Kuşadası’nda Dev Uçak Dalış Turizmi İçin Batırılacak

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Aydın’ın Kuşadası ilçesinde, Büyükşehir Belediyesi yönünden dalış turizmini cazip duruma getirmek ve resif şeklinde kullanılmak üzere Airbus A300 yolcu uçağı denize batırılacak. İstanbul’dan parçalara ayrılarak 5 TIR ile ilçeye getirilen Kuşadası Körfezi’ne 28 Mayıs batırılacağı belirti edilen uçağın, resif şeklinde kullanılmak üzere batırılan bu büyüklükteki ilk uçak olacağı açıklandı.

İKİ AYLIK SÜREÇ SONUNDA TAMAMLANACAK

Aydın Büyükşehir Belediyesi, Kuşadası’nda dalış turizmini cazip duruma getirmek amacıyla harekete geçi. Bu kapsamda Kuşadası Körfezi’nde batırılmak üzere İstanbul’dan 270 bin liraya harcanarak hususi bir havayolu şirketinden satın alınan 54 metre uzunluk, 44 metre kanat genişliğine sahip Airbus A300 tarzı yolcu ve nakliye uçağı satın alındı. Kısa ve orta menzilli, geniş gövdeli yolcu ve nakliye uçağı Airbus A300 parçalara ayrılarak 5 TIR ile geride bıraktığımız 1 Nisan’da Kuşadası’nın Güzelçamlı Mahallesi’ne getirildi. Yarın (pazartesi) tekrar montajına başlanacak uçağın, iki aylık bir proses sonucunda 28 Mayıs’ta batırılmasının hedeflendiği bildirildi.

dev-ucak-turkiye-nin-kanayan-yarasi-icin_x_8321426_6866_z4[1]

“KUŞADASI TURİZMİ İÇİN MİLAT OLACAK”

Bu büyüklükte bir uçağın resif hedefli batırılmasının bir ilk olacağını bildiren Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı CHP’li Özlem Çerçioğlu, “Bu projeyle Kuşadası’nın deniz dibi canlı çeşitliliğini yükseltmek ve su altı dalış turizmini ilerletmek nedenlenmaktadır. Yerli ve yabancı, senelik 250 bin turistin bu bölgeye dalış yapmasını bekliyoruz. Kuşadası, bu projemiz yardımıyla turizmin kötü geçeceği öngörülen bu yazı, en az zararla kapatacak belki de eski senelerde bulunduğu gibi ada halkının ve bu sektördeki insanların yüzünü güldürecektir. Kısacası 28 Mayıs Kuşadası turizmi amacıyla bir milat olacaktır” dedi.

UÇAK NASIL BATIRILACAK

Kuyruk, flap gibi parçaları çıkarılan uçak, denize dev vinçlerle indirilecek. Vinçlerle ön yönünden tutulan uçağın yerdeki kontrolünde bir büyük iş makinesi oldukça kullanılacak. Altına yüzer balonlar bağlanarak yüzdürülecek bulunan uçak, yüzer vince bağlanarak tekrar büyük bir römorkor yönünden çekilecek ve batırılacağı bölgeye getirilecek. Uçak 20-25 metre derinliğe bedeninin üstüne indirilecek. Bu işlemler profesyonel dalgıçlar yönünden yapılacak ve aşağı yukarı 2.5 saat kadar sürecek.

BATIRILAN İLK UÇAK OLMAYACAK

Bir uçağın dalış turizmi amacıyla batırılması Türkiye’de bir ilk değil. Bugüne kadar Antalya, Kaş ve Kemer’de 2009 yılından bu yana bu nedenle denize batırılan yalnızca üç ufak uçak var. Biri iki kişilik Türk Hava Kurumu, bir öteki askeri nakliye uçağı, üçüncüsü 10 kişilik tekrar pervaneli bir uçak. Düzce Akçakoca’da ise C47 tarzı uçak resif hedefli batırıldı. Bir başka C47 tarzı, Kıbrıs Barış Harekatı’na katılan bir uçak da İzmir’in Karaburun ilçesi’ne bağlı Mordoğan açıklarında batırılmıştı.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR