. Ama bu girişim başarısızlığa uğradı ve Fidel Castro tutuklandı. 16 Ekim 1953’te Santiago’daki Küba Yüksek Mahkemesi’nde uygulanan yargılamada “Tarih beni Aklayacaktır (La Historia Me Absolvera)” cümlesiyle biten ünlü savunma yaptı; 16 senea mahkum oldu. Juventud Adasında 21 ay hapis yattıktan sonra çıkan bir aftan yararlanarak serbest bırakıldı.

Küba’dan 1955 senesinde ayrılarak Amerika’ya geçti ve 26 Temmuz Hareketi isimli yeni bir teşkilat kurdu ve çatışmalarını, gerilla savaşlarını dört sene sürdürdü. Siyasi desteğini yitiren ve bir dizi askeri yenilgiye uğrayan Batista, 31 Aralık 1958’de Dominik Cumhuriyeti’ne kaçtı. Fidel Castro 1959’un ilk günlerinde Havana’ya girdi. Hukukçu Doktor Manuel Urrutia Leo devlet başkanlığına, Fidel Castro da başbakanlığa getirildi.

Yerel seçimlerin yapıldığı ve devlet bünyesinde yeni düzenlemelerin geliştirildiği 1976’da Devlet Konseyi ve Bakanlar Kurulu başkanlığını üstlenen Fidel Castro, kuvvetli ve merkezi bürokrasiye dayanarak toplumsal ve ekonomik yaşamdaki yönlendirici rolünü sürdürdü.

Fidel Castro 31 Temmuz 2006 tarihinde sıhhat sorunları sebebiyle yetkilerini geçici şeklinde başkan muavini ve Küba Komünist Partisi Lideri Raúl Castro’ya devretti. 19 Şubat 2008’de bir açıklama yaparak, 1976 senesinden beri yürütmekte bulunduğu Devlet Konseyi Başkanlığı vazifesini bıraktığını açıkladı. Dünyada en uzun vakit ile iktidarda kalan üçüncü önderi, Küba devriminin öncüsü, görevden ayrıldıktan sonra “Yoldaş Fidel’in Düşünceleri” adıyla yazdığı makalelerde gündemdeki mühim hadiseleri yorumladı.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR